Eirik Jensen: Det har vært et helvete

Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen forteller at han har levd et liv som få i Politihuset har kjent til. Han mener han har gode grunner til å ha våpen og forteller at han alltid har sett etter fluktplaner.

Publisert:

FORKLARTE SEG: Den tidligere politimannen Eirik Jensen begynte tirsdag på sin forklaring i rettssaken mot ham og Gjermund Cappelen. I bakgrunnen står hans forsvarere John Christian Elden og Arild Holden. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

NTB

Etter lunsj på dag to i den høyprofilerte rettssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen og medtiltalte Gjermund Cappelen inntok Jensen selv vitneboksen.

– Mitt navn er Eirik Jensen, og tiden er omsider kommet til at jeg kan avgi min forklaring for retten, sa Jensen, også tirsdag iført brun skinnjakke og hvit skjorte.

– Denne saken har i tre år vært et helvete, sier han og snakker om hvordan det har vært å se sitt eget ansikt på avisenes førsteside.

Jensen forteller at det har vært beintøft å bli fremstilt som «en av de verste politimenn i historien».

Les også

Eirin Eikefjord: «Politi eller røver? Eirik Jensen-saken har flere spørsmål enn svar.»

– Har stilt opp for Cappelen

– Jeg har stilt opp mye for mange, inkludert han som sitter borti stolen der, i mange år, sier Jensen og sikter til medtiltalte Gjermund Cappelen.

– Den kampen jeg er gjennom nå er noe av det tøffeste for meg i mine 36 år i politiet, sier Jensen videre.

Han forteller om et ekstraordinært politiliv. Han bor på hemmelig adresse og har en del våpen, noe han mener det er grunn til.

Etter å ha fortalt om mer kjente sider av politijobben sin, forteller Jensen at han har hatt oppdrag få har visst om. Han forteller om hemmelige telefoner, hemmelige møter og hemmelige reiser. Dette skal ha vært noe som kun toppledelsen visste om, men som kolleger og ledere på lavere nivåer ikke skjønte hva dreide seg om.

– Dette prosjektet er forankret på toppnivå i norsk politi, og jeg kommer ikke til å si noe om det, sier Jensen.

Har hatt fluktplaner

Han er fullt klar over at han er en annerledes politimann.

– I politiet har vi noe som heter «moralpoliti». Det å være annerledes har hatt sin pris.

– Jeg er klar over at ikke alle liker meg, men det er den prisen jeg har vært villig til å betale, sier han og forteller at det har blitt en viktig del av livet hans ikke å være forutsigbar. Blant annet har han prøvd å velge stadig nye veier til og fra jobb.

– Jeg har alltid måtte tenke på fluktplaner. Det høres ut som en dårlig roman, legger han til og forteller at han har hatt våpen og penger tilgjengelig.

Forholdet til Cappelen kommer Jensen trolig til å komme mer inn på når han fortsetter sin forklaring onsdag.

– Jeg har ingenting vondt å si om Cappelen. Men det som har skjedd, er ikke helt fair, sier Jensen.

Les også

Spesialenheten: Cappelen betalte Jensen 500 kroner per kilo hasj han fikk innføre

SMS-er til Cappelen

Før Jensen startet sin forklaring, holdt Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett.

Spesialenheten har sikret 1.523 SMS-er, eposter og andre kontaktpunkter mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

– Disse er sentrale bevis i seg selv, men vi kan ikke være sikre på hva kommunikasjonen betyr uten at vi kjenner til sammenhengen, sier Kleppe.

Hun fortalte også at Gjermund Cappelen har forklart til politiet at han siden 1993 har hatt en avtale om å betale Eirik Jensen 500 kroner per kilo hasj Cappelen innførte.

– Regnestykket går ikke opp

Spesialenheten viser til en kontantstrømsanalyse og at de ser en ukjent kilde til kontanter hos Eirik Jensen.

Jensens forsvarer, John Christian Elden, avviser påstanden om hasjavtale.

– Det går ikke opp. Spesialenhetens etterforskning har vist at det ikke er riktig. Du kan jo regne selv og se at matematikken ikke stemmer, sier Elden.

– Det er bare tull, legger han til.

Eirik Jensen er tiltalt for å ha tatt imot penger og andre fordeler fra Gjermund Cappelen til en verdi av minst 2,1 millioner kroner. Han skal ha medvirket til Cappelens innførsel av 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og 2013.

«HASJBARON»: Den selverklærte «hasjbaronen» Gjermund Cappelen (i midten) er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge. Her med forsvarerne Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Steilere fronter i retten

Allerede i sine innledende kommentarer varslet Eirik Jensen forsvarer, advokat John Christian Elden at de vil stå på hardt for å renvaske klienten mot Gjermund Cappelens beskyldninger.

Elden startet sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett med å parere innvendinger fra statsadvokat Lars Erik Alfheim som var kritisk til detaljnivået i forsvarerens innlegg.

– Advokat Elden, dersom du skal ha med alle disse bemerkningene i åpningsinnlegget, så vil det bli ganske slitsomt å høre på, skjøt Alfheim inn etter få minutter.

– Du overlever nok, svarte Elden smilene mens han fortsatte ufortrødent videre i høyt tempo.

Slurvet med papirarbeid

En instruks som ble innført i 2003 gir kildeførere i politiet klare retningslinjer for rapportering og notoritet i arbeidet. Aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten trakk i sitt åpningsforedrag tidligere tirsdag frem at disse reglene ikke var blitt fulgt.

Forsvareren erkjente at Eirik Jensen muligens ikke var så flink med papirarbeidet, men poengterte at hans klient etablerte kontakt med Gjermund Cappelen allerede i 1993, mange år før det ble etablert formelle regler for informantbehandling.

Elden påpekte også at det korrupte samarbeidet mellom Jensen og Cappelen ifølge påtalemyndigheten startet i 2004, mer enn ti år etter at de to møttes første gang.

– Men vi har ikke fått med oss hva som skal ha vært den konkrete hendelsen som har ført til dette, sa Elden.

Les også

Kontanter og tekstmeldinger: Her er bevisene Spesialenheten legger frem

Cappelen uenig

Aktoratet har anført at Cappelen har tjent mellom én og to milliarder kroner i de årene han har drevet med hasjsmugling til Norge. Dette er Cappelen selv helt uenig i, og hans forsvarer Benedict de Vibe sa i sitt innledningsforedrag at denne summen trolig er i størrelsesorden 80 millioner kroner.

Selv om 50-åringen har erkjent straffskyld for alle punkter i tiltalen, avviser han de pengesummene påtalemyndigheten mener han skal ha tjent. Som grossisten på toppen av pyramiden for omsetningen av den innsmuglede hasjen hevder han å ha videresolgt varene for 5000 kroner kiloen.

– Dette er utradisjonell handelsvare, men det er tradisjonelle regler for omsetning. Det er viktig å vite når man jakter på penger, sa de Vibe.

Publisert: