Derfor så mange feil farge på #dressgate

Den berømte kjolen har nå vært gjenstand for hjerneforskning.

RASKE HJERNER: Ser du denne som hvit og gull, jobber hjernen din på høygir, mener tyske forskere. PS! Kjolen er blå og svart.
FASITEN: Kjolen er blå og svart. Punktum. FOTO: Fra hjemmesiden til selger http://www.romanoriginals.co.uk/
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

«Folkens, hjelp meg – er denne kjolen hvit og gull, eller blå og svart? Jeg og vennene mine blir ikke enige og vi freaker ut.»

Da skotske Caitlin McNeill skrev dette på Tumblr-siden sin i februar i år, ble det opptakten til #dressgate og et internetthysteri av de sjeldne hvor «alle»

Les også

diskuterte hvilken farge kjolen hadde.

Uenigheten og skråsikkerheten var stor. Ifølge Jon Yngve Hardeberg, professor i fargebildeteknologi i ved Høgskolen i Gjøvik og leder for Forum farge, er forklaringen at farger ikke er absolutt, men hva man ser.

— Vi ser alle farger litt forskjellig fordi vi har forskjellige øyne og forskjellig prosessering i hjernen. Sensoren i øyet ser først, deretter tolker hjernen hva vi ser. Det er dog sjelden man er så uenige som i dette tilfellet, saJon Yngve Hardeberg til oss da fargestriden raste.

Les også

Derfor tillater ikke Instagram bilder av kvinnelige brystvorter

Aktive hjerner

FASITEN: Kjolen er blå og svart. Punktum. FOTO: Fra hjemmesiden til selger http://www.romanoriginals.co.uk/

Nå mener forskere ved universitetsklinikken Bergmannsheil i Bochum i Tyskland at fargen man ser handler om hvor aktiv hjerne man har, skriver The Telegraph.Da forskerne ba deltagerne i studien som er publisert i forskningstidsskriftet Cortex, studere bildet av den blå og svarte kjolen mens de lå i en MR-skanner, så de at de som så kjolen som hvit og gull hadde større hjerneaktivitet i områder som er viktige for måten vi prosesserer synsinntrykk på.

Ifølge forskerne jobbet hjernene deres ekstra hardt for å kode bildet, men understreker at forskjellene ikke er enorme.

Professor ved universitetsklinikken, Tobias Schmidt-Wilcke, mener testresultatene «øker kunnskapen vår om hvordan hjernen bearbeider synsinntrykk.»

Ser du kjolen som hvit og gull, ja så kan du i det minste skryte av å være kvikkere i topplokket enn de blå-svarte. Og nei, det er ingen tvil, kjolen er og var blå og svart.

Får du dårlig samvittighet av å se disse bildene?

Publisert: