- Hørte bare et sinnssykt drønn

Gordon Andersen, VG-journalist og tidligere BT-ansatt, satt i sjette etasje i VGs lokaler da det smalt.

UTESTED ØDELAGT: Jesper Lind, som er medeier i Internasjonalen på Youngstorget, fikk vinduene sine blåst inn.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg hørte bare et sinnssykt drønn, så begynte hele huset å riste. Vi har et glasshus på ti etasjer og det begynte bare å regne glass. Jeg løp bort til vinduet og så hva som hadde skjedd, deretter var det bare å komme seg bort. I nødutgangen var det masse røyk og støv. Jeg forsto alvoret ganske raskt, forteller han.

Ute på gaten så han en person som lå på bakken.

Jeg så en person som var alvorlig skadet som bare lå på bakken

Gordon Andersen, VG-journalist i Oslo

— Det var noen forferdelige scener. Jeg så en person som var alvorlig skadet som bare lå på bakken, forteller han.

Det lukter røyk og støv i gatene, ifølge Andersen, som nå sammen med sine kollegaer i VG har evakuert til en reservedesk.

— Vi føler oss helt handlingslammet, og samtidig skal vi være journalister, sier han.

Det første han gjorde etter at det smalt, var å ringe sin kone.

«UVIRKELIG»: - Alt er kaotisk, sier VG-journalist Ingrid Hvidsten (22).

— Hun har videre ringt alle mine slektninger for å fortelle at jeg er uskadet. Det er forferdelig situasjon, sier Andersen.

Kraftig risting

VG-journalist Ingrid Hvidsten (22) hadde nettopp kommet på jobb da det smalt.- Jeg hadde akkurat satt meg ned da bygningen begynte å riste og en kollega ropte «bombe!». Vi løp ned trappene, og da vi kom ned i resepsjonen, så vi hvor alvorlig det var. Jeg ble overrasket og skremt, det var uvirkelig. Alt er kaotisk nå, sier Hvidsten til bt.no.

Audun Bakke Andersen satt i en leilighet på baksiden av VG-bygget et par hundre meter unna.

— Det ristet helt sinnssykt. Så ble det helt stille. Jeg gikk ned på gaten og så folk kom løpende, folk som gråt og ropte at vi måtte komme oss vekk. Nå har politiet sperret gatene og prøver å få folk unna. Det strømmer til folk som er nysgjerrige og som vil ta bilder. I mange kvartaler unna ser vi at vinduer er blåst ut, sier han.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Stein Jarle Olsen var hjemme i Kristian Kroghsgate, som ligger nederst på Grünerløkka da det smalt.

— Det ristet hjemme hos meg, og jeg kjente lufttrykket gjennom vinduet, sier han. I ettertid har han hørt sirener utenfor, og sett politibiler som har kjørt forbi.

— Det ristet godt, jeg trodde nesten det var jordskjelv. Det ristet i cirka et halvt sekund cirka, jeg merket at det var eksplosivt. Det var opprørende, jeg er fortsatt skjelven.

Frank Bræin var midt i byen:

Vi satt på en kafé i Rosenkrantzgata. Vi hørte det smalt og ristet, og kjente at det kom et høyt trykk. Det første vi tenkte var at det var en bombe, men tenkte at det ikke kan skje i Norge, kan ikke være det. Da vi gikk ut, så vi at det kom mange mennesker løpende nedover Karl Johan, forteller han.

Røykfylt

Han er fremdeles i sentrum av Oslo.

— Det lukter ganske kraftig svidd. Det er tåkete i luften, og mye røyk. De har stengt av ganske store deler av byen, helt fra Glassmagasinet på stortorget, så ingen kommer forbi, sier Bræin.

Han forteller at smellet var så høyt at hele bygningen han satt i ristet.

— Vinduene skalv og beveget seg, alt på bordet ristet. Jeg kjente lufttrykket i ørene.

Khurram Khaliq var i en moské på Grønland og løp opp for å se hva som hadde skjedd.

— Ved regjeringsbygningen var alle rutene knust, alle kvartalene i nærheten er rammet, det er masse knuste ruter fra alle etasjer, sier han.

Livløs mann

Journalist Marius Tetlie, var også på jobb i Verdens Gang da det eksploderte. Da han kom seg ut på gaten, så han blodige mennesker både på bakken og som gikk rundt.

— Jeg så en livløs mann som lå på bakken, i tillegg til mange andre som var skadet. Helsepersonell hadde fremdeles ikke kommet til stedet, så folk som var i nærheten strømmet til for å hjelpe. Folk prøvde å stoppe blødningene og ta seg av dem som var hardest rammet, forteller han.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

VG-journalist Synnøve Åsebø satt i sjette etasje da bomben eksploderte.

— Det smalt vanvittig og vi så vindusrutene mot regjeringskvartalet knuse. Noen sprang mot vinduet for å se, men bråsnudde og ropte at alle måtte ut. Vi evakuerte ned trappene. Da vi kom ut, så vi flere mennesker ligge og sitte på gaten med kuttskader. De blødde kraftig. Ambulansene hadde ikke kommet, men mange var der for å hjelpe dem, sier hun.

De ansatte i VG er nå samlet hos Schibsteds kontorer.

— Vi har fått beskjed om at alle på vårt hus er evakuert og i sikkerhet, sier hun.

- Vinduene kom mot meg

Jesper Lind er medeier i Internasjonalen, et utested som ligger på Youngstorget. Han var på jobb og gjorde stedet klart for en travel fredagskveld, da det smalt i 15-tiden.

— Det var et forferdelig smell. Vinduene kom imot meg og jeg kastet meg ned bak disken. Derfra hørte jeg glasset single, forteller han til bt.no.

Les også

[No available link text]

En kunde som satt ved bardisken hans fikk et dypt kutt i armen fra glasskårene. Mannen blødde kraftig. Lind rev av seg skjorten og forbant mannens arm.

Siden smellet har han vært på jobb, og bistått hjelpemannskaper og andre med det han kan. Blant annet har han holdt toalettene sine åpne, og tilbudt vann og førstehjelp til de som ønsker det.

BTs journalist Siv Sæveraas forteller at det florerer av ambulanser på Youngstorget.

— De går i skytteltrafikk og frakter bort folk hele tiden, forteller hun.

På Youngtorget er det ikke like mange skadde som på motsatt side av Regjeringskvartalene. Der var det mye blod i gatene like etter at bomben eksploderte, sier hun.

Publisert: