Test av ti ferdigsalater

Åtte av dem får midt på treet-score.

SALATER: I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdigpakkede salat som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Mye mettet fett, sukker og salt, lite/mye energi har trukket ned, mens innhold av grønnsaker, protein og middels energiinnhold har trukket opp.
  • Bramat.no
  • Lise Von Krogh
  • Cathrine Borchsenius
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Porsjonssalater kan både være mettende og næringsrike om de er godt sammensatte. De kan være noe du spiser som tilbehør til middagen, men salat kan også være et helt eget måltid.

Ferdigpakkede salater får du kjøpt på butikken, caféer og i kiosker. Dette kan være et sunnere alternativ til andre hurtigmåltider, så fremt salaten er godt sammensatt.

I denne ernæringstesten ser vi stor forskjell på mengde grønnsaker, protein, salt, mettet fett og sukker i porsjonssalatene. Det er også stor forskjell i energiinnhold pr. porsjon til tross for at de omtrent veier det samme. Andel grønnsaker teller en god del i testen, men det er summen av alle næringsstoffene som til syvende og sist kårer vinneren av denne testen.

Denne testen er ikke en smakstest, hvis du lurer på hvilken salat som er folks favoritt sjekk her.

Mangel på salat i salaten?

Skal en ferdigsalat være godt sammensatt bør den ha minst en tredel grønnsaker. Det gir kroppen vitaminer, mineraler og fiber .

En salat med bare salat vil derimot mette dårlig og gi lite med energi. Det motsatte er heller ikke bra. En salat uten salat, kommer også skeivt ut ernæringsmessig og kan gjøre at du lettere overspiser og får i deg flere kalorier enn det du egentlig trenger.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

Test av 13 ferdige grøter

Les også

Test av fiskeboller: Stor forskjell på hvor mye fisk de inneholder

Les også

Test av 15 tortillalefser

Les også

Test av innholdet i 18 typer spekepølse

Les også

Test av 25 kjeks: Hva inneholder de egentlig?

Les også

Test av ferdigrevet ost

Protein er bra smart i salat

Proteiner bidrar til metthet og er viktige næringsstoffer i et komplett måltid.

De vanligste proteinkildene som brukes er kjøtt, fugl eller sjømat. Brukes det ost, bidrar dette også med protein. Testens vinner inneholder både quinoa og kylling som trekker opp til tross for at akkurat denne salaten ikke har så mye grønnsaker.

I denne testen savner vi vegetariske salater, med for eksempel bønner, linser og korn som gode proteinkilder. Dette mener vi burde være mer tilgjengelig i matvarekjedene.

Dressing er vel og bra...

...men det kan også bli for mye av det gode. Tacosalaten i testen har hele 24 prosent dressing, det er litt i overkant mye.

En dressing kan være en god kilde til sunne fettsyrer dersom det brukes sunne planteoljer, som for eksempel rapsolje og olivenolje.

Men for mye fettbasert dressing kan trekke opp energiinnholdet slik at det skal mindre til før du har fått i deg en kalorimengde tilsvarende en hel middag. En salat med passelig mengde dressing, energi og volum er best for både metthet og vekten.

Ingen deklarerer fiberinnholdet!

En porsjon salat kan være en utmerket fiberkilde. Kostfiber kommer fra grønnsaker og valg av karbohydratkilde.

Salaten som kommer best ut i testen har en høy andel quinoa og har trolig et bra fiberinnhold. Dessverre ser vi utbredt bruk av fin pasta og ikke fullkornspasta i salaten.

Det kan med fordel brukes fullkornpasta, da dette ikke bare gir kroppen mage— og blodsukkerregulerende fiber, men også jern og B-vitaminer.

Det er ikke obligatorisk å deklarere fiber på matvarer, men på denne type produkter så skulle vi gjerne ha sett denne nyttige informasjonen.

Testresultater

Urtehaven Quinoasalat med grillet kyllingfilet

Passelig med energi per porsjon og greit med protein. Lavt innhold av mettet fett og sukkerarter. Laveste saltinnhold. Til tross for lavt innhold av grønnsaker, så trekker det opp at den inneholder quinoa i stedet for pasta. Dette avspeiles i næringsinnholdet og derfor kommer denne salaten best ut.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Mesterbakeren Pastasalat kylling & estragonaioli

En energirik porsjonssalat med lavt innhold av sukkerarter og laveste innhold av mettet fett og salt. Proteinnivået er bra. Kunne hatt høyere innhold av grønnsaker, men den totale ernæringsmessige sammensetningen trekker opp.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Urtehaven Cæsarsalat kylling og bacon

En porsjonssalat med et energiinnhold som tilsvaret et lite måltid. Testens høyeste innhold av protein. Veldig bra innhold av grønnsaker. Middels innhold av mettet fett og salt, og lavest innhold av sukkerarter.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Mesterbakeren Pastasalat med kreps & curry

En energirik porsjonsalat med lavt innhold av mettet fett og sukkerarter. Greit innhold av protein og salt. Kunne hatt mer grønnsaker.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Urtehaven Pastasalat ost og skinke

En energirik porsjonssalat. Innholdet av mettet fett og salt er midt på treet. Lavt innhold av sukkerarter. Ganske greit innhold av grønnsaker.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Bama Bacon & brokkolisalat

En porsjonssalat med et energiinnhold som tilsvaret et lite måltid og mest grønnsaker i testen. Greit innhold av mettet fett og sukkerarter, men proteininnholdet kunne vært høyere og saltinnholdet lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Bama Kyllingsalat

En porsjonssalat med et energiinnhold som tilsvaret et lite måltid. Bra med grønnsaker. Greit innhold av mettet fett og sukkerarter, men proteininnholdet kunne vært høyere. Testens høyeste saltinnhold.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Ferdig Pastasalat ost & skinke

En porsjonssalat passelig energimengde per porsjon, men har testens laveste grønnsaksinnhold. Innholdet av protein, mettet fett og sukkerarter er midt på treet. Innholdet av salt kunne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Bama Ost & skinkesalat

En porsjonssalat med et energiinnhold som tilsvaret et lite måltid. Veldig bra med grønnsaker. Porsjonssalaten med det høyeste innholdet av mettet fett og sukkerarter. Kommer også dårlig ut på salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Bama Tacosalat

En porsjonssalat med et energiinnhold som tilsvaret et lite måltid. Innholdet av grønnsaker er veldig bra. Middels innhold av mettet fett, men kommer dårlig ut på salt og sukkerarter. Laveste innhold av protein i testen.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Her er flere relevante tester:

Les også

Ernæringstest av brunost: To av disse skiller seg særlig ut

Les også

Test av muffins: Mye sukker og kalorier.

Les også

Test av 11 iskaffe-drikker

Les også

Test av brød rettet mot barn

Les også

Test av halvstekte rundstykker

Les også

Test av porsjonspizza: Mindre salt og fett enn mange tror

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Publisert: