Aker fjernet bokmanus

Aker ASA, selskapet som har Kjell Inge Røkke som hovedeier, har fjernet Henrik Langelands bokmanus fra sine nettsider.

Aker har fjernet bokmanuset til Henrik Langeland fra selskapets hjemmesider. Her hovedeier Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NTB

Selskapet opplyste tirsdag at de har valgt å fjerne bokmanuset fra sine hjemmesider på oppfordring fra forfatteren.

Boken «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid», som skulle utgis i forbindelse med Akers 175-årsjubileum, har skapt kontroverser i lengre tid. Røkke ønsket å stanse utgivelsen, men da han ikke lyktes med det, svarte Aker med å legge bokmanuset ut på selskapets nettsider.

Les også

– Vi beklager på det sterkeste at vi ikke har fulgt rutinene godt nok

– Uetterrettelig og uetisk

– Forlagssjef Richard Aarøs oppførsel og handlinger rundt bokutgivelsen finner jeg uetterrettelig og uetisk. Det fortalte jeg Aarø i en telefonsamtale 12. mars. Jeg ville fortelle det direkte til ham før jeg la det ut på nett, skriver Røkke i et brev som er publisert på Akers hjemmeside.

Forlagssjefen i Tiden Norsk Forlag svarte tirsdag ettermiddag på Røkkes brev.

– Det er veldig mange detaljer i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på påstandene Røkke kommer med i brevet. Jeg kan bare beklage utfallet denne saken har fått. Det er uheldig for alle parter, skriver Aarø.

Avskrift

Henrik H. Langeland ble i 2014 hyret inn for å skrive jubileumsboka for Aker. Dagens Næringsliv skrev i november at samarbeidet havarerte etter uenigheter mellom forfatteren og Røkke.

I januar ble det kjent at Tiden Norsk Forlag likevel gikk videre med planene om å utgi industrikonsernets jubileumsbok mot hovedeier Kjell Inge Røkkes vilje, til tross for at Aker-ledelsen mente boken ikke holdt faglig mål.

Fredag ble imidlertid forlaget tvunget til å trekke boken fra markedet. Det skjedde etter at anmelder Bernhard Ellefsen i Morgenbladet avdekket at deler av teksten var direkte avskrift fra Wikipedia, historiske lærebøker og Store norske leksikon.

Aker ASA har betalt forlaget og forfatteren 4 millioner kroner for jobben. Forfatter Henrik Langeland er sykmeldt og besvarer ifølge Aftenposten dermed ikke henvendelser.