– Hjerneslaget var selvforskyldt

– Jeg hadde alt, og mistet alt, sier en sprudlende glad Olaf Thommessen.

Publisert Publisert

Den tidligere nestlederen i Venstre sitter lett henslengt i konferansesalen på Hotel Norge. Han vitser, ler og nærmest sprudler mens han forteller om hjerneblødningen som la hans gamle liv i grus.

– Best på alt

– Jeg skulle være best på alle områder. Jeg skulle være en dyktig politiker, bli partileder, starte opp min egen bedrift og være en god far og ektemann – og alt sammen samtidig. Jeg gjorde alle de riktige tingene av de gale grunnene – ikke fordi jeg egentlig hadde lyst, men på grunn av ambisjoner og forventninger. Det var som å sitte i et fly der alle alarmene gikk samtidig, uten at jeg skjønte hvor det bar, sier Thommessen.

Han innledet Landsforeningen for slagrammedes konferanse i Bergen onsdag med å fortelle om sine egne erfaringer.

– Aldri til stede

– Jeg var aldri virkelig til stede i livet mitt, enten jeg deltok i en TV-debatt eller var med familien. Jeg gikk rundt med en dårlig magefølelse, men jeg sa til meg selv at den følelsen ikke kunne stemme – for jeg gjorde jo alle de riktige tingene! Folk som overser den følelsen kommer til å gå på en eller annen smell. For meg endte det med hjerneslag, sier Thommessen.

Han ble skilt, bedriften ble solgt, den politiske karrieren gikk i vasken, han råkjørte og mistet lappen, og forsynte seg av penger fra morens minnefond. Alt ble behørig omtalt i mediene.

Det var mens han var på rehabilitering på Sunnaas sykehus at Thommessen kom til erkjennelsen av at livet hans hadde vært fullstendig på feil spor.

I kjelleren

– Jeg lå i fosterstilling på sykehuset, og tenkte «hva skjedde egentlig med denne lovende, unge mannen?» Jeg hadde alt, og innså at jeg ikke ville få noe av det igjen. Så skjønte jeg at denne situasjonen hadde jeg satt meg i selv, sier Thommessen.

– Hvordan kan du le og vitse når du forteller hva sykdommen gjorde med deg?

– Jeg har jo vært langt nede i kjelleren også, jeg har vært i kjellere jeg ikke trodde fantes. Men samtidig føler jeg en renselse og en frihet, og jeg er tryggere på meg selv. Jeg har klart å legge ambisjonene til side, selv om jeg i begynnelsen måtte tvinges til det.

– Hvorfor karakteriserte du Lars Sponheim slik du gjorde i boken din?

– Har du lest den? Jeg tar også betydelig selvkritikk i boken. Men Sponheim har drevet et spill mot meg, og det ville vært unaturlig å ikke kommentere det. Det var umulig for meg å ikke være ærlig.

– Hva synes du om Sponheims reaksjon?

– Den avmakten han ser ut til å føle, kjenner meg igjen i. Jeg kjente en utrolig avmaktsfølelse da han dolket meg i ryggen. Men jeg tror det vil være best for ham å legge dette bak seg. Det har jeg gjort.

Tidligere nestleder i Venstre, Olaf Thommessen, deltok på en konferanse i regi av Landsforeningen for Slagrammede onsdag. Foto: RUNE BERENTSEN

Publisert