Slik pusser du barnas tenner riktig

Å pusse tennene på små tanntroll er ingen spøk. Her får du tannlegens råd til hvordan fikse tannpussen.

  • Klikk.no
  • Cathrine Baarland Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hvordan motiverer du små tenner til å la seg pusse. Hva pusser best, vanlig tannbørste eller elektrisk?

Hva er riktig teknikk og hvor lenge skal du pusse og får du hull i tennene med en flaske melk på sengekanten?

Er dette spørsmål du daglig stiller deg, vil du ha stor glede av tannlege Elisabeth Fagerholts og denne videoen (over) er midt i blinken for deg.

Hvor ofte må jeg pusse?

Her vil flinke og flittige foreldre svare to ganger om dagen. Lett som en plett — det er bare å få inn en god rutine. Oss andre, vel, vi forsøker i det lengste å snike oss unna spørsmålet. To kamper på en dag, det er én for mye. Heldigvis, så har tannlegen et godt svar til begge leirer – se videoen.

Elisabeth Fagerberg er tannlege ved Storo Storsenter Tannklinikk og er mor til to små barn.Hun har selv erfart at det kan være en utfordring å få pusse barnas tenner.

Hjelp til dårlig samvittighet

— Klarer du ikke å pusse tenner til barna morgen og kveld, så kan ekstra fluor i form av fluortablett være en løsning, i alle fall i en periode. Fluor tablett er også anbefalt for barn som av ulike årsaker er mer sårbare for karies (hull). Men pusser du tennene to ganger om dagen, så trenger ikke barna å ta ekstra fluortabletter, sier hun.

Fluordosering

Barn under 3 år skal kun ha en tablett à 0,25 mg. Fra 3-12 år er det to tabletter à 0,25 mg, og over 12 år er det to tabletter à 0,50 mg.

Tannlegen sier også at fluortabletten ofte kan fungere som en motivasjon for å pusse tennene, som på mange måter en er vinn-vinn løsning for begge parter, og det er ikke farlig så lenge du holder deg til de anbefalte dosene.

Når skal du begynne å pusse tennene?

— Anbefalingene er at du begynner å pusse på barnets første tann. Det blir jo ikke så veldig mye pussing ennå, men du gjør barnet vant med tannbørsten. Når tennene kommer opp er det mange barn som klør i gommene, forsiktig biting på en myk tannbørst kan noen ganger hjelpe på dette, sier tannlegen.

Tannkrem for barn

Hun understreker at små barn skal kun ha bittelitt tannkrem på børsten, og da de tannkremene som er beregnet for barn, som inneholder mye mindre fluor enn tannkrem rettet mot voksne.

— Før barnet lærer seg å spytte, har de gjerne en tendens til å svelge tannkremen og da er det viktig at det ikke inneholder for mye fluor, sier tannlege Elisabeth Fagerberg.

Tanntråd ja eller nei?

— Med tanke på tanntråd, så er det fint om man får til dette, men det kan være vanskelig å motivere barn til det.. Men det gjør jo renholdet mellom tennene bedre. Det kan være lettere å bruke en holder for å komme til mellom tennene, råder tannlegen.

Hun synes det er vanskelig å gi et konkret råd om når barna selv skal ta ansvar for tannpussen, men sier det er naturlig og motiverende for barna at de får pusse selv,men foreldre bør pusse og holde kontroll en god stund.

Les også:

Hjemmelaget banansplitt på 1-2-3

Jeg ammer to toåringer

Slik fjerner du lusa

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no

Publisert: