Vet du hva tallene og bokstavene på dekkene betyr?

De er kanskje viktigere enn du tror.

SOMMERDEKK: Vet du hva nummerserien på siden av bildekkene betyr? Den forteller hvilket dekk bil din skal ha.
  • Klikk.no
  • Martin Jansen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Vet du hva nummerserien på siden av bildekkene betyr? Den forteller hvilket dekk bilen din skal ha. Det er også oppgitt i vognkortet, vanligvis sammen med flere mulige dekkalternativer.

— På en moderne bil er det viktig med korrekt dekkdimensjon. Hjuloppheng, og virkningsgraden av firehjulsdrift, stabilitetskontroll og andre hjelpesystemer er knyttet til anbefalt dekkdimensjon, sier Terje Bjørnsen, fagredaktør i Vi Menn Bil TopGear.

Men hva betyr tallene på siden av dekket, for eksempel 245/45 R19 102R XL?

— De to første tallene angir dekkets bredde og profil. I dette tilfellet kan bilen ha dekk som er 245 millimeter brede. 45 angir forholdet mellom dekkets høyde og bredde. I dette tilfellet er dekkets høyde 45 prosent av bredden, forteller Bjørnsen.

Bokstaven R angir dekkets konstruksjon.

— R står for radialdekk som gir betydelig mer stabile og presise kjøreegenskaper enn diagonaldekkene som var vanligere før i tiden, sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk AS.

Fordeler og ulemper

Dersom du kjører på sommerdekk med dimensjonen 205/55, men bytter til 225/45, innebærer det at dekket er 20 millimeter bredere enn det første dekket, og at profilen er betydelig lavere.

SOMMEDEKK: Den siste bokstavkombinasjonen XL finnes ikke på alle dekk, men blir stadig vanligere.

— Det bredere dekket med lavere profil gir gjerne bedre styrefølelse enn dekket med høyere profil. Dette betyr at dekket reagerer raskere på styringen. Denne typen dekk passer for bilførere som vil ha sportslige kjøreegenskaper, mener Hauge.- Ulempen er at bredere dekk er mer sporfølsomme og har noe mer dekkstøy. Vil man ha mer komfortable kjøreegenskaper er det smalere alternativet et bedre valg. Smalere dekk er også sikrere på våte veier, fordi de fjerner vann mellom dekk og vei mer effektivt, noe som reduserer risikoen for vannplaning.

Dette viser dekkmerkingen:

245/45 R19 102R XL

245: Dekkets slitebanebredde i millimeter

45: Dekkets profil. Dekkets høyde er her 45 prosent av bredden.

R: Dekkets konstruksjon, i dette tilfellet radialdekk

19: Felgens størrelse, diameter i tommer

102: Belastningsklasse. Det er viktig å velge dekk med riktig belastningsklasse for bilen. Dekkene slites raskere og er har svakere belastningsevne med feil dimensjon.

R: Hastighetsklasse. Den nest siste bokstaven oppgir dekkets hastighetsklasse, som er den høyeste hastigheten dekket tåler. I dette tilfellet betyr bokstaven R at høyeste tillatte hastighet for dekket er 170 km/t.

XL: Xtra Load – høyere belastningsklasse. Den siste bokstavkombinasjonen XL finnes ikke på alle dekk. - Dekk i høyere belastningsklasser har en mer robust konstruksjon, noe som reduserer dekkets varmeutvikling og gjør dekket mer slitesterkt. XL-dekk blir stadig mer vanlig etter hvert som bilene også blir tyngre, sier Hauge.

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Les også:

Slik får du felgene rene på 1-2-3

Vi har testet de 20 mest solgte bilene i Norge

Greier du alle her er du ekstremt bilinteressert

Publisert: