Hva, sende meldinger med hendene på rattet?!

På tur med Siri: Nye funksjoner kan gjøre det trygt å bruke Iphone i bilen.

HEY SIRI: Talegjenkjenningen til Apple går under navnet Siri. Den våkner til liv om iPhone står i laderen, eller om du holder inne Hjem-knappen når du ikke kjører.
  • Klikk.no
  • Terje Haugen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Funksjonen «Hey Siri», som ble lansert for noen måneder siden i iOS 8, kan utvide mulighetene du har til å bruke mobilen uten å rører den.

Poenget er at du skal kunne ha en slags samtale med mobilen, like naturlig som du snakker med sidemannen uten at blikket er festet andre steder enn på veien — og ikke på passasjeren.

I tillegg til at dette er en del av talegjenkjenningssystemet Siri, er dette etter det vi erfarer også en av del av Apples CarPlay-system (Googles tilsvarende system som går under navnet Android Auto), men så langt er det svært få biler her til lands som støtter dette fullt ut.

— «Hey Siri»-funksjonen er smart nok den, men vi synes like vel ikke at Siri som sådan er helt lytefri. Den krever i det miste litt øving før du tar den i bruk, sier Halvard Lunde, redaktør i HjemmePC.

For å snakke med mobilen og få den til utføre saker og ting er ikke noe nytt, og det blir fortsatt mye ufrivillig komikk når den verbale styringen skal prøves i praksis.

Det er som er nytt her er at talekommandoene aktiveres automatisk ved å bruke riktig kodeord, så lenge mobilen står i docken eller laderen i bilen. Her er altså kodeordet «Hey, Siri», og det lar seg ikke aktivere uten at den står i laderen. Dermed er du trygt innenfor hva som blir ansett for grei mobilbruk i bilen.

Her er det i prinsippet ikke noen begrensinger med hva du kan få telefonen til å gjøre for deg, her er fokus på enkle meldinger.

Det enkleste er naturlig nok å få telefonene til å ringe opp noen fra kontaktlista di. Men det er ikke alltid tale er tingen (du kan bli ukonsentrert), og da kan du for eksempel sende en SMS, uten å ta hendene fra rattet eller fokuset vekk fra kjøringen.

Vi har testet meldings-alternativet i praksis, med en Iphone 6 for hånden, eller i holderen om du vil. Å sende enkle meldinger, som at «Jeg er hjemme om 15 min.» klarer Siri fint å forstå.

SIRI: «Hey Siri»-funksjonen aktiveres under «innstillinger». Trykk på bildet for å forstørre det.

Juridisk grenselandMen først skal vi svinge innom hos Trygg Trafikk. Her er de mer skeptiske, men tanke på at all teksting og fikling med telefonen er strengt forbudt.

— Her er vi nok inne i et juridisk grenseland ja. Det er klare føringer på mobilbruk i bil, og skulle du for eksempel havne i en ulykke mens du tekstet på denne måten, er det ikke godt å si hvordan telefonbruken blir definert til sist, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

Dermed en klar advarsel før du går videre, og Trygg Trafikk minner om at det er klare regler på området.

Men så lenge telefonen står i holderen, og du har blikket og tankene på veien, kan vi for egen regning legge til at dette i prinsippet er det samme som å snakke handsfree.

SNAKKIS: Iphones talestyringsfunksjon har siden av lanseringen av 4S gått under navnet Siri. Det nye er at du kan aktivere funksjonen ved å si «Hey Siri», og på den måten bruke telefonen i bilen.

Steg for steg — sende melding uten å røre telefonen (Iphone)Siri kan altså mekke tekstmeldinger for deg (og mye annet - som du ikke bør gjøre i bilen), mens du kjører.

Men du må få unna noen småting før turen starter.

Det første du må gjøre er å aktivere Siripå telefonen, i tillegg til få på plass en en god handsfree-løsning.

Slik får du Iphone til å sende melding (SMS) for deg:

1. For å aktivere Siri i bilen, må du si «Hey, Siri», mens telefonen står i lader eller holder.

2. Fortell Siri at du vil sende en tekstmelding. Siden Siri bare skjønner engelsk på kommandosiden, må du si dette: «Tekst kona (eller annen kontakt Iphone kan kjenne igjen) jeg er hjemme om 15 minutt.» (du kan si punktum også).

3. Vent på at Siri gir tilbakemelding, og følg med på veien.

4. Bekreft ved si «Yes»

Om du ikke vil sende like vel, sier du «Cancel».

Dette var en fremgangsmåte. Det er flere andre måter også, en går ut på at du får Siri til å åpne meldinger-appen, og at du snakker direkte inn her. I prinsippet kan du også sende mail på samme måten.

Om alt annet svikter: Si: «Call home/mamma/konemor/gubben» (stryk det som ikke passer), etter at du har aktivert Siri, og si det du hadde tenkt å si.

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Les også:

Du gjør vel ikke dette på en torsdag?

Vil redusere bruken av elektronisk utstyr

Dagdrømmer farligere enn SMS

Publisert: