Alt dette får finske mødre helt gratis

56 forskjellige produkter får finske mødre helt gratis i den såkalte mammapakken. Spenningen var stor da innholdet i den nye pakken for 2016 ble presentert nylig.

GRATIS: Her er den finske mammapakken anno 2016.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Reaksjonene lot ikke vente på seg da finske medier fredag viste frem mammapakken for 2016. * 26 ting du bør vite når du kjøper klær til babyen

Da Babyverdens finske søsterside,Vau.fi, la ut bilder på sin Facebook-side, var noen av kommentarene at fargene nok en gang var for guttete. En mor sa at hun bare ville brukt disse klærne om natten på ei jente.

– En del synes likevel at fargene ikke har så mye å si, men at det er innholdet som er viktigst – og at folk bør være takknemlige, forteller redaktør Petra Lehto på vau.fi.

Tradisjon går langt tilbake

Utdelingen av mammapakken skriver seg helt tilbake til 1938, og var de første årene behovsprøvd og en del av fattigdomsvesenet i Finland.

I 1949 at det ble den et tilbud til alle mødre.

Ordningen har fått oppmerksomhet langt utenfor landegrensene, blant annet i amerikanske Huffington Post.

Penger eller pakke

Uavhengig av inntekt får alle finske vordende mødre støtte fra Folkpensionsanstalten (FPA). De kan velge å få utbetalt 140 skattefrie euro, eller motta «moderskapsförpackningen».

Her er det klær og utstyr som babyen har behov for de første månedene, som blant annet bodyer, sparkebukser, luer, dresser, håndklær, sengetøy, madrass og seng. Årets pakke inneholder 56 produkter. Én nyhet er en sutteklut-kanin.

Populært for førstegangsfødende

De aller fleste velger utstyrspakken, og spesielt populær er den blant førstegangsfødende.

Hvert år deles denne pakken ut til cirka 40.000 finske familier. Tilbudet gjelder alle vordende mødre eller adoptivforeldre som bor i Finland, eller som er dekket av den finske FPA.

Må gjennom helsekontroll

Kvinner som søker om å få pakke eller penger, må legge ved en attest på at de har vært gravide i minst 154 dager, og at de har gjennomgått en helseundersøkelse før utgangen av fjerde svangerskapsmåned.

At så mange kommer til tidlig svangerskapsundersøkelse, skal være en av årsakene til at dødeligheten både for mor og barn i Finland er blant de laveste i hele verden.

Her kan du se en del av produktene:

finske2.jpg
finske3.jpg
finske6.jpg
dressfinske.jpg
finske7.jpg
finske10.jpg
finske5.jpg
finske11.jpg
finske12.jpg
finske14.jpg
finske9.jpg
finske8.jpg
finske15.jpg
finske16.jpg
finske17.jpg
finske18.jpg
finske19.jpg

Vi anbefaler denne saken:

Les også

Jordmorforeningen: - Det er lurt å fortelle om graviditeten tidlig

Les også

Enebarn eller søskenflokk - hva er best?

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Publisert: