Sandberg brøt regelverket: Orienterte statsministeren om Iran-tur etter ankomsten

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) orienterte Statsministerens kontor om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet.

Publisert:

BRØT REGELVERKET: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har tidligere fortalt at han dro til Iran som privatperson. Foto: NTB scanpix

  • Solveig Ruud
  • NTB

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyser han i en e-post til NTB via departementets kommunikasjonsavdeling.

Det betyr at Sandberg brøt retningslinjene for statsråder slik de er nedfelt i «Håndbok for politisk ledelse», skriver Aftenposten.

Der sies det tydelig fra om at det er «viktig at Statsministerens kontor til enhver tid vet hvor regjeringens medlemmer befinner seg. Alle fravær fra Oslo skal meldes til Statsministerens kontor, regjeringsrådens forværelse, på e-post eller over telefon 22 24 40 21/46. Tidspunkt, oppholds-/overnattingssted samt alle relevante telefonnumre må opplyses. Statsrådene bør i størst mulig grad, så langt det er mulig, være tilgjengelige på mobiltelefon.»

Dette begrunnes med at det «kan oppstå situasjoner hvor det er avgjørende å oppnå rask kontakt med enkelte regjeringsmedlemmer eller hvor hele regjeringen må sammenkalles.»

Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved SMK bekrefter at Sandberg har brutt reglementet.

– Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, sier hun til NTB.

Sandberg har tidligere understreket at Iran-turen var en privat feriereise. Han avviser også at det er problematisk at han reiste sammen med en norsk-iransk kvinne som har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

Tirsdag bekreftet Sandberg overfor TV 2 at de to er kjærester.

Reiste som privatperson

Sandberg har etter at han kom hjem gjort et stort poeng av at han reiste som privatperson.

– Fiskerministeren har ikke vært i Iran, første nestleder i Frp har ikke vært i Iran, det er Per Sandberg som har vært på en ren feriereise til Iran, og den tok jeg ad hoc, uttalt han til Dagsnytt Atten mandag.

Han skulle ifølge regelverket altså likevel gitt Statsministerens kontor disse opplysningene. Mandag kom det frem at departementet trodde Sandberg var på ferie i Tyrkia.

Sjømateksport

Sandberg besøkte Iran som fiskeriminister i oktober 2016 sammen med en delegasjon fra havbruksnæringen. Målet var blant annet få i gang norsk sjømateksport til landet.

Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogram. Men siden har USA trukket seg fra avtalen og truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.

Sandberg sier Iran-turen ble tatt på sparket etter at hans opprinnelige ferieplaner gikk i vasken.

– Det angrer jeg ikke på. Iran er et fantastisk ferieland som jeg absolutt anbefaler.

Opposisjonen vil ha svar

Opposisjonen på Stortinget sier de vil kreve skriftlige svar om reisen. Ifølge Aps næringspolitiske talsperson Terje Aasland reiser turen både nærings-, handels- og utenrikspolitiske spørsmål.

– De siste dagenes opptreden og forsøk på å bortforklare saken har vært svært lite tilfredsstillende, sier han. Det kan bli aktuelt å stille spørsmålene til statsministeren i stedet for Sandberg selv, ifølge Aasland.

Geir Pollestad (Sp), som også sitter i næringskomiteen, er kritisk til Sandbergs tilnærming til Iran og hvordan dette kan virke inn på Norges forhold til andre land og markeder.

Pollestad stiller også spørsmål ved Sandbergs rolleforståelse når statsråden sier at det ikke var fiskeriministeren som var i Iran.

– Hvem var fiskeriminister i Norge den tiden han ikke var det? spør han.

Spørsmål om rolleblanding

SVs Torgeir Knag Fylkesnes ber Sandberg forsikre om at det ikke har vært rolleblanding, sikkerhetsrisiko og inhabilitet knyttet til reisen.

Spørsmålene blir sendt onsdag, og Sandberg har seks virkedager på å svare.

Publisert: