Har startet avhørene i Treholt-saken

Gjenopptakelseskommisjonen startet fredag sine første avhør i Treholt-saken. Stortingets EOS-utvalg begynner sitt arbeid til uken.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Geir Selvik Malthe-Sørensen som skrev boka «Forfalskningen — Politiets løgn i Treholt-saken»», ble førstemann inn til avhør hos Gjenopptakelseskommisjonen fredag.

I en og en halv time forklarte forfatteren seg for kommisjonens medlemmer.

— Jeg redegjorde for innholdet i boka og min etterforskning. Det var spesielt fokus på bildematerialet vi har framskaffet, forteller Geir Malthe-Sørensen.

**Les også:

Les også

- Treholt var storspion

— Treholt var storspion**

Pengebeviset

I boken, som Malthe-Sørensen har skrevet sammen med journalist Kjetil Bortelid Mæland, anklager forfatterne politiet for å ha konstruert det såkalte pengebeviset. Forfatterne sitter på bildemateriale som de mener beviser at det såkalte pengebeviset er konstruert av politiet i etterkant.

Riksadvokaten bedt kommisjonen vurdere pengebeviset på nytt for å se om det er grunnlag for en ny behandling av saken i rettssystemet, og kommisjonen skal nå vurdere på nytt Treholts begjæring fra 2008 om å gjenåpne spionsaken.

Det såkalte pengebeviset var et av de viktigste bevisene i spiondommen på 20 års fengsel som Arne Treholt ble idømt.

**Les også:

Les også

Treholts ekskone bryter tausheten

Treholts ekskone bryter tausheten**

Lang vitneliste

Etter avhøret av Malthe-Sørensen ble fotosakkyndig Helge Hovland avhørt. Han hjalp forfatterne med å granske politibildene.

Gjenopptakelseskommisjonen vil ikke uttale seg fredag om hvem andre som skal inn til avhør i tiden fremover, men ifølge dagbladet.no er det tidligere varslet at rundt 50 — 60 vitner skal avhøres av kommisjonen, deriblant tidligere leder for Treholt-etterforskningen Ørnulf Tofte (88), samt tidligere leder for daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT) Jostein Erstad (88) og POT-etterforskerne Arne Solemsjø og Leif Karsten Hansen.

Parallelt med Gjenopptakelseskommisjonen jobber også Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-utvalget) med sine egne undersøkelser av politiets metodebruk i Treholt-saken.

**Les også:

Les også

Lund godtok videoovervaking

Lund godtok videoovervaking**

Starter tirsdag

Utvalget besluttet å granske saken etter at det ble kjent at Treholt og hans familie skal ha blitt døgnkontinuerlig videoovervåket i sitt eget hjem.

Utvalgsleder Helga Hernes opplyser at utvalget vil ha det første konstituerende møte i saken tirsdag neste uke.

— Etter det kommer vi til å komme i gang med egne avhør og med å se på kildematerialet i arkivet til Politiets sikkerhetstjeneste (PST, tidligere POT), sier Hernes.

Hun sier EOS-utvalget vil samarbeide med Gjenopptakelseskommisjonen med å få samtidig tilgang til materialene fra PST, men at de utover dette ikke vil ha noe konkret samarbeid.

Utvalgets arbeid vil ende med en rapport til Stortinget, trolig en gang på nyåret.

Publisert: