Listhaug ber folk ta avstand fra rasistiske grupper

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) tar avstand fra ytterliggående og rasistiske grupper som har tatt til orde for å sende henne blomster.

Publisert Publisert

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun har fått i støtte av sine tilhengere etter den siste ukes hendelser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB
  • Hanne Christiansen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Facebook-siden til den innvandringsfiendtlige gruppen «Slå ring om Norge» var lørdag ettermiddag blitt tatt ned, skriver Aftenposten. Etter noen timer var imidlertid siden oppe igjen.

Det skjer etter at Sylvi Listhaug la ut et innlegg på sin Facebook-side der hun oppfordrer folk til å ta avstand fra gruppen:

– Enkelte av disse gruppene på Facebook skjuler seg bak vanlige navn, men sprer grusomme holdninger som vi må bekjempe. Jeg oppfordrer derfor dere alle til å aktivt ta avstand fra grupper som for eksempel «Slå ring om Norge», skriver Listhaug på Facebook-siden sin lørdag ettermiddag.

– Sprer hat

Listhaug skriver videre at hun «tar fullstendig avstand fra hatefulle grupper på Facebook, grusomme organisasjoner som Vigrid, og enkeltpersoner som sprer hat gjemt bak et tastatur.»

Fredag fikk Listhaug kritikk fra flere hold fordi hun takket for blomster som også innvandringsfiendtlige og ytterliggående grupper hadde oppfordret folk til å sende.

– Jeg har nå fått flere hundre blomsterbuketter. Jeg har lest kortene og ser blomsterhilsener fra vanlige folk med all mulig partitilhørighet fra hele landet. Det setter jeg stor pris på. Jeg ser likevel at noen i enkelte ytterliggående grupper også har tatt initiativ til å sende meg blomster. Det synes jeg ikke noe om. Jeg tar fullstendig avstand fra hatefulle ytringer, hets og rasisme, skriver Listhaug på sin Facebook-profil lørdag ettermiddag.

Brukte nazilignende symboler

Det er uklart hvem som står bak gruppen «Slå ring om Norge».

I tillegg til støtteerklæringer til Listhaug, bar siden preg av motstand og hatefulle utsagn mot innvandrere og asylsøkere og mot AUF-leder Mani Hussaini, ifølge NTB. Også statsminister Erna Solberg (H) ble rammet av hetsende innlegg på siden.

Slagordet til gruppen er som følger: « Steng grensen – Stopp integreringen – Send dem hjem – Gjør Norge norsk igjen».

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Gruppen har over 37.000 følgere, og har solkorset formet som et norsk flagg som sitt profilbilde.

Det er til forveksling likt symbolet som blant andre nazistiske Nasjonal Samling brukte før og under andre verdenskrig.

Helen Ingrid Andreassen, aktiv i Oslo Ap og overlevende etter Utøya-terroren, fortalte fredag om hvordan Utøya-overlevende reagerer med fortvilelse etter blomsteraksjonen til støtte for Listhaug.

– Jeg får telefoner fra Utøya-overlevere som gråter og er fortvilet over hvordan Sylvi Listhaug skryter av blomstene hun får fra Facebook-grupper som sprer hat, sier hun.

Publisert