Snowden vurderer å saksøke Norge

Den amerikanske varsleren Edward Snowden vurderer å gå til søksmål mot Norge for ikke å kunne garantere for hans sikkerhet slik at han kunne komme til Molde og motta Bjørnsonprisen.

Publisert: Publisert:

FÅR APPLAUS: Edward Snowden tildeles Bjørnsonprisen 2015 på Kulturhuset Plassen i Molde lørdag formiddag. Her takker han for applausen han får etter å ha blitt intervjuet av Per Anders Johansen, journalist og Moskva-korrespondent i Aftenposten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

NTB

En tom svart stol sto på scenen da den prestisjetunge prisen ble delt ut lørdag, som et mørklagt symbol på årsaken til prisvinnerens fravær.

I prisvinnerintervjuet, som foregikk via videolink fra Moskva, var Snowden tilbakeholden med detaljer om det mulige søksmålet.

— I alle land ser mine advokater på hvordan loven beskytter menneskerettigheter. Også når enkeltpersoners handlinger oppfattes som en trussel, sier han.

Nøkkelspørsmålet for en norsk domstol vil eventuelt være om Snowdens lekkasjer er et «politisk lovbrudd», skriver Aftenposten. Den norske utlendingsloven slår fast at utlevering ikke kan skje dersom det er tilfelle.

En tjeneste

Snowden er ettersøkt i USA etter at han i 2013 lekket tusenvis av topphemmelige dokumenter om amerikansk masseovervåking. Blant dem som er blitt overvåket av etterretningsorganet National Security Agency (NSA), er europeiske statsledere som Tysklands Angela Merkel.

— Mange tror at det jeg driver med er kritikk og antiamerikanisme. Men dette handler om ytringsfrihet. Dette var informasjon som alle hadde rett til å få vite om, sier Snowden, som ikke tror på at USA vil straffe Norge dersom norske myndigheter slipper ham inn i landet.

— Dersom Norge kan hjelpe USA til å bli mer menneskerettsvennlig, ville det være å gjøre USA en tjeneste. USA lider av et dårlig rykte når det gjelder menneskerettigheter, mener han.

Han har selv lest brevet fra USA til Norge nylig, der Norge blir bedt om å pågripe og utlevere ham. Hva tenker du om det, ville Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen vite.

— Det er et vanskelig spørsmål. Hva synes man om at det landet man forsøker å tjene, jakter på en? svarte Snowden.

- Skadet USA

Den amerikanske forfatteren og Economist-skribenten Edward Lucas skriver i et innlegg i VG lørdag at Snowden ikke fortjener prisen.

— Det Edward Snowden har gjort, er å skade etterretningstjenestene våre og kompromittere sikkerheten vår, skriver Lucas.

— De laget mye ståk og bråk ut av at amerikanerne spionerte på Tyskland. Men de ignorerte faktum som rettferdiggjorde USAs bekymring over tysk politikk de siste årene: Tyskerne har brutt sanksjoner mot Iran, smisket med Russland og inngått handel med Kina ved hjelp av bestikkelser, skriver Lucas.

Angrer ikke

I prisvinnerintervjuet fortalte Snowden at det aldri var planen å ende opp i Russland, der han har levd i eksil i to år. Men etter at USA kansellerte passet hans, og det ikke kom noe svar fra de 21 landene han søkte asyl i, hadde han ikke noe valg.

Selv angrer han ikke på den han har gjort.

— Nei, absolutt ikke, sier Snowden og peker på at teknologien stiller oss overfor utfordringer som vi aldri før har måttet håndtere.

— Hvilken verden ønsker vi å leve i om 30 år? Det er det fundamentale spørsmålet. Vil du at alt du gjør skal bli registrert og analysert? Det er ikke den verden vi fortjener, sier han.

Snowden peker samtidig på at trass i massiv overvåking, har terrorangrep likevel skjedd.

— Overvåking gjør oss ikke mer trygge, men mindre fri, slår han fast.

Ekstraordinær innsats

Festivalsjef for Bjørnsonfestivalen Hilde Newth Nouri begrunner tildelingen med at Snowden har gjort en ekstraordinær internasjonal innsats for ytringsfriheten.

— Du får prisen fordi du har vist at ett enkelt menneske kan stå opp mot den mektigste nasjonen i verden, sa Nouri da hun åpnet seremonien.

Både Snowden og Bjørnsonfestivalen håper han vil få mulighet til å komme neste år for å få overlevert diplom og statuett.

Publisert: