Terrorsiktede Philip Manshaus filmet angrepet

– Det har gitt oss viktige bevis, sier politiet.

Publisert Publisert

FORSLÅTT: Philip Manshaus smilte flere ganger mot pressen da han ble fremstilt for varetektsfengsling mandag. 21-åringen var tydelig forslått, og hadde synlige blåveiser og sår i ansiktet og på halsen. Foto: Tor Høvik

På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyste politiadvokat Pål-Fredrik Kraby at Manshaus hadde et GoPro-kamera festet til hjelmen han brukte da han gikk til angrep på moskeen i Bærum lørdag.

Politiet har sikret seg videoopptak av hendelsen. 21-årige skal ha planlagt en direkteoverføring av angrepet på nett.

– Vi har søkt etter livestreamen, men har ikke funnet noen holdepunkter for at det skal ha vært aktivt ute på nett, sier Kraby.

Manshaus hadde også flere våpen, primært jaktvåpen, ifølge politiet.

– Det er lovlige registrerte våpen på husstanden, men om de er registrert på siktede eller ikke er uklart, sa Kraby til BT etter pressekonferansen.

PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Pål-Fredrik Kraby (til h.) opplyste at Manshaus hadde et Go Pro-kamera festet til hjelmen. Her på pressekonferanse sammen med visepolitimester Bjørn Vandvik. Foto: TOR HØVIK

– Motivasjonen er terror

Manshaus skal undersøkes for om han er tilregnelig på et seinere tidspunkt.

Ifølge politiet var angrepet i moskeen planlagt.

– Motivasjonen er terror, og å ramme den muslimske befolkningen i Norge, sa Kraby.

Når det gjelder drapet, er motivet foreløpig uklart, opplyste politiet.

FORSVARER: Unni Fries møtte pressen etter fengslingsmøtet mandag. Foto: Tor Høvik

Varetektfengslet

Det var et massivt sikkerhetsoppbud rundt Oslo tingrett før 21 år gamle Philip Manshaus ble fremstilt for varetektsfengsling mandag ettermiddag.

Manshaus fremsto som rolig da han ankom salen sammen med sin forsvarer Unni Fries. Han var tydelig forslått, med flere blåmerker i ansiktet, i tillegg til sår nedover halsen.

SIKTET: Her er bilen med terrorsiktede Philip Manshaus (21) på vei til Oslo tinghus. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

Siktede samtykket til å la seg fotografere, og han smilte flere ganger mot både aktoratet og det store presseoppbudet. 21-åringen var ikledd en mørkeblå joggedress.

Etter fengslingsmøtet opplyste forsvarer Fries at siktede begjærte seg løslatt.

På spørsmål fra pressen om siktedes forslåtte ansikt, svarte forsvareren at 21-åringen hadde fått medfart i situasjonen.

Les også

Dette vet vi, og dette vet vi ikke om moskéskytingen i Bærum

Lite etter klokken 16 mandag ettermiddag ga Oslo tingrett politiet medhold i varetektsfengsling. De mener det er ren reell fare for at den siktede vil forsøke å fjerne spor eller påvirke vitner. Derfor ble Manshaus varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

21-åringen vil i samtlige uker være underlagt brev- og besøksforbud.

Les også

Tidslinje: Høyreekstreme terrorangrep

FENGSLINGSMØTE: Siktede ankom sal 250 sammen med sin forsvarer Unni Fries. Foto: Tor HØVIK

– Ekstreme holdninger

Lørdag ettermiddag gikk 21-åringen inn i moskeen til Al-Noor Islamic Centre i Bærum og begynte å skyte.

Seinere samme dag ble 21-åringens 17 år gamle stesøster funnet død i boligen hvor både siktede og avdøde bodde. 21-åringen er siktet for drapet.

21-åringen skal ha vært aktiv på flere anonyme nettforum, og har blant annet omtalt Christchurch-terroristen Brenton Tarrant som et forbilde.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskeen i Bærum. 21-åringen er også siktet for å ha drept sin stesøster. Foto: PRIVAT, NTB scanpix

Fungerende enhetsleder Rune Skjold ved Oslopolitiet har tidligere uttalt til Aftenposten at 21-åringen har hatt ekstreme holdninger.

– Han har ytret sympati med Quisling og andre kjente aktører. Han har også hatt et fremmedfiendtlig syn på innvandring og hatt ekstreme holdninger, sa Skjold.

SKYTING: Lørdag åpnet en mann ild inne i moskeen til Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Foto: TERJE PEDERSEN, NTB scanpix

Fikk tips om siktede

Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet mandag at de for et år siden fikk et tips om terrorsiktede Philip Manshaus.

– Det var et samarbeid mellom politiet og PST, uten å finne noe grunnlag for å gå videre med dette tipset for å finne ut om det var grunnlag for nærmere oppfølging, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse mandag.

– Dette var et vagt tips, og det pekte ikke i retning av forestående terrorplanlegging, sa Sjøvold.

På pressekonferansen mandag kveld var politiet ordknappe om hva som gikk frem av tipset de mottok i fjor.

– I arbeidet med å følge opp radikaliserte personer er det sånn at vi mottar jevnlige tips om folk man er bekymret for. Alle tips følges opp fortløpende.

Ifølge politiet vil dette være tema for videre etterforskning i saken.

Visepolitimester Bjørn Vandvik opplyste til BT etter pressekonferansen at politiet vil vurdere måten slike bekymringsmeldinger blir fulgt opp.

– Vi må ettergå dette og se om det er noe vi kunne gjort annerledes.

Han understreker at det er viktig å gi politiet beskjed dersom man kjenner til personer med slike ekstreme holdninger.

– MASSIVT HAT: Lars Gule sier han ikke er overrasket over angrepet lørdag i forrige uke. – Det er gitt det massive islam- og muslimhatet som vi ser på nett. Foto: Tor Høvik

– Ikke overrasket

Ekstremismeforsker ved Oslo Met, Lars Gule, er i Oslo tingrett for å følge saken mot den terrorsiktede 21-åringen. Han sier han ikke er overrasket over angrepet mot Al-Noor Islamic centre lørdag i forrige uke.

– Det er gitt det massive islam- og muslimhatet som vi ser på nett. Dette stimuleres og forsterkes av fremmedfiendtlige islamofobe holdninger i samfunnet og på ekstreme nettforum, er det ikke overraskende at noen agerer på bakgrunn av dette hatet.

Gule understreker at han ikke mener det er et stort antall mennesker som står bak hatet.

– Men det er et intenst og massivt hat. Det er på tide med en forsterket innsats mot hat og hets på nett.

Publisert