Ekstraordinært landsstyremøte i Frp søndag

Flere politikere forteller at Frp-nestleder Terje Søviknes skal ha vært svært tilfreds med forhandlingsresultat. - Han sa at vi kommer til å bli fornøyd, sier Jenny Følling (Sp).

Publisert:

KREVENDE SAK: Siv Jensen vil søndag presentere forhandlingsresultatet til sitt eget landsstyre. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Vi har besluttet å samle landsstyret for å gi en oppdatering om status i forhandlingene om bompenger, sier Siv Jensens statssekretær, Atle Simonsen, til NTB.

Møtet vil bli holdt på Fremskrittspartiets partikontor i Oslo sentrum søndag ettermiddag. Invitasjonen ble sendt ut fredag ettermiddag.

– Pågår disse forhandlingene om bompengeløsning fortsatt eller er det brudd?

– Det kan jeg ikke si, sier Simonsen.

– Er det riktig at Frps regjeringsdeltakelse kommer opp til debatt på landsstyremøtet søndag?

– Det vil jeg ikke kommentere.

ORDKNAPP: Statssekretær Atle Simonsen og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– For tidlig å si

– Men er det gjort fremgang i forhandlingene?

– Vi har bestemt oss for å orientere landsstyret om status, sier statssekretæren, som er partileder Siv Jensens nære rådgiver.

I en kommentar til NTB seint fredag kveld sier statsminister Erna Solberg at de arbeider for å finne løsninger og forankre saker både om bompenger og statsbudsjettet.

– At Frp konsulterer sitt landsstyre, er en helt naturlig prosess i dette, sier Solberg.

GRUNN TIL Å SMILE: Terje Søviknes skal være fornøyd med forhandlingsresultatet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Nær enighet

I mai erklærte Frp «bompengekrise» i Norge etter at bompengepartiets inntog på meningsmålingene gikk kraftig utover Frps oppslutning.

Frps landsstyre krevde blant annet at partiledelsen fikk på plass betydelige endringer i bompengepolitikken.

Etter to måneder med forhandlinger med Venstre, KrF og Høyre, har signalene fra regjeringen denne uken vært at partene nærmer seg en løsning.

Det har de siste dagene kommet flere signaler fra regjeringshold om at en løsning er rett rundt hjørnet.

– Var veldig selvtilfreds

Frp-nestleder Terje Søviknes ønsker ikke å uttale seg om saken til BT. På et møte i regi av NHO fredag skal han imidlertid ha uttalt seg om de pågående byvekstforhandlingene.

– Han var veldig selvtilfreds, og sa at vi kommer til å bli fornøyd, forteller Jenny Følling (Sp).

En rekke andre politikere som var til stede bekrefter den samme historien. Ap-politiker Rune Bakervik sier «han virket veldig klar på at her kommer det midler til by og land», mens Jon Askeland (Sp) forteller at «det var tydelig at han var fornøyd med Frps uttelling».

NHOs regiondirektør på Vestlandet, Tom Knudsen, sier at Søviknes blant annet skal ha sagt «Og så ser dere at jeg smiler. Og da skjønner dere at dette blir bra».

– I det lå det implisitt at det som er fremforhandlet nå er bedre for Bergen, forteller Knudsen.

MULIG VINNER: Bomforhandlingene i regjeringen kan ende med at Bybanen får mer penger. Foto: Marita Aarekol

Mer penger til Bybanen

BT meldte onsdag denne uken at partene langt på vei skal være enige om å øke den statlige andelen for store kollektiv prosjekt i de fire store byene. For Bergens del betyr det mer statlige penger til Bybanen, noe som igjen vil redusere bompengebehovet.

– Hvis det skulle komme offentlige midler, ville jeg prioritert å redusere satsene i den ytre bomringen (i Bergen), uttalte blant annet Terje Søviknes til BT.

Om Frps førstekandidat i Bergen, Tor Woldseth, smiler etter landsstyret søndag er imidlertid litt mer usikkert. Han har store forventninger.

– Får vi halvert den gamle gjelden, la oss si at vi får 2,5 til 3 milliarder kroner, da bør vi være fornøyd. Da kan vi fjerne den ytre bomringen og kanskje få redusert i den indre ringen. Det er mitt mål ut fra den økonomiske situasjonen vi er i, uttalte han til BT.

Det er ikke bare i Frp det har vært misnøye med bompengeforhandlingene. Onsdag meldte NRK at Venstre-leder Trine Skei Grande ikke tror på en snarlig løsning i saken.

Publisert: