Linken som felte Lysbakken

Audun Lysbakken sikret vennen Gjermund Skaar sin organisasjon minst 13,5 millioner i statsstøtte.

Publisert Publisert

GÅR AV: Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken under pressekonferanse på partikontoret etter at Lysbakken trekker seg som statsråd. Foto: SCANPIX

Lysbakken selv satt i styret til Reform, ressurssenteret for menn, frem til 2008.

Da han gikk av i styret, og ble statsråd, fikk senteret tildelt flere millioner i statsstøtte fra Lysbakkens departement.

Totalt er det snakk om minst 13,5 millioner kroner som har endt opp hos senteret.

Tilskuddene til stiftelsen Reform ble spikeren i kista for SV-kronprinsens ministerkarriere.

Bt.no snakket med Skaar i kveld. Han bekrefter at det er han som er koblingen mellom Reform og Lysbakken. Han henviser videre til styrelederen i selskapet.

— Jeg ønsker ikke å bli dratt lenger inn i dette, sier han.

— Var du klar over at denne saken ville bli referert til i pressekonferansen i dag?

— Jeg ønsker ikke kommentere dette mer, sier Skaar.

Siste dråpen

På en pressekonferanse tidligere i dag erklærte Audun Lysbakken sin avgang som statsråd for Barne- og likestillingsdepartementet. Men det er ikke kun tilskuddene til Jenteforsvaret som har utløst avgangen.

Mandagens store bombe var at Audun Lysbakke har gitt penger til Stiftelsen Reform, hvor han er en nær venn av stiftelsens kampanjeleder Gjermund Skaar. Lysbakken erkjente i dag at han har brutt habilitetslovgivningen og sannsynligvis økonomireglementet.

— Jeg burde ha meldt meg inhabil i forhold til Stiftelsen Reform. Jeg er tilhenger av at feil må få konsekvenser, og nå tar jeg konsekvensene med å gå av, sa Lysbakken på pressekonferansen i 13.30-tiden i ettermiddag.

Skaar er nestleder i Akershus SV, leder for SVs internasjonale utvalg, og tidligere sentralstyremedlem i Sosialistisk Ungdom, SVs ungdomsorganisasjon.

Ifølge Nettavisen satt Lysbakken i Reforms styre fra 2006 til 2008. Rett etter han ble statsråd, satte Barne- og likestillingsdepartementet opp tilskuddet til stiftelsen til rundt fire millioner kroner i året. Reforms årsregnskap viser at Barne- og likestillingsdepartementet har bevilget minst 13,5 millioner kroner til Reforms i løpet av sin periode som statsråd.

­- Var inhabil

Også statsminister Jens Stoltenberg mener at Lysbakken burde meldt seg inhabil da departementet behandlet tilskuddene til Reform.

— Det uheldige i denne saken er at Lysbakken ikke erklærte seg inhabil fordi han sto så nær denne personen, sier Stoltenberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Stiftelsen Reform oppgir at de jobber mot diskriminering basert på kjønn, og for å synliggjøre menns rolle i samfunnet.

GJERMUND SKAAR: Prosjektleder i Reform, som har mottatt statsstøtte fra Audun Lysbakken sitt departement. Foto: SV sine nettsider

Publisert