Fikk drømmejobben

Publisert:

sye6b981.jpg

  • Espen Barth Eide er en realpolitiker og av instinkt USA-vennlig. Dette er jobben han alltid har ønsket seg.

Det sier Asle Toje, forsker ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han tror det vil bli mindre dialog og mer handling når Barth Eide går fra forsvarsministerjobben til posten i Utenriksdepartementet.

Barth Eide omtales som en pragmatiker. Han tilhører høyresiden i Ap når det gjelder sikkerhetspolitikk. Barth Eide er sterk NATO-tilhenger, og hadde en nøkkelrolle i forhandlingene som endte med kjøp av amerikanske jagerfly. Han har også gått inn for å fornye ubåtflåten for å sikre norsk suverenitet i nordområdene.

Diplomaten Støre

Asle Toje beskriver forskjellene mellom Barth Eide og Jonas Gahr Støre på denne måten.

Les også

- En fordel for Hordaland

Les også

Den «nye» regjeringen

— Jonas Gahr Støre var mer en diplomattype, og satset blant annet på Refleks-prosjektet, for å forankre utenrikspolitikken hjemme. Det blir nok færre foredrag og Powerpoint-presentasjoner rundt om i landet med Barth Eide, tror forskeren.

Mens Støre har vært sterk interessert i Midtøsten og pleiet sine gode kontakter i Europa, mener Toje at USA er et land der den nye utenriksministeren har sterke kort.

— Barth Eide har gode kontakter både i Forsvarsdepartementet i Pentagon og i State departement, altså utenrikstjenesten, sier Toje.

Arkitekten

Den nye utenriksministeren har arbeidet for fire statsråder, og har satt sitt preg på politikken både i UD og Forsvarsdepartementet.

— I sin periode i Forsvarsdepartementet var det i realiteten Barth Eide som var arkitekten bak sikkerhetspolitikken, har forsvarsekspert og tidligere flaggkommandør Jacob Børresen tidligere uttalt til BT.

Lekkasjer fra Wikileaks for snart to år siden viste at amerikanske diplomater mente at Barth Eide var en av de mektigste politikerne i regjeringen, selv om han da bare var statssekretær.

- Trygt valg

— Det er trygt få Barth Eide til Utenriksdepartementet, han er en fremragende utenrikspolitiker som er anerkjent og kunnskapsrik, og han har bred faglig og politisk bakgrunn fra både utenriks- og sikkerhetsområdet. Han er både ekspert og politiker, og tar med seg begge deler, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Les også

Tajik er tidenes yngste statsråd

Les også

- Mest overrasket over hvem Jens ikke byttet ut

Den nye utenriksministeren var statssekretær i UD i 2000–2001 og i perioden 2010–2011. I tillegg har han vært statssekretær i Forsvarsdepartementet fra 2005 til 2009. Han har også ledet utenrikspolitisk avdeling ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Barth Eide er sønn av forskerne Asbjørn Eide og Wenche Barth Eide.

Publisert: