Konen til en av Norges rikeste har vært borte i ti uker. Det er mottatt krav om løsepenger i kryptovaluta.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) har vært borte i 71 dager. Det er fremsatt alvorlige trusler og krav om løsepenger.

Publisert Publisert

KIDNAPPET: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra familiens bolig i Lørenskog 31. oktober. Politiet etterforsker saken som en kidnapping. Huset ligger i en rolig blindvei og bærer ikke preg av at en av Norges rikeste menn bor der. Onsdag formiddag sperret politiet av området rundt huset. Foto: Jan Tomas Espedal / Privat. Montasje: Aftenposten

  • Aftenposten
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Pensjonisten forsvant fra hjemmet sitt i nærheten av Oslo om morgenen onsdag 31. oktober, Halloween-dagen. Etter det Aftenposten kjenner til har politiet ikke funnet spor i boligen som tydet på innbrudd. Politiet tror 68-åringen ble tatt mens hun var på badet, ifølge Aftenpostens kilder.

Politiet har etterforsket saken i full hemmelighet. Det skal så langt ikke være noen siktede i saken.

Les også

Har varslet politiet i hele Norge om risiko for andre rike familier

Les også

Politiet har rådet familien til ikke å innfri kravet om løsepenger

Aftenposten får bekreftet at politiet fra første stund har betraktet forsvinningen som en kidnapping.

Det skal ha vært svært begrenset dialog med de angivelige kidnapperne, men politiet vil ikke opplyse hvor hyppig kontakten har vært eller hvordan den har foregått. Aftenposten fikk opplyst rett før jul at det ikke hadde kommet livstegn fra kvinnen inntil da.

Aftenposten kjenner til at det har vært kommunikasjon med «noen i den andre enden», og at dette har skjedd via en digital plattform, men ikke muntlig. Det er blitt fremmet krav om løsepenger i kryptovaluta for å sette den forsvunne kvinnen fri.

Det skal ha vært fremsatt alvorlige trusler om hva som vil skje med henne dersom kravet om løsepenger ikke innfris.

Politikilder opplyser at saken er unik i Norge. Det har aldri tidligere vært kidnappingssaker der det er blitt fremsatt krav om løsepenger i kryptovaluta her i landet. Derimot har det vært flere slike saker internasjonalt.

Kjent at ektemannen hadde tjent en milliard

Aftenposten kjenner til at en av teoriene etterforskerne har arbeidet etter, er at en artikkel i Dagens Næringsliv 27. juli kan kobles til saken. I denne artikkelen fremgikk det at ektemannen, investor Tom Hagen, har tjent en milliard kroner på kraftsalg de siste elleve årene. Bare i løpet av 2017 tjente han 174 millioner kroner på strøm og eiendom.

Aftenposten har vært kjent med situasjonen over tid, men har av hensyn til savnedes liv og helse ikke omtalt saken før nå.

SKOGHOLT: Ekteparets bolig ligger like ved et lite skogholt. Foto: Jan Tomas Espedal

De første ukene etter at politiet slo alarm, har kriminalteknikere tilbrakt hundrevis av timer inne i ekteparets bolig på leting etter bevis og DNA-spor.

Ektemannen skal ha kommet hjem til en lapp med krav om løsepenger. Summen skal ifølge Aftenpostens opplysninger være på kryptovaluta tilsvarende ni millioner euro eller 88 millioner kroner.

Politietterforskerne har fått bistand fra politiets Krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF). Tjenesten representerer det norske politiets spisskompetanse ved forhandlinger i terror-, gissel- og kidnappingssituasjoner. KGF er lokalisert ved Oslo politidistrikt og har nasjonalt ansvar.

ETTERFORSKER: Øst politidistrikt har ledet etterforskningen av forsvinningssaken. Onsdag formiddag kaller politiet inn til en pressekonferanse om saken. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Svein Holden er bistandsadvokat for ektemannen Tom Hagen. Holden ønsker ikke å kommentere saken før senere onsdag.

Kort tid etter Aftenpostens publisering av denne saken gikk Øst politidistrikt ut med en kort pressemelding om at «en kvinne i slutten av 60-årene er antatt bortført fra sitt hjem i Lørenskog».

På Kapitals riking-liste

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er gift med Tom Hagen (68). Ingeniøren og investoren står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer. Bladet anslår formuen hans til å være på 1,7 milliarder kroner. Pengene har han i all hovedsak tjent på eiendomsinvesteringer og strømsalg.

Ekteparet Hagen bor i en blindvei på Fjellhamar i Lørenskog kommune, like ved grensen til Oslo. Paret har tre voksne barn i 30- og 40-årene. Det er ingenting ved boligen deres som tilsier at den eies av en av Norges rikeste.

Tom Hagen beskrives som mediesky og privat og har få partnere i selskapene sine. Den som går igjen flest ganger, er den eldste datteren. Hun er styremedlem i 12 av farens firmaer.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen satt fra 2006 til september 2018 som varamedlem i styret til ektemannens selskap Holding 2 AS. Hun har også tidligere vært varamedlem i to av hans firmaer, men har i dag ingen roller i næringslivet. Ligningen viser at hun har lav inntekt og formue.

68-åringen fra Gjøvik beskrives som utadvendt og familiekjær. En som tilbringer mye tid med barn og barnebarn.

Det er Øst politidistrikt som har ledet etterforskningen av saken, med bistand fra Kripos, Økokrim, Oslo politidistrikt, Europol og Interpol.

Fungerende direktør Håkon Skulstad sier i en kommentar til Aftenposten:

– Politidirektoratet er blitt løpende orientert om saken, og har forsikret oss om at Øst politidistrikt har de ressursene de trenger.

RIK: Tom Hagen ligger på Kapitals liste over Norges rikeste personer. Foto: Kapital (faksimile)

Uro i nabolaget

Flere kilder i nabolaget og ulike politikilder opplyste tirsdag kveld at Øst politidistrikt vil holde en pressekonferanse om saken i løpet av onsdag.

Et familiemedlem av 68-åringen ringte en nabo og ga ved 21-tiden tirsdag beskjed om at nabolaget måtte forberede seg på nyheten som ville bli sluppet gjennom pressekonferansen. I samtalen formidlet familiemedlemmet at kvinnen er bortført, og at det er fremsatt krav om «masse» løsepenger.

Naboen som ble kontaktet, ble bedt om å formidle dette videre til de andre, nærmeste naboene. Det har i lang tid vært stor uro i nabolaget over hva som egentlig har foregått. Alle naboene har registrert at 68-åringen har vært borte, men de har ikke fått noen forklaring på hva som er skjedd før nå.

Øst politidistrikt bekrefter onsdag morgen at pressekonferansen blir klokken 11.

Publisert