15 gode grunner til å velge en annen farge enn hvit på brudekjolen

En av hundre solgte kjoler er fargerike, sier innehaver av brudesalong.

IKKE HVIT BRUD, SIER DU?: Hva med sort, rød eller lavendelfarget brudekjole... - Tør du prøve og vurdere noe annet enn den klassiske kjolen i ivory kan det være du blir overrasket og overbevist. Velger man noe annet enn folk flest, vil både du og kjolen bli lagt særlig merke til og husket, sier innehaveren av Christiane Brudesalong i Sandvika i Bærum, Tonje Jansson.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Brudekjolen til den store dagen. Så mange forventninger og drømmer, enkelte har tenkt på brudekjolen siden de var småjenter.

Tonje Janssoninnehaver av Christiane Brudesalong i Sandvika i Bærum anslår at 95 prosent av kjolene hun selger årlig er i fargen ivory, elfenbenshvit.

Men vi skal innrømme. Vi ble skikkelig inspirert da vi så denne saken i amerikanske Huffington Post tidligere i år: 30 Brides Who Will Make You Rethink That Whole White Dress Thing

Med underteksten: Why say ‘yes’ to the white dress when there are so many other colors of the rainbow?

Finnes det mange norske bruder som har valgt farger fra regnbuen til sin store dag, undret vi. Vi fikk flere svar og bilder:

LYS ROSA: Hanne S Løken giftet seg i denne flotte kreasjonen i lys rosa.
VILLE VÆRE UTRADISJONELLE: Ann-Sofie og Sigmund Rønning giftet seg på Skansen i Stockholm 19. juli 2014. - Hele bryllupet gikk i rødt og alle gjester hadde noe som var rødt på seg. Hverken jeg eller mannen min ønsket å være tradisjonelle. Vi liker veldig godt rødt, forteller Rønning.

Se flere bilder lenger ned i saken

— Norske jenter er veldig forsiktige

— Det vi ser på brudekjolemesser i utlandet i år vil ikke jenter her hjemme være klare for før om et par år. Norske jenter er veldig forsiktige når det gjelder valg av brudekjole, forteller Tonje Janssoninnehaver av Christiane Brudesalong i Sandvika i Bærum.

Hun og moren før henne har solgt brudekjoler i 23 år.

- Fargede kjoler, nei det har vi ikke solgt mye av i noen av disse årene. Det er kanskje én av hundre solgte kjoler som har sterk farge, sier Jansson.

— I år har jeg kun to fargesterke kjoler i butikken, en vinrød og en lilla, forteller hun.

Enkelte bruder våger seg likevel på litt fargeinnslag på sin store dag. Ifølge Jansson er det blitt mer vanlig å velge fargerike sko. Noen velger brede satengbelter til kjolen, disse kan gjerne ha en sterk farge.

Les også

Slik gifter du deg i utlandet 

Lys rosa

— Men bestselgeren i år er ikke en kjole i ivory, elfenbenshvit, men en brudekjole i karamellfarge med hvite blonder. Det samme er en kjole i champagnefarge, også den med hvite blonder. Det er lekkert, og blondene kommer mer frem når kjolen under ikke er hvit.

En del bruder velger også kjole i cappuccinofarge.

Brudekjole i såkalt blush , lys rosa, er dessuten en begynnende trend som Jansson og kolleger så på en internasjonal messe i London i mars. Så spørs det når norske jenter hiver seg på den trenden.

- Vi måtte det for å ha råd til drømmehuset vårt.

Les også

Ida (24) og Kenneth (26) kjøpte en rønne og satte i gang

BORTGJEMT PÅ LOFTET: Kamilla Mai kom over sin kjole bortgjemt på et loft i en brudesalong. - Jeg husker jeg var litt sjenert da jeg spurte om å få prøve den.Kjolen falt jeg for med en gang, man kan vel si det var kjærlighet ved første blikk, forteller hun. Ektemannen er født i Hong Kong og han syntes rød brudekjole var helt supert, da rød, kinesisk silkekjole er en tradisjonell drakt for bruden i Kina.
DEN ENESTE SOLFYLTE JULILØRDAGEN I 2012: Miriam Brenne Karlsen giftet seg med Odd Martin Karlsen den dagen. - Jeg hadde på meg en fantastisk, støvrosa 50-talls tyllballkjole. Jeg kjøpte den i en vintagebutikk i Oslo. Den var hentet inn fra New York, og jeg designet og fikk sydd om en ny øvre del, for å gi den et litt mer oppdatert uttrykk, forteller Karlsen.
LIKER IKKE DET SØTE OG SNUPPETE: Da Lea Hiort giftet seg med Just Thomas Hiorth Misund, skulle det ikke være hvitt.- Jeg aldri har sett for meg å gifte meg i en hvit kjole. Jeg går aldri i hvitt og liker ikke ting som er søte og snuppete. I tillegg liker jeg ikke den påståtte symbolikken med at hvitt symboliserer uskyld. Jeg vurderte en rød kjole, men kombinasjonen at kjæresten min ikke var overbegeistret for tanken, og jeg på kort tid snakket med to stykker som hadde giftet seg i rødt og deretter blitt skilt, gjorde at jeg i stedet gikk for kremgul og sort, forteller hun.

Ble fridd til, så banket skredderen på

Fotograf Trygve Gerhard Hanssen i Foto5.no i Kristiansand må grave langt ned i bunken før han finner bilder av brudekjoler i andre farger enn hvit.

— Noen velger bunad og ellers kan det hende hvis bruden er fra et annet land hvor det er vanlig med fargerike drakter. Som fotograf hadde jeg gjerne sett at bruden oftere valgte farger. Hvite, lyse kjoler er mer krevende rent fotomessig, farger gir mer glød til ansikt og hud, sier Hanssen.

En rask spørrerunde hos fotograf Moment i Oslo viser det samme:

— Nei, vi kan ikke huske å ha fotografert brudepar i det siste der bruden hadde noe annet enn hvit kjole. Men selv giftet jeg meg i en lilla kreasjon, forteller fotograf Elisabeth Wathne.

— Jeg kom hjem en fredag ettermiddag og ble møtt i døren med pioner, champagne og et frieri. Erik er romantikeren av oss to, smiler hun.

— Deretter ringte kjoledesigner Iselin Engan på døren, og mannen min fortalte at hun skulle få sy og designe en kjole til bryllupet sammen med meg.

Oj!

Les også

Midt i vielsen fikk brudeparet seg en stor overraskelse

FRANKRIKE: Janne Jensen giftet seg i sort kjole 28 mai i år i Frankrike. Ektemannen heter Tony Lavogez.
VALGTE FAVORITTFARGEN: Larissa og Lars Hvamstad giftet seg i Oslo i juni 2014. - Jeg valgte denne brudekjolen ettersom det er min favorittfarge, forteller hun.
RØDE KANTER: Anne-Britt L Susort valgte denne kjolen fordi hun er utrolig glad i rødt og ville ha en kjole som var litt utenom det vanlige.
ANGRER IKKE PÅ VALGET: Mona Gjellereide og Ove Ersvik giftet seg 19. mai 2016 i Vågsbygd kirke, Kristiansand. - Etter å ha vært sammen i et tosifret antall år, føltes det unaturlig for meg å velge en hvit kjole. Jeg ønsket meg derfor en utradisjonell kjole med tanke på fargevalg. Samtidig ønsket jeg at den skulle ha «gjenkjennbare» detaljer fra en klassisk hvit brudekjole. Valget falt derfor på denne blå kjolen, som både har blondeliv og tyll på skjørt og slep. Har fått mye skryt fra familie og venner, forteller Gjellereide.
NEW YORK-BRYLLUP: Miriam Skeide Brandstad giftet seg med Frank Brandstad sankthansaften 2010 ved Den norske sjømannskirken på Manhattan i New York.- Kjolen er veldig inspirert av en Maggie Sottero-kjole, forteller hun.

Dette er moten nå

Det er fortsatt tyll og blonder i motebildet.

— Det har vært i motebildet i mange år, vi kommer til å se det neste år også. Kroppsnære kjoler kommer mer og mer, ikke nødvendigvis havfruemodell, men tettsittende. Jeg tror sateng kommer igjen fra neste år, litt Grace Kelly-inspirert. I tillegg er det veldig fokus på åpne, lekre rygger, sier Jansson.

Les også

- Jeg er litt allergisk mot fargen eggehvit

Les også

At hun leier stopper henne ikke fra å pusse opp i blant

Blir lagt særlig merke til

Innehaveren av Christiane Brudesalong sto brud selv i 2011. — Venner og familie var forberedt på at jeg ville velge litt utradisjonelt, jeg som vasser rundt i hvite brudekjoler på jobb hele dagen. Jeg valgte en mørk lilla kjole, forteller Jansson.

— Alle må følge drømmen sin, men tør du prøve og vurdere noe annet enn den klassiske kjolen i ivory kan det være du blir overrasket og overbevist. Velger man noe annet enn folk flest, vil både du og kjolen bli lagt særlig merke til og husket, sier hun.

BRUDEKJOLESELGERENS EGEN KJOLE: Tonje Jansson giftet seg i 2011 og gjestene forventet intet mindre enn at hun, som jobbet i brudekjolesalong og vasset i hvite kjoler dagen lang, ville velge noe litt annet. Det ble en lilla kjole.

Ikke lei av bryllupsstoff? Sjekk ut disse:

Les også

Trenden med færre skilsmisser fortsetter

Les også

Slik får du et billigere, men ikke dårligere bryllup

Les også

Ikea tilbyr ekte bryllup på nett

Stadig flere betaler bryllupet på kreditt:

Les også

Dyre bryllup for gjester og nygifte

Nye tall:

Les også

Rekordmange homofile giftet seg

Og noe helt annet:

Publisert: