Sterke reak­sjoner på at bomav­stem­ninger utsettes

Stortinget skulle onsdag vedta to store og delvis bompengefinansierte veiprosjekter, men avstemningene er utsatt. Nærmer seg det parodiske, mener SV.

Publisert Publisert

UTSATT: Stortinget har besluttet å utsette avstemninger om viktige veiprosjekter. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen, NTB scanpix

  1. Leserne mener

Stortingssekretariatet bekrefter overfor NTB at behandlingen av de to proposisjonene er utsatt til 19. juni.

– Et flertall i presidentskapet har etterkommet en anmodning fra et flertall i transportkomiteen om å utsette behandlingen, heter det.

Utsettelsen kommer dagen før Fremskrittspartiets mye omtalte landsstyremøte om bompengesituasjonen.

– Dette nærmer seg det parodiske, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– Nå utsetter altså presidentskapet en votering over motorveiutbygging i Stortinget som Frp har gått inn for i komiteen, fordi et regjeringsparti er uenig med seg selv – og fordi de kjenner pusten i nakken fra et konkurrerende parti, fremholder han.

Over 10 milliarder

Et flertall i transport- og kommunikasjonskomiteen, også Frp, sluttet seg sist uke til to nye motorveiprosjekter, nemlig E18-strekningen Langangen-Dørdal i Telemark og E6-strekningen Ulsberg-Melhus i Trøndelag. Det var disse som skulle behandles i plenum onsdag, men som altså ble utsatt.

– Det er bare fordi Frp ikke vil stemme for bompengeprosjekter samtidig som de skal ha landsstyremøte, tordner Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

– Jeg håper ikke presidentskapet er så lite prinsippfaste at de aksepterer at interne hensyn i et parti skal styre Stortingets dagsorden, sier Aps Sverre Myrli til avisen.

De to prosjektene skal blant annet finansieres med over 10 milliarder bompengekroner.

– Livredde for velgerflukt

Thor Haakon Bakke, 1. kandidat for MDG i Bergen, mener utsettelsene blir brukt i en kamp for å hente tilbake velgere fra bompengepartiet.

– Vi vet jo at Frp ikke egentlig er mot disse prosjektene, de er bare livredde for velgerflukt, skriver han til BT, og legger til:

– Det tragiske er at Frp vil stemme for massive bompengefinansierte veiprosjekter med en gang velgernes fokus er på noe annet enn bompenger.

Transportkomiteens leder Helge Orten (H) forklarer utsettelsen med at det kommer en tredje bompengesak til avgivelse i komiteen om kort tid. Dette prosjektet er E6 Moelv-Øyer, og det vil koste 5,4 milliarder i bompenger.

– Det er mer ryddig å samle debatten om bompenger på én dag, sier han til DN.

Hardt press

Frp har vært under hardt press om bompenger den siste tiden. I forkant av landsstyremøtet har flere fylkesledere i partiet gitt beskjed om at de mener Frp må gå ut av regjeringen hvis ikke partiet får større gjennomslag for å kutte i bilistenes bompengeutgifter.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen står i en vanskelig skvis: På den ene siden må Frp forholde seg til forpliktelsene overfor Venstre, KrF og Høyre. Men på den andre siden viser meningsmålinger at Frp risikerer nærmest å bli utradert i blant annet Bergen i høstens lokalvalg.

Et paradoks er at det ikke først og fremst er bompengefinansierte motorveiprosjekter Frp er mot, men byvekstpakker, hvor bompengene i all hovedsak går til andre ting enn veibygging.

– SV har gått mot disse motorveiutbyggingene – på til sammen 10 milliarder i bompenger – og er glad om vi kan få støtte. Men det må skje på en måte som ikke bidrar til at folk mister respekt for Stortinget, sier Lysbakken.

DN: Solberg beordret utsettelse

Det var statsminister Erna Solberg (H) selv som gikk inn for å utsette behandlingen av de to bompengeprosjektene, ifølge Dagens Næringsliv.

Solberg bekrefter også overfor VG at hun var delaktig i utsettelsen.

– Det er Stortinget som bestemmer sin dagsorden, men mitt tydelige råd var at saken ble utsatt, slik at de tre bompengeproposisjonene vil bli behandlet samtidig, sier hun.

Etter at avgjørelsen ble tatt, gikk de parlamentariske lederne på Stortinget til verks, ifølge Dagens Næringsliv. Mandag kveld ba et flertall i transportkomiteen, bestående av regjeringspartiene, om å ha en senere behandling. Dette etterkom et flertall i presidentskapet, bestående av visepresidentene Morten Wold (Frp), Abid Raja (V) og president Tone Trøen (H).

Fremskrittspartiet skal onsdag ha et krisemøte om bompengeopprøret. Flere fylkesledere har gitt beskjed om at de mener partiet må gå ut av regjeringen hvis det ikke får til kutt i bilistenes bompengeutgifter.

Publisert