Her er nye Xbox One

Slik skal Microsoft erobre konsollmarkedet og stuen din.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Det er intens konkurranse om markedet for spillkonsoller. Den gamle lederen Nintendo ser ut til å ha falt av lasset, og nå står slaget mellom Sony og Microsoft.

Sony lanserte PS4 for en stund siden uten at hurraropene nådde himmelen, og nå har Microsoft lansert Xbox One.

-Dette er konsollen med en alt-i-et opplevelse, det er begynnelsen på intelligent TV, musikk og ikke bare spill, hevder datakjempen.

Mye mer enn før

sz381680-ondAejPHzT.jpg

Enkelt, øyeblikkelig og komplett, er slagordene Microsoft bruker om den nye boksen som responderer til tale og bevegelser. Den skal til og med forstå hvem som snakker til den og husker hva folk drev med sist, enten de spilte, så på TV eller hørte på musikk.

For det er ikke bare spill som opptar konsoll-brukerne. Det har Microsoft skjønt, og vil gjøre den nye konsollen til selve sjefen i stua til folk.

Brukerne ser like mye eller mer på TV enn de spiller. Ulike tjenester man skifte mellom ved hjelp av stemmen.

Gå til TV, spill, musikk, nettleser, Skype og andre ting, er kommandoer den forstår. Det er de ikke alene om. Samsung og andre har bygget håndtering av TV og kanaler inn i selve TV-en, men Xbox One går videre og kontrollerer mer.

Den anbefaler TV-programmer og gjør de mer interaktive gjennom nettet. Spørsmålet er om den håndterer norsk språk når den kommer senere i år og om norske EPG-er og dekodere kan behandles like bra som amerikanske.

Les også: Nå blir Surface Pro tilgjengelig i Norge

Multiunderholdning

Xbox One støtter det Microsoft kaller Snap, som gjør to ting på en gang. Du kan for eksempel se på TV og samtidig snakke på Skype. Eller spille og se på TV samtidig.

Selv om TV er fått stort fokus i den nye Xbox-en, er spill selvfølgelig sentralt.

Ifølge Microsoft har One fire ganger mer datakraft enn forgjengeren, som heller ikke var noen sinke. Den har tidoblet grafikkegenskapene og skal gi vesentlig mer realisme i spillene. Det har de oppnådd ved å tidoble antallet transistorer til i AMD-prosessoren til 5 milliarder og øke arbeidsminnet fra 512 MB til 8 GB. Den har en 500 GB harddisk og et Blu-ray-drev.

Demoer som ble kjørt under lanseringen var så fotorealistiske at de var temmelig vanskelig å skille fra film. Boksen er litt større enn forgjengeren.

I dag er 15000 servere avsatt til Xbox, men det skal øke til 300000 med Xbox One. Alt lagres i nettskyen som er så viktig for Microsoft på dette og andre områder hvor konkurrenter puster den i nakken.

TEST AV LYDPLANKER: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Kommunikasjon

Microsoft har omsider begynt å få grep om Skype som de kjøpte for 8 milliarder dollar for at ikke andre skulle få fatt i selskapet.

Skype er innebygget i One og selvfølgelig stemmekontrollert. Dette er den ultimate kommunikasjonsboksen, mener Microsoft, som til og med lokken kundene med konferansesamtaler. Fint om mange skal møtes uten å forlate huset.

En gruppe journalister får prøve den nye Kinect-bevegelsessensoren.

Her er en ny versjon av Kinect-sensoren sentral. Med bedre maskinvare som et 1080p kamera og vesentlig bedre evne til å forstå verden rundt seg. Den har mye større gjenkjenning av kroppen og bevegelsene i ulike ledd enn forgjengeren.

Microsoft påstår til og med at den kan lese pulsen når folk mosjonerer.

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

Publisert: