- Jeg tar over et ryddig departement

Eide rykker opp i Forsvarsdepartementet.

Publisert:

- STJERNE: Eide er utdannet statsviter, og var tilknyttet Nupi fra 1993 til 2000. Han har vært statssekretær i Utenriksdepartementet under Thorbjørn Jagland (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: HÅVARD BJELLAND

Påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide (47) var statssekretær i Forsvarsdepartementet i perioden 2005 til 2010 under daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nå overtar statsviteren selv førersetet og skal blant annet formelt lande kampflysaken med amerikanerne, skriver NTB.

— Stjerne innen Arbeiderpartiet

Lekkasjer fra WikiLeaks for et år siden viste at amerikanske diplomater mente at Eide var en av de mektigste politikerne i regjeringen, selv om han bare var statssekretær.

Den daværende amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney beskrev han som en stigende stjerne innen Arbeiderpartiet.

— Hans bånd til Utenriksdepartementet, tankesmier, ikke-statlige organisasjoner og FN, samt hans nåværende innflytelsesrike posisjon, kommer trolig til å resultere i en statsrådspost i en framtidig arbeiderpartiregjering eller en toppstilling i FN eller EU, spådde ambassadøren.

Eide var statssekretær i Utenriksdepartementet under daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap), og han ble i fjor flyttet tilbake sitt gamle departement der han var statssekretær for utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Eide er utdannet statsviter og var tilknyttet Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) fra 1993 til 2000.

- Overtar ryddig departement

Espen Barth Eides landet på Gardermoen 15 minutter før statsråd fredag.

— Jeg fikk telefon fra Jens Stoltenberg for litt over et døgn siden der han spurte om jeg ville overta som forsvarsminister. Da var jeg i Brasilia, og den største utfordringen min da var å komme meg hjem derfra tidsnok, sier påtroppende forsvarsminister Espen Barth Eide til Dagbladet utenfor Slottet.

— I telefonsamtalen med Stoltenberg konkluderte vi med at jeg skulle overta forsvarsdepartementet, fortsetter han.

Barth Eide sier han er glad for at han tar over etter Grete Faremo, som han mener etterlater et ryddig departement.

— Jeg har jo jobbet i de to foregående forsvarsdepartementene, og har vært med på å bygge de langvarige, strategiske planene gjennom to erklæringer. Jeg har foreløpig ingen planer om å endre noe, bare videreføre det som allerede er iverksatt, sier han.

Blant annet vil en av hans første store arbeidsoppgaver bli å overta forsvarssjef Harald Sundes fagmilitære råd for det framtidige forsvaret.

Landets nye forsvarsminister har lang fartstid som forsker og politiker.

Publisert:

bart eide 1.jpg Foto: HÅVARD BJELLAND