Er sjokkert over politiets svikt

Bistandsadvokatene er sjokkert over 22. juli-kommisjonens funn. - At hele Utøya-massakren kunne vært unngått er utrolig, sier bistandsadvokat Dag Steinfeld.

Publisert: Publisert:

VERRE ENN HAN TRODDE: - Det er ikke bare slik at politiet kunne vært på Utøya 30 minutter før, hele Utøya-massakren kunne jo vært unngått, sier bistandsadvokat Dag Steinfeld. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

— Dette er mye verre enn jeg hadde trodd, sier Steinfeld.

Han representerer fire etterlatte og berørte fra Hordaland. Rapporten går kraftig inn på ham.

— Jeg er jo på innsiden av saken og vet mye, men at ting var så gale som dette visste jeg ikke.

Les også

Stoltenberg avviste sin egen statsråd

Les også

«Vi får oss bare ikke til å ikke stole på politiet. I alle fall til nå.»

Steinfeld reagerer spesielt på at politiet kort tid etter eksplosjonen i regjeringskvartalet ble gitt en beskrivelse av terroristen, fluktbilen han brukte til Utøya, samt dens registreringsnummer. Det tok imidlertid omtrent to timer før denne informasjonen ble sendt ut til politipatruljene.

— Det er ikke bare slik at politiet kunne vært på Utøya 30 minutter før, hele Utøya-massakren kunne jo vært unngått.

- En ukultur i politiet

Også advokat Einar Drægebø reagerer på politiets innsats under 22. juli. Han og andre advokater fra firmaet Kyrre bistår 23 berørte av terrorangrepene fra Hordaland, inkludert tre etterlatte familier.

— Politiet burde og kunne aksjonert 30 minutter før de gjorde, sier Drægebø, som er tidligere PST-sjef på Vestlandet og politimester i Hordaland.

Begge de to bistandsadvokatene stiller seg kritiske til politiets egne evalueringsrapporter som kom i mars i år.

— Når vi ser at politiets selvevaluering til de grader kollidere med denne uavhengige og nøytrale evalueringen, tenker jeg at politietaten må gjennomgås. Det er en ukultur i politiet når de ikke kan ta selvkritikk, sier Steinfeld.

— I rapporten kommer det også frem at det også er noe som heter personlig ansvar, og det er på tide at Norge lærer dette. Alt som går galt kan ikke skyldes på systemsvikt, sier han.

Banale politifeil

Ragnar Eikeland er leder av støttegruppen etter 22. juli i Hordaland. Han mistet sønnen Tore på Utøya.

— Verst er det å vite at politiet hadde signalement, konkret informasjon om terroristen og bilens registreringsnummer, uten å handle på dette i tide. Det er gjort så banale feil under politiaksjonen, at alt bare blir enda mer tragisk, sier han.

Eikeland sier at mange etterlatte har hatt en bestemt tro på at det måtte være mulig for politiet å pågripe Anders Behring Breivik tidligere enn de gjorde, men at få har turt å uttrykke dette offentlig. I går fikk de vite at de hadde rett.

— Vi vet nå at alt som kunne gå galt, gikk galt. Dessverre. Når vi vet at 27 liv kunne vært spart, så er det naturlig at enkelte politiledere får vurdert sin stilling, sier Eikeland.

Publisert: