Skuffende salg av smarttelefoner

Apple solgte færre telefoner enn ventet.

KINA FÅR «SKYLDEN»: Folk går forbi en butikk som selger Apple-produkter i Shenzhen i Kina. Den økonomiske utviklingen i landet får sin del av skylden for at Apple selger færre Iphoner.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Apple rapporterer om skuffende salg av smarttelefoner og tror heller ikke salget vil ta seg opp i neste kvartal.

Apple solgte 74,8 millioner Iphoner i de tre månedene fram til 26. desember, som var det første hele kvartalet etter lanseringen av de to siste modellene. Økningen i salget er på 0,4 prosent — den svakeste siden produktet ble lansert i 2007. Selskapet forventer heller ikke at salget skal ta seg opp med det første.

— Vi tror at det vil være nedgang for Iphone-enhetene i det neste kvartalet, sa Apple-sjef Tim Cook i forbindelse med framleggelse av kvartalsresultatet.

Iphone er det desidert viktigste produktet til teknologigiganten og står for to tredeler av selskapets omsetning.

Se den sprø feilen:

Les også

Feil i «finn min telefon» har blitt deres mareritt

Vekst i resultatet

Til tross for den lunkne veksten i salget, steg likevel Apples resultat med 1,9 prosent til 18,4 milliarder dollar — drøyt 161 milliarder kroner, sammenlignet med samme kvartal året før. Omsetningen økte med 1,7 prosent til 75,9 milliarder dollar.

— Vårt team leverte Apples største kvartalsresultat noensinne, understreket Apple-sjefen.

Dette er en av de mest leste saken i 2015 - du MÅ se det:

Les også

I dette bildet er det over 500 sauer. Kan du se dem?

Analytiker Daniel Ives i FBR Capital Markets tror at årsaken til det dårlige Iphone-salget er at de nye modellene ikke skiller seg tilstrekkelig ut fra sine forgjengere, og at forbrukerne skyr de nyeste versjonene 6S og 6S pluss.

— Apple er blitt offer for sin egen framgang. Mange kunder kjøper enten en eldre eller billigere iPhone 6, eller de venter på iPhone 7, sier han.

Kaldt?

Les også

Slik passer du på mobilen i kulda

Usikkert i Kina

Den økonomiske usikkerheten i Kina får også sin del av skylden for utviklingen. For selv om omsetningen til Apple steg med 14 prosent i Kina i løpet av kvartalet, er det i ferd med å skje et skifte, ifølge leder for Apples finansavdeling Luca Maestri.

— Selv om vi nærmer oss mars-kvartalet blir det tydeligere at det er tegn på en «mykhet» i markedet. Vi begynner å se noe vi ikke har sett før, sier han.

Apple-aksjene har falt 20 prosent i verdi siden i fjor. (©NTB)

Les mer fra digital:

Publisert: