- En seier for demokratiet

Publisert Publisert

VANT FREM: Redaktør og mammablogger Suzanne Kaluza (til høyre)har sammen med lege og ammeguru Gro Nylander (midten) vært blant de mest profilerte motstanderne av reservasjonsretten. Foto: SCANPIX

  • Dette viser at det nytter for vanlige folk å bry seg, sier mammablogger Susanne Kaluza.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Erik H. Winsnes

— Det er helt fantastisk, og viser at det nytter for helt vanlige folk å engasjere seg. Jeg vil gi honnør til Høie og Hareide for at de ikke har latt det gå prestisje i saken, men at de nå har lyttet til alle de sterke tilbakemeldingene som er kommet fra vanlige folk og et utall organisasjoner og snudd i tide, sier Susanne Kaluza, redaktør for nettstedetforeldre.no. til Aftenposten.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie annonserte fredag morgen at regjeringen trekker forslaget om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Les også

Snur om reservasjonsretten

— Høringen har vist et stort folkelig engasjement og motstand mot reservasjonsordningen. Det blir ingen reservasjonsmulighet for fastleger, slo helseministeren fast.Saken har vakt et sterkt engasjement hos flere grupper. En av de som har gått sterkest ut mot ordningen, er høygravide Kaluza, som tror den folkelige mobiliseringen har bidratt sterkt til at utfallet i saken nå blir annerledes.

— Om ikke så mange hadde engasjert seg, skrevet lederinnlegg og høringsuttalelser og gått ut i gatene og protestert er jeg redd resultatet ville sett annerledes ut. Dette er en seier for demokratiet, sier hun.

Ap: - Et mageplask

— Jeg vil gratulere alle kvinner og menn som har protestert og tvunget regjeringen til retrett i denne saken. Dette er en seier for de som ønsker et moderne Norge, sier Torgeir Micaelsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og nestleder i Helse- og omsorgskomiteen.

Han mener saken ikke først og fremst har vært en partipolitisk strid.

— Tusenvis av mennesker har sagt at de ikke finner seg i dette. Saken har vist at regjeringen ikke er i takt med verdiene i befolkningen og sentrum i norsk politikk. Det må være et tankekors, sier han og beskriver prosessen som «mageplask for Bent Høie».

— Det er uansett bra og helt nødvendig at han har snudd i denne saken, sier Micaelsen.

Samtidig med at reservasjonsretten droppes, varslet Høie at de jobber videre med en alternativ løsning som skal ivareta kvinnenes rettigheter og enkelte legers samvittighetskvaler.

— Han var veldig lite konkret i dag, men regjeringen kan ikke tillate seg nye snarveier. Et nytt forslag må sendes ut på ny høring, sier Mcaelsen.

KrF-forståelse

KrF har argumentert kraftig for behovet for en reservasjonsrett.

Les også

Derfor snudde KrF

Stortingsrepresentant Anders Tyvand gir nå likevel uttrykk for at han tror Høies snuoperasjon ikke er et nederlag for KrF.

— Det viktige er at leger ikke presses til å handle mot sin samvittighet i spm som handler om liv og død. KrF snur ikke i spørsmålet om samvittighetsfriehet, men sier vi kan være åpne for andre løsninger enn reservasjonsrett.

- Hvor sikker er du på at det finnes en slik løsning?

— Jeg har tro på at statsråden og KrF finner frem til en god løsning alle kan være fornøyd med.

- Kom dette overraskende på deg?

— Det er klart vi har diskutert saken. Det vi er helt enige om i gruppen, er at spørsmålet om samvittighetsfrihet er et viktig verdi og at leger ikke skal presses til å utføre handlinger som er i strid med sin samvittig het i liv og død. Det står vi fast på, sier representanten fra Vestfold til Aftenposten.

Publisert