Fengslingsmøte bak lukkede dører for Jo Lunder

Pressen ble kastet på gangen da den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

SIKTET FOR KORRUPSJON: Jo Lunder, her fotografert i 2007 da han var konsernsjef i Ementor, er siktet for korrupsjon i Vimpelcom-saken. Arkivfoto: Scanpix

NTB

Den tidligere Telenor-toppen stilte i hvit skjorte uten slips og sendte et smil i retning påtalemyndigheten, representert ved førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim og politiadvokat Linn Eckhoff Dilva, da han ankom tingretten i 13-tiden.

Lunder (54) ble pågrepet av Økokrim da han ankom Gardermoen onsdag kveld. Den tidligere teletoppen ble avhørt torsdag.

Lunder var konsernsjef i Vimpelcom inntil i mars, og har selv hevdet at han ikke har medvirket til korrupsjon, og at alt han vet er formidlet til de rette myndigheter.

Siktet for utbetaling

Lunder er siktet for en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til en konto i Sveits, som tilhører det usbekiske selskapet Takilant. Utbetalingen skjedde i 2011, to måneder etter at Lunder hadde tiltrådt som sjef i selskapet.

Takilant er et såkalt postkasseselskap, som i realiteten skal være eid av presidentdatteren i Usbekistan.

Pengene skal ha vært betaling for to rapporter om det usbekiske telemarkedet. Men ifølge DN.no besto store deler av rapportene av materiale som var klippet fra åpne nettkilder som Wikipedia og blogginnlegg, samt powerpoint-presentasjoner fra Vimpelcoms egen telekommerkevare Beeline.

Nekter for korrupsjon:

Les også

Tidligere Vimpelcom-sjef pågrepet

Kan skade etterforskningen

— Jo Lunder har forklart seg grundig om hvilken kunnskap han hadde om utbetalingen, og hva han gjorde da den kom opp, opplyste hans forsvarer, advokat Cato Schiøtz, etter torsdagens avhør.

Lunder stilte med ytterligere to advokater ved sin side i fengslingsmøtet.

Påtalemyndigheten fikk medhold i sin begjæring om lukkede dører.

— Retten mener det foreligger en reell fare for at åpne dører vil skade etterforskningen, sa dommer Elisabeth Wittemann.

Kan koste ham jobben

Lunder sluttet i Vimpelcom i mars i år da han ble hentet inn som konsernsjef for superreder John Fredriksen. Han er nå permittert fra alle sine roller i Fredriksen-gruppen.

Torsdag kveld ble det også kjent at han trekker seg fra styret i riggselskapet North Atlantic Drilling, der han har vært medlem siden september.

Ifølge Dagens Næringsliv kan en langvarig etterforskning gjøre det umulig for Lunder å fortsette i toppjobben i Fredriksen-gruppen - selv om det viser seg at han ikke er skyldig etter siktelsen.

Mistenkte fakturaer:

Les også

- Vimpelcom-varsler gikk til Telenor-ledelsen

Internasjonal etterforskning

I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Tirsdag kunngjorde selskapet at det setter av 900 millioner amerikanske dollar — om lag 7,6 milliarder norske kroner - til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Styrelederen avsatt

Ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim er pågripelsen og siktelsen av Lunder et ledd i Økokrims egen etterforskning av Vimpelcom-saken, men at det er naturlig at etterforskerne utveksler informasjon med de øvrige landene som også etterforsker forhold rundt mobilselskapet.

Telenor er minoritetseier i Vimpelcom. Telenors styreleder ble avsatt av næringsminister Monica Mæland (H) 30. oktober i år med begrunnelsen at hun ikke hadde tillit til ham.

Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere.

BT på lederplass: