Regjeringen og støttepartiene enige om å slå sammen nesten 100 kommuner

Regjeringen og støttepartiene kutter antall kommuner til 358 fra dagens 426. Nesten 100 kommuner blir slått sammen. Åtte nye blir til gjennom tvang.

Publisert Publisert

ENIGE OM REFORM: Antallet kommuner i Norge kuttes med 68 når nesten 100 kommuner blir slått sammen. Her samarbeidspartiene med fra venstre André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (KrF), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) under pressekonferansen onsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De fleste av sammenslåingene som er nedfelt i avtalen mellom regjeringspartiene og støttepartiene skjer som følge av frivillighet.

I tillegg blir 13 kommuner ifølge Aftenposten slått sammen med andre gjennom tvang, slik partiene har mulighet til gjennom unntaksmuligheten de har skaffet seg.

Her er kommunene som blir slått sammen

– Noen steder har det vært et sterkt ønske lokalt om én sterk kommune, men hvor for eksempel en kommune har sagt nei. Der har stortingsflertallet benyttet seg av unntaksregelen. Den avtalen som nå foreligger, det er slik det blir, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse i Stortinget onsdag morgen.

Komitéleder Helge André Njåstad (Frp) opplyser til NTB styringsretten er brukt i åtte tilfeller, men vil ikke konkretisere antallet kommuner som er omfattet av tvangsvedtakene.

Han poengterte at hensikten med kommunereformen, som er svært omstridt, er å skape «sterkere fagmiljøer» og bedre velferdstjenester for innbyggerne. Dette har «gode lokalpolitikere» forstått og handlet etter, mener statsråden.

Omstridt reform

– Ingen reform i Norge har vært mer diskutert og utredet enn kommunereformen. Jeg er glad for at et flertall etter valget i 2013 var enige om at tiden er inne for en slik reform, sa Sanner.

Etter rundt to års reformprosess er fasiten at 153 kommuner per dags dato har fattet positive vedtak om sammenslåing. Av disse er det 94 som har funnet seg en «partner» og går sammen i 39 nye kommuner. Basert på frivillighetslinjen reduseres antall kommuner til 373, og med tvangssammenslåingene vil tallet reduseres til 358.

1,6 millioner innbyggere, nesten en tredel av landets befolkning, vil få ny kommune slik det ligger an nå.

Partiene kaller avtalen de har kommet frem til for en løypemelding, og ikke en endelig enighet om reformen. Regjerings- og støttepartiene åpner for at enda flere kommuner kan finne sammen dersom de ønsker det før sommeren.

Fylker blir regioner

I tillegg ligger det an til at antallet fylker i Nord-Norge blir redusert til en eller to regioner, men her er det lokal motstand og en del arbeid som gjenstår. Nord- og Sør-Trøndelag blir sammen regionen Trøndelag, mens Aust- og Vest-Agder sammen skal danne Agder.

Sogn og Fjordane og Hordaland blir slått sammen, det samme gjelder Vestfold og Telemark, samt Hedmark og Oppland.

Samarbeidspartiene forutsetter dessuten at Østfold, Akershus og Buskerud klarer å forhandle frem en ny avtale om sammenslåing, etter at de forrige forhandlingene mellom fylkestingene strandet.

ENIGE: Samarbeidspartiene med fra venstre André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (Krf), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) presenterte status for kommunereformen og regionreformen under en pressekonferanse på Stortinget onsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix

KrF-nei til tvang

Kristelig Folkeparti er ikke en del av flertallet som står bak tvangsbruken overfor enkelte kommuner, men kaller likevel reformavtalen en suksess.

– Vi har fulgt frivillighetslinjen. Når nesten 100 kommuner slår seg sammen gjennom frivillighet, så har dette vært en suksess, sa Geir Toskedal (KrF) på pressekonferansen.

Samtlige representanter understreket at de venter flere sammenslåinger fremover mot sommeren, og at de vil føre den samme politikken etter valget til høsten som de gjør nå.

– Kommunereformen vil fortsette, og det vil fortsatt være mulig å finne seg en partner før sommeren. Det vil fortsatt være behov for sammenslåinger også etter reformperioden, sa stortingsrepresentant og komitéleder Helge André Njåstad (Frp).

Sp: Overkjøring av lokaldemokratiet

Stortingsflertallet har blitt enige om en kommunereform som valser over lokale vedtak, mener Senterpartiet.

– Dette er en sørgelig overkjøring av lokaldemokratiet. Her velger de å tvangssammenslå kommuner som har hatt lokale folkeavstemninger og klare nei-vedtak i kommunestyrene. Dette er veldig uheldig for folkestyret i Norge, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Ifølge kommunereformen som ble lagt frem onsdag, vil Stortinget bruke tvang i åtte tilfeller.

Regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF er også tydelige på at reformen vil fortsette med flere kommunesammenslåinger fremover.

– Det betyr at vi kan risikere mer tvang etter valget, hvis høyresiden vinner, sier Arnstad.

OMDISKUTERT: – Ingen reform i Norge har vært mer diskutert og utredet enn kommunereformen. Jeg er glad for at et flertall etter valget i 2013 var enige om at tiden er inne for en slik reform, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse i Stortinget onsdag morgen.. Foto: Berit Roald / Scanpix

Ap vil stemme mot reformen

Arbeiderpartiet kommer til å stemme mot den foreslåtte regionreformen, varsler partileder Jonas Gahr Støre.

– Høyre og Frp har ikke vært villige til å gi noen nye oppgaver til regionene. De har dessverre stemt mot Aps forslag til nye oppgaver. Vi vil derfor stemme imot når regjeringen vil tvinge fylker til å slå seg sammen, sier Støre til NTB.

Regjeringen og samarbeidspartiene la onsdag frem et nytt kart over kommuner og fylker, der de 19 sistnevnte blir slått sammen til ti eller elleve regioner. Dagens 426 kommuner blir redusert til 358.

Støre mener det nye kommune- og regionkartet fremstår som vilkårlig.

– Det er uklart hvorfor noen kommuner og fylker tvinges sammen mot sin vilje, mens andre får fortsette som i dag, sier han og fremholder at Ap hele tiden har vært imot å bruke tvang.

Publisert