Nokia går i ny retning med knalldyrt VR-kamera

Vil fornye seg selv med profesjonelt VR-kamera som bærer en heftig prislapp.

  • Tek.no
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Har du tro på VR-teknologien? Svar i pollen nederst i saken!

Finske Nokia gled inn i en noe mer anonym tilværelse etter at Microsoft kjøpte mobildivisjonen i 2013.

Den siste tiden har selskapet begynt å gjøre seg mer bemerket, for eksempel ved å varsle mobil-comeback. Nå skal selskapet imidlertid også bruke VR til å gjenreise seg selv.

I enpressemeldinghar Nokia kunngjort at deres nye, sofistikerte VR-kamera«Ozo» er klart for kommersiell lansering. Kameraet som først ble kunngjort i juli i år.

Nokias mobil-comeback : Slik kan den se ut

Koster over en halv million

ÅTTE: Ozo er utstyrt med åtte kameraer for best mulig 360-graders bilder. FOTO: Nokia

Ozo skal leveres til kunder i løpet av første kvartal neste år, altså innen mars måned.Den amerikanske utsalgsprisen vil ligge på relativt heftige 60.000 dollar, som tilsvarer cirka 520.000 norske kroner. Kameraet er da heller ikke primært rettet mot vanlige forbrukere, men derimot profesjonelle innholdsprodusenter.

Lanseringen vil antakelig likevel få betydning for vanlige forbrukere, i den forstand at kameraet legger til rette for betydelig mer VR-innhold i høy kvalitet, noe som på mange måter fremdeles er mangelvare.

— Ozo er et kraftig verktøy som er designet for profesjonelle skapere som har lyst til å besvare de mest spennende spørsmålene om mulighetene som ligger i virtuell virkelighet, sa sjef for Nokia Technologies,Ramzi Haidamus, i pressemeldingen.

Første i sitt slag

Ozo er ifølge Nokia selv det første kommersielt tilgjengelige VR-kameraet som er designet og bygget for å produsere profesjonelt innhold.

ozo.jpeg

Enheten har form som en liten«ball»og består av åtte kameraer som sammen med åtte mikrofoner skal gi en 360-graders sanseopplevelse for både hørsel og syn.

KOSTBART: Kameraet vil koste over 500.000 kroner. Foto: Nokia

Kameraet benytter spesiell programvare som sørger for å knytte alle lyd— og bildedata sammen til én enkelt fil hvor alt er perfekt synkronisert. Det er ellers designet for å overføre VR-bilder i sanntid, og kan også kontrolleres trådløst slik at du for eksempel kan feste det på en drone.Ytre dimensjoner på264 x 170 x 160 millimeter og veier 4,2 kilogram med batteri, så det er altså ikke spesielt store saken. Nettstedet Road To VR er dog en smule skuffet over at kameraet ikke støtter mer enn 30 bilder i sekundet. Mer informasjon og tekniske spesifikasjoner om Ozo finner du på Nokias egenproduktside.

Avventende VR-ekspert

Ekspert på Virtual Reality (VR) og ansvarlig for Teknisk Ukeblads VR-satsning, Eirik Helland Urke, er avventende.

— Det har veldig mye av de riktige funksjonene både på lyd og bilde, men vi har fortsatt ikke sett særlig av materialet den produserer. Og prisen er svært høy, sier Urke.

Nokia skal også muligens snart slippe ny mobil: Slik kan den se ut

Se hvordan VR-video lages og alle mulighetene det gir:

Publisert: