VG: Ulstein blir utviklingsminister

Tidligere bergensbyråd Dag Inge Ulstein får en statsrådspost i den nye regjeringen, melder flere medier.

Publisert Publisert

KAN FÅ NY JOBB: Dag Inge Ulstein ligger an til å bli utviklingsminister i regjeringen til Erna Solberg, melder VG. Foto: Bård Bøe (arkiv)

  1. Leserne mener

Den nye regjeringen skal etter planen presenteres tirsdag.

Ifølge VG skal Dag Inge Ulstein være en av de tre KrF-statsrådene som da vil gå ut på slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg. Avisen melder at han ligger an til å bli utviklingsminister.

Frem til november i fjor var Ulstein finansbyråd i Bergen under byrådsleder Harald Schjelderup (Ap). Han er utdannet sexolog.

Intern kritikk

Ulstein ble byråd i Bergen første gang i 2013. Da Filip Rygg trakk seg som byutviklingsbyråd i 2014 ble Ulstein partiets frontfigur i Bergen i 2015.

Det endte med at KrF skiftet side og dannet byråd med Arbeiderpartiet. Ulstein ble da finansbyråd.

Ulstein fikk flere ganger intern kritikk under sin ledelse, blant annet etter at det ble kjent at partiet hadde brukt nærmere 240.000 kroner på frikjøp, slik at han kunne drive valgkamp.

Les også

Disse «vestlendingene» er aktuelle for regjeringsapparatet

Spekulasjonene om hvordan den nye regjeringen blir seende ut og ikke minst hvilke tre nye KrF-statsråder som blir framvist på Slottsplassen tirsdag, er i full gang.

Flere medier, blant dem Dagens Næringsliv, meldte søndag at Ropstad blir ny barne- og likestillingsminister. Det samme melder VG, som også har kilder på at fungerende partileder Olaug Bollestad blir landbruksminister, og altså at tidligere byråd i Bergen, Dag Inge Ulstein (38), blir utviklingsminister.

STATSRÅD: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad blir trolig ny barne- og likestillingsminister. Foto: NTB scanpix

To blå, én rød

Det har lenge vært regnet som sikkert at Ropstad får én av KrFs statsrådsposter. Stillingen som barne-, familie- og likestillingsminister har stått aller øverst på KrFs ønskeliste, ifølge NTBs kilder. Ropstad har engasjert seg tungt for barns rettigheter og kan nå få en hånd på rattet.

Samtidig ligger det an til at ansvaret for likestilling flyttes fra dette departementet og over til Kulturdepartementet, ledet av Trine Skei Grande. I bytte vil den nye barneministeren få ansvaret for tro og livssyn som nå er Grandes ansvar, ifølge VG.

Både DN og VG melder at Olaug Bollestad går inn i regjeringen, mens Hans Olav Syversen ikke blir statsråd. Ifølge Vårt Land sto kampen om en statsrådspost mellom de to.

Den tredje KrF-statsrådsposten må bekles av en som var på «rød» side under partiets dramatiske retningsvalg i fjor høst, for å være samlende for partiet. Dag Inge Ulstein tilhører mindretallet som ønsket å følge avgåtte partileder Knut Arild Hareides ønske om en venstredreining.

Ryker ut

Dersom ikke statsminister Erna Solberg (H) legger opp til noen indre rokeringer, betyr det at dagens barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H) ryker ut av regjeringen.

Helleland kom inn i regjeringen som kulturminister på tampen av 2015 og ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i januar i fjor, da Venstre kom inn i regjeringen. Samtidig fikk Astrup – som er blant Norges rikeste politikere – den nye posten som utviklingsminister.

Det har vært spekulert i om Hoksrud, som lenge har vært Frps eldregeneral, kan overta som eldreminister etter Åse Michaelsen (Frp). Men det kommer ikke til å skje, opplyser kilder til Dagbladet. Dermed må Hoksrud trolig belage seg på å gjenoppta tilværelsen på Stortinget etter bare seks måneder i statsrådsstolen.

Samtidig har flere av partiene i regjeringen vurdert å bytte ut flere statsråder i denne runden, melder NRK.

Solberg har tidligere også antydet at det kan bli aktuelt å øke det totale antallet statsråder.

Publisert