Ingen enkeltpersoner klandres for Hercules-ulykken i Sverige

Mannskapets feilvurderinger og for dårlig flygeledelse var noen av årsakene, men ingen enkeltpersoner kan klandres, konkluderer havarikommisjonen etter Hercules-ulykken.

Publisert: Publisert:

KEBNEKAISE: Svenske soldater fant ferdskriveren fra Hercules-flyet som styrtet ved Kebnekaise 15. mars i fjor.

NTB

Både det norske Luftforsvaret og det svenske luftfartsverket får kritikk i den svenske havarikommisjonens rapport, som er hemmeligstemplet, skriver Norrbottens-Kuriren.

Alle de fem om bord mistet livet da ett av det norske Forsvarets Hercules-fly styrtet i Kebnekaisemassivet torsdag 15. mars i fjor. Flyet styrtet nær toppen av en fjellrygg ved Sveriges høyeste topp.

Skrudde av varsel

I tillegg til feilvurderinger og en flygeledelse som kunne vært bedre, presiseres det at de involverte jobbet med den kunnskapen de hadde og med instrumenter som kunne feiltolkes.

Les også

Hercules-flyets svarte boks funnet

Les også

Krasjet like ved toppen

«Det er disse svakhetene og ikke enkeltindividers feil som anses å være den grunnleggende årsaken til ulykken», heter det i rapporten.

Det pekes blant annet på at varslingssystemet som sier fra dersom flyet kommer for nær bakken, var skrudd av og at Luftforsvaret ikke hadde begrensninger i hvordan denne innstillingen skulle brukes. Resultatet var at besetningen ikke fikk noe varsel om at flyet var i ferd med å treffe bakken. I stedet lyste en lampe for å indikere at varslingssystemet var av. I rapporten står det at kommentarer om bord i flyet tyder på at signalet ble feiltolket.

Det heter også at mannskapet og flygelederne i Stockholm og Kiruna «ikke fullt ut har forstått hverandres intensjoner».

Vanskelig leting

Værforholdene og terrenget gjorde leteforholdene vanskelige. I tillegg var ulykkesstedet og vrakrestene preget av den voldsomme kraften i sammenstøtet. Først mot slutten av mai kunne bårene med de omkomne nordmennene flys hjem.

De fem offiserene som mistet livet i ulykken, var Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42).

— Luftforsvaret har lidd et stort tap. Vi er en liten våpengren, og alle er berørt, sa generalinspektør Finn Kristian Hannestad ved en minnestund på Gardermoen en uke etter ulykken.

Publisert:
svp://27020