Vil ha eksklusjonen av Apenes opphevet

Både fylkeslaget og partiet sentralt oppfordrer Fredrikstad Høyre til å oppheve eksklusjonen av Georg Apenes.

NTB

Sent mandag kveld ble Datatilsynets direktør og tidligere stortingsmann for Høyre Georg Apenes ekskludert fra Fredrikstad Høyre. Vedtaket kom på et ekstraordinært styremøte etter at Apenes kritiserte fylkesledelsen og stortingsrepresentant Martin Engeset fra Østfold Høyre.

– Så vidt jeg har registrert er dette et ekstraordinært styremøte hvor et flertall har trumfet gjennom et vedtak som jeg sterkt beklager, sier Gretha Kant, første nestleder i Østfold Høyre, til NTB.

Undersøker lovligheten

Hun vil tirsdag sørge for å få lovligheten i vedtaket vurdert, samtidig som hun oppfordrer lokallaget til å gjøre det om.

Også fylkesleder Tage Pettersen ber Fredrikstad Høyre innkalle til nytt møte og gjøre om vedtaket.

– Selv om jeg ikke har satt pris på alle uttalelsene fra Apenes, mener jeg at vedtaket er svært upassende. Østfold Høyre har nominasjonsmøte lørdag, og nå må vi bruke energien på å få en god valgliste, og vi skal bruke demokratiske virkemidler på veien, sier Pettersen.

Støttes sentralt

Høyres partileder Erna Solberg vil ikke kommentere bråket i Fredrikstad Høyre. Hennes medierådgiver Odd Sevje sier det er vanlig å vise til partiets generalsekretær i saker som denne.

– Vi oppfordrer til omgjøring av vedtaket og håper å bli lyttet til. Vi har i tillegg registrert at den første som beklaget vedtaket, var den angrepne part, Martin Engeset, sier generalsekretær Trond Reidar Hole.

Han understreker at partiet sentralt normalt ikke kommenterer spørsmål i lokallagene, men at en så sjelden handling som eksklusjon gjør at partikontoret i Oslo har valgt å kommentere denne saken.

Falch, Knut