Jurister reagerer på regjeringens kriselov, mener den svekker rettssikkerheten

Advokat Geir Lippestad kaller regjeringens forslag til kriselov «galskap». Han får støtte fra flere hold.

Publisert Publisert

Solberg har jevnlig talt til befolkningen direkte i fjernsynet i beste sendetid etter at krisen utartet. Det gjorde hun også onsdag. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

  • NTB
  • Aftenposten
  1. Leserne mener

Kriseloven skal gjøre det enklere å sette i verk tiltak som anses som nødvendige i den ekstraordinære situasjonen landet står i.

Geir Lippestad mener den ikke er rett medisin, og at den vil svekke rettssikkerheten, skriver Aftenposten.

– Regjeringens koronakriselov er galskap. Sette demokrati og rettssikkerhet for oss alle til side for å kunne styre? Få på plass raske beslutningslinjer i samarbeid med Stortinget. Det forventer vi at våre ledere får til. Det handler om å beholde tilliten, sier Lippestad til TV 2.

Les også

Eirin Eikefjord: «Å stille kritiske spørsmål ved det som skjer, gjør oss ikke til landssvikere»

Får kollegial støtte

Geir Lippestad er tidligere byråd i Oslo for Ap, men mest kjent for sin rolle som forsvarer for terrordømte Anders Behring Breivik etter 22. juli 2011. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Lippestad får støtte fra jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen.
Han mener prosessen burde være mer åpen og sier til Dagbladet at «det er en grunn til at man har høringer og ikke minst offentlig debatt slik at det er mulig å komme frem med motforestillinger».
Einarsen er ekspert på menneskerettigheter og leder Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge.
Også jussprofessor Hans Petter Graver advarer mot loven. I NRKs Dagsnytt 18 sier han det bare er fantasien som setter grenser for hvordan den kan brukes.

Har flertall i Stortinget

Onsdag ble det klart at Ap støtter hasteloven. Dermed har regjeringspartiene det flertallet de trenger i Stortinget til å innføre loven.

Det er fortsatt uklart hvordan flere av de andre opposisjonspartiene vil stille seg til den.

Det er også uklart hvorvidt loven vil bli behandlet av Stortinget torsdag.

Les også

Haukeland starter forsøk med korona-medisin

Dette foreslår de

Solberg-regjeringen ønsker en rekke fullmakter til å sette til side vanlige lover og regler for å håndtere koronaepidemien – hvis det blir nødvendig.

Loven vil gi regjeringen mulighet til på egen hånd å sette blant annet arbeidsmiljøloven, Nav-regler og EØS-avtalen til side, og det vil gi dem mulighet til å rekvirere skip og bygninger ved behov.

Loven er tidsbegrenset og skal etter planen gjelde i seks måneder før den eventuelt fornyes av Stortinget.

Loven sikrer et mindretallsvern: Den er lagt opp slik at et mindretall på Stortinget, en tredjedel av representantene, skal kunne gjøre om på regjeringens beslutninger.

Publisert