Telias «fri roaming» er ikke helt fri

Varer Europa-ferien din for lenge blir du nødt til å betale vanlige roaming-priser.

FORSVINNER: Er du ute og reiser i Europa i over 45 dager i løpet av en 90-dagers periode forsvinner gratisroamingen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I sommer kunne Telia-kunder for første gang «Roam Like Home» i hele EU— og EØS-området. Men Telias «fri roaming»-tilbud i EU ikke er helt fri.

Er du ute og reiser iEuropa i over 45 dager i løpet av en 90-dagers periode, forsvinner nemlig gratisroamingen og du er nødt til å betale fullpris for databruken. Det vil si 0,52 kr per minutt, 0,21 kroner per SMS, 0,52 kroner per MMS og 0,52 kroner per MB.

Telia informerer rett nok om begrensningenpå nettsidene sine, men det er nok neppe noe de fleste abonnenter vet om.

Rammer ytterst få brukere

Nå skal det sies at denne begrensningen vil ramme ytterst få brukere. De aller fleste er ikke ute og reiser i halvannen måned i løpet av en 90-dagers periode, kanskje bortsett fra veldig ivrige interrailere og et knippe businessmenn. Men «fri roaming» burde bety fri roaming?

–Roam Like Home EU er ment å dekke normal bruk når en kunde bosatt i Norge er på reise til et EU-land. Det er ikke ment å være et tilbud til kunder som bor delvis eller fast i et EU-land. Såkalt «fair usage» vil sannsynligvis også bli gjenspeilet i EU-reglene som blir implementert neste år, forteller kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen i Telia til Tek.no.

Ifølge Scheen vil det i praksis være nok dager til at man kan være opptil seks uker sammenhengende på ferie i Spania, Italia eller tilsvarende.

– Det vil også dekke en ekstremt hyppig frekvens av weekendturer, høstferier og lignende resten av året, forklarer Scheen, og nevner også at de som studerer i utlandet heller velger et lokalt abonnement hvis de er i utlandet i lang tid.

TEST: Galaxy Note 7 er sannsynligvis markedets beste mobiltelefon

Helt fri bruk for Telenor-kunder

Telenor som tilbyr nesten identiske mobilabonnement som Telia, har ikke denne typen begrensning på sine abonnement.

Med Telenorkan du reise rundt i Europa så lenge du vil, og bruke mobildata akkurat som i Norge. Her er det selvfølgelig viktig å tenke på at du ikke går over datapakken du har, men det gjelder jo alle abonnement.

Mediehuset Tek.no er eid av Tu Media.

**Tek har oppgradert sin Nkom-godkjente Billigste Mobilabonnement-kalkulator:

Nå kan du filtrere vekk alle abonnement som ikke tilbyr gratis EU-roaming**

Snart kan mobilbatteriene få dobbelt så høy kapasitet

Publisert: