Slik får du en grønnere jul

Ti miljøriktige råd.

SUMMEN AV SMÅ HANDLINGER: - Det er gevinsten av alle de små hverdagsvalgene våre som i sum betyr noe, vi kan alle redde verden litt hver dag. Det sier Gro-Ellen Linnås i Stiftelsen Miljømerking i Norge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Alle de ting som hører julen til. Det er mulig å gå 2016 i møte med litt bedre miljøsamvittighet og etterlate seg litt færre klimaavtrykk.

Her har vi samlet noen tips.

Levende lys

Vi nordmenn er glade i å tenne levende lys, og særlig gjelder det i julen. Ulempen er at mange lys inneholder palmeolje.

Skal du være miljøbevisst, bør du også styre unna lys laget av fossilt brensel, som parafin. Parafin er utvunnet fra råolje og slipper ut klimagasser ved brenning.

Hvis alle lys som ble brent i Norge årlig hadde vært Svanemerket, ville vi kuttet CO2-mengde tilsvarende utslippene fra 21.000 biler, ifølge Stiftelsen Miljømerking i Norge.

— Det er gevinsten av alle de små hverdagsvalgene våre som i sum betyr noe, vi kan alle redde verden litt hver dag, sier kommunikasjonsrådgiver Gro-Ellen Linnås.

Regnskogfondet har her en oversikt over hvor du finner miljøvennlige lys.

Gaveinnpakning

Bruk minst mulig gavepapir, bruk noe du har fra før, råder Framtiden i våre hender.

De kommer med følgende kreativt tips: Nøytrale esker, papirposer, gråpapir og lignende kan med litt dekor bli en personlig og morsomt gaveinnpakning.

KJEMIKALIER: Mye av gavepapiret som er å få kjøpt inneholder så lite papir og så mye kjemalier og lim at det ikke kan puttes i papiravfallet, ifølge Stiftelsen Miljømerking i Norge.

Kjøper du nytt gavepapir, velg typer som kan gjenvinnes som papir.Mye av gavepapiret som er å få kjøpt inneholder så lite papir og så mye kjemikalier og lim at det ikke kan puttes i papiravfallet, ifølge Stiftelsen Miljømerking i Norge.

Svanemerket gavepapirkan gjenvinnes og oppfyller en rekke andre miljøkrav, og er et bra valg.

Gavebånd lages stort sett av plast, et ikke fornybart råstoff. Velg andre materialer som hyssing og bast.

Laila Riksaasen Dahl er pensjonert biskop og nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon. Hun minner om at vi bare skal en generasjon tilbake, så satt foreldre parat og tok vare på julegavepapiret.

— Mor brettet det sirlig og strøk det slik at det kunne brukes neste. Sånt kunne våre generasjoner også blir flinke til, sier Dahl.

- De trenger pengene mer enn oss, mener klasse 3C:

Les også

Rekordmange elever er med på «Omvendt Julekalender»

Bordpynt

Servietter ser vi etter når det er jul. Noen til selve julemiddagen, andre til romjulsselskapet, og så egne kaffeservietter da.

SERVIETTER: Mye av gavepapiret som er å få kjøpt inneholder så lite papir og så mye kjemalier og lim at det ikke kan puttes i papiravfallet, ifølge Stiftelsen Miljømerking i Norge.

La også serviettvalget være miljøvennlige og svanemerkede, anbefaler miljøforkjemperne.Heller enn å kjøpe bordpynt i plast eller andre ikke-nedbrytbare materialer, dekorer julebordet med det du finner i naturen, kongler, kvister, mose, stein.

Norske barn kan forvente å få gaver under juletreet til en verdi av 12,5 milliarder kroner.

Les også

Kjenner du på avsmaken etter gaveutpakkingen julaften?

Sett timer på julelysene

Renhold Trondheim har laget en nyttig, grønn tipunkts liste til sine kunder.

Ett av tipsene går på å redusere tiden julelysene i hagen skal få skinne. Koble lysene på en timer, da slipper du den siste turen ut i kulden og du sparer strøm i samme slengen. Det finnesbåde innendørs og utendørstimere.

Gaver

Laila Riksaasen Dahl er pensjonert biskop og nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon.

— Jeg er redd for å preke moralisme, vi besteforeldre er ikke prektige eller bedre enn andre. Likevel, jeg synes nordmenn må prøve å dempe gavehysteriet. Jeg tror ikke på nullkjøping, det blir for negativt. Men kjøp noe folk har bruk for, i stedenfor enda en forbruksting. Tenk opplevelsesgaver. Til besteforeldre, hva med å støtte aktiviteter for barnebarna, betal for sesongkortet i slalåmbakken eller dansekurset, sier hun.

SPONSE AKTIVITETER: Tenk opplevelsesgaver. Til besteforeldre, hva med å støtte aktiviteter for barnebarna, betal for sesongkortet i slalåmbakken eller dansekurset, sier nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Laila Riksaasen Dahl.

Elin ba om å få brukte gaver da sønnen fylte fire

Les også

Slik reagerte foreldre på beskjeden.

OPPLEVELSESGAVER: Jeg tror ikke på nullkjøping, det blir for negativt. Men kjøp noe folk har bruk for, i stedenfor enda en forbruksting. Tenk opplevelsesgaver, sier Laila Riksaasen Dahl, nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Framtiden i våre hender slenger seg på samme initiativ. Her har de samlet noen grønne gavetips.Ikke noe er hyggeligere enn hjemmelagede gaver, enten det er noe som er strikket, heklet, spikket eller bakt eller syltet.

Tid er vår tids luksus. Gi bort tiden din i julegave, enten det er snakk om barnevakt-kvelder, digitalkurs til bestemor eller språkkurs til en nevø.

Bellona laget denne fine listen over miljøvennlige gaver for et par år siden.

Les også

Så mye kommer vi til å bruke på julehandelen i år

Julemat

— Vi syns folk skal unne seg den julematen de foretrekker, enten det er juleribbe eller nøttestek. Det er viktigere hva folk spiser mellom nyttår og jul enn hva folk spiser mellom jul og nyttår, sier Framtiden i våre hender.

UNN DEG JULEMAT: - Det er viktigere hva folk spiser mellom nyttår og jul enn hva folk spiser mellom jul og nyttår, sier Framtiden i våre hender rundt valg av julemat.

Dersom man spiser kjøtt, kan valget gjerne være økologisk. Her får du kjøpt økologisk julemat.Det er dessuten mange juledager, når ribbe og pinnekjøtt er fortært, kan man kanskje tenke nytt rundt de andre middagene?

«La deg inspirere av gode, norske tradisjoner for bærekraftig julemat, og suppler dem med andre lands retter», skriver Framtiden i våre hender.

Her er noen forslag.

Julevasken

Julerengjøring må til. Her kan du også ta hensyn til miljøet, og i samme slengen hensyn til dem som bor inni huset.

— Velg svanemerkede rengjøringsmidler både til bil, hus og klær. Slik kutter du ned på potensielt skadelige kjemikalier, det er også bra for innemiljøet og for småbarn som tasser rundt, sier Gro-Ellen Linnås i Stiftelsen Miljømerking i Norge.

VASKERÅD: Alt som vi bruker til å vaske oss selv, klær og hus med skal ned i sluket. Tenk også på dosering.

Alt som vi bruker til å vaske oss selv, klær og hus med skal ned i sluket. Avløpsvannet vårt renses i renseanlegg, men ikke alle stoffer blir fanget opp der. Derfor betyr det mye hva vaskemidlene og såpene dine er laget av. Også dosering er viktig.

— Slumser du i hastverket ved vaskebøtten og bruker tre ganger så mye som nødvendig, er det ikke det beste miljøvalget selv om du i utgangspunktet velger et miljømerket produkt, sier hun.

Punktliste:

Les også

Julerengjøring: Kryss av punktene etter hvert som du blir ferdig

Antibiotikaresistente klær og produkter

Finner du klær, sko, sportsutstyr eller annet merket «odour control» eller «antibac» ?

STOFFER: Vær nøye med hva du bruker eller gir bort. Svanemerket hjelper deg å finne ut hva som er best, sier Gro-Ellen Linnås.

— Tenk deg om to ganger før du kjøper det i julegave til noen, selv om det virker forlokkende at det kan motvirke svette, sier Gro-Ellen Linnås i Stiftelsen Miljømerking i Norge.Triklosan og nanosølv er eksempler på bakteriedrepende stoff som blir brukt i slike forbruksprodukter.

— Stoffene kan føre til at bakteriene blir resistente mot antibiotika, og er dessuten svært giftig for organismer som lever i vann, sier Linnås.

Stoffene finnes også i hudpleie- og sminkeprodukter.

— Huden vår er jo ikke tett, og det vi smører på den, trenger inn i kroppen. Derfor er det bra å være nøye med hva du bruker eller gir bort. Svanemerket hjelper deg å finne ut hva som er best, sier Linnås.

Juletre

MARGINAL SEIER: Framtiden i våre hender mener ekte juletrær er et marginalt bedre miljøvalg enn plasttrær.

Den stadige debatten: Hva er mest miljøvennlig, alt tatt i betraktning, kunstig eller naturlig tre?Framtiden i våre hender har sett på fordeler og ulemper ved begge. Etter å støtte seg på to studier, lander de på at ekte juletrær er et marginalt bedre miljøvalg enn plast.

De gir følgende råd om juletrær:

  • Velg ekte juletrær fremfor plast. De er stort sett bedre miljøvalg.
  • Hogg gjerne ditt eget juletre hvis du har mulighet. Dyrkede juletrær gjødsles, og ofte sprøytes jorden med ugressmidler.
  • Velg norske, gjerne lokalproduserte juletrær. Transportavstanden har en del å si for den samlede miljøbelastningen.
  • Kombiner juletreinnkjøpet med andre aktiviteter, eller dropp bilen. Er det langt til butikken, kan bilturen ha mer å si for den samlede miljøbelastningen enn hva slags tre du kjøper.
  • Hvis du velger plast: Unngå helst trær laget av PVC. Velg heller PE-plast. PVC er i utgangspunktet en hard plasttype, som må tilsettes kjemiske mykgjørere for å bli mykt. Flere av disse mykgjørerne,bl.aftalater, har tvilsomme miljøegenskaper.

Førjulskos

— Man må ikke bli en nei og fy-bestemor. Men prøve å lære barnebarna at det finnes mange hyggelige og morsomme ting å gjøre som ikke er så forbrukende, sier nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon, Laila Riksaasen Dahl.

Les også

Slik unngår du at allergien ødelegger julen

Når det skal være besteforeldre-barnebarn-tid er det fort gjort at man ender med å gå på kjøpesenteret og handler ting som frister, men som man egentlig ikke trenger, mener hun.

— Gå tur, det er kanskje noe av det koseligste vi kan gjøre med barnebarna, det setter ikke noe klimaavtrykk. Dropp kjøpesenter og badeland. Nå er det jo vinter, men for ellers i året, dra heller ut i skogen og lær barnebarna om alt som er gratis tilgjengelig som bær og sopp, sier hun.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Her er flere aktuelle saker for deg fra familie- og oppvekstseksjonen:

Publisert: