Aker fjernet bokmanus

Aker ASA, selskapet som har Kjell Inge Røkke som hovedeier, har fjernet Henrik Langelands bokmanus fra sine nettsider.

Publisert: Publisert:

Aker har fjernet bokmanuset til Henrik Langeland fra selskapets hjemmesider. Her hovedeier Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NTB

Selskapet opplyste tirsdag at de har valgt å fjerne bokmanuset fra sine hjemmesider på oppfordring fra forfatteren.

Boken «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid», som skulle utgis i forbindelse med Akers 175-årsjubileum, har skapt kontroverser i lengre tid. Røkke ønsket å stanse utgivelsen, men da han ikke lyktes med det, svarte Aker med å legge bokmanuset ut på selskapets nettsider.

Les også

– Vi beklager på det sterkeste at vi ikke har fulgt rutinene godt nok

– Uetterrettelig og uetisk

– Forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen finner jeg uetterrettelig og uetisk. Det fortalte jeg Aarø i en telefonsamtale 12. mars. Jeg ville fortelle det direkte til ham før jeg la det ut på nett, skriver Røkke i et brev som er publisert på Akers hjemmeside.

Forlagssjefen i Tiden Norsk Forlag svarte tirsdag ettermiddag på Røkkes brev.

– Det er veldig mange detaljer i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter, skriver Aarø.

Avskrift

Henrik H. Langeland ble i 2014 hyret inn for å skrive jubileumsboka for Aker. Dagens Næringsliv skrev i november at samarbeidet havarerte etter uenigheter mellom forfatteren og Røkke.

I januar ble det kjent at Tiden Norsk Forlag likevel gikk videre med planene om å utgi industrikonsernets jubileumsbok mot hovedeier Kjell Inge Røkkes vilje, til tross for at Aker-ledelsen mente boken ikke holdt faglig mål.

Fredag ble imidlertid forlaget tvunget til å trekke boken fra markedet. Det skjedde etter at anmelder Bernhard Ellefsen i Morgenbladet avdekket at deler av teksten var direkte avskrift fra Wikipedia, historiske lærebøker og Store norske leksikon.

Aker ASA har betalt forlaget og forfatteren 4 millioner kroner for jobben. Forfatter Henrik Langeland er sykmeldt og besvarer ifølge Aftenposten dermed ikke henvendelser.

Publisert: