Denne boksen tar opp kampen med Apple TV

Byr blant annet på 4K-oppløsning og Android.

YPPER: Minix Neo U1 vil yppe seg mot Apple TV.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Konklusjon og karakter ser du nederst i saken.

Minix Neo U1 kommer inn på markedet som en friskus som kan friste med blant annet 4K og 60 bilder i sekundet. Den Android-baserte boksen er rask og har godt med tilkoblingsmuligheter.

Dette er en spiller for deg som trenger et knutepunkt under TV-en din som skal kunne spille av alt du har liggende på andre maskiner i nettverket ditt. En relativt raskt og kraftig smartboks til 2000 kroner.

Sitter du på en eldre TV som ikke har noen gode smart-funksjoner, finnes det mange muligheter for å gjøre den smartere. En av disseer å kjøpe deg en smart-boks, som for eksempelApple TVellerNvidia Shield.

Nå har vi fått inn og testet en spennende konkurrent, Minix Neo U1, som baserer seg på Android-plattformen. På papiret er det en kraftig sak vi har med å gjøre, hvor blant annet 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet og 10 bits fargerom står på menyen. Noe som er langt høyere enn for eksempel den nyeste generasjonen av Apple TV.

Ligner veldig på en av konkurrentene

Ut av esken er det ikke vanskelig å se hvor designavdelingen har hentet inspirasjon da Minix Neo U1 ble laget. Den er på mange måter slående lik Apple TV, uten at det er noe stort minus. Det er en utforming vi liker godt.

Neo U1 er rett nok en god del større enn Apples forrige generasjon Apple TV. En annen umiddelbar forskjell er at det er langt flere knapper og innganger på Neo U1. Et stort pluss er at modellen står på fire små gummiføtter, slik at den står i ro selv om du skumper borti. På den andre siden er det et minus at WiFi-antennen er ekstern. Den store «spaden» bryter med den ellers så rene designen.

To varianter

TO: I vår pakke følger det med to fjernkontroller. Den til venstre er den originale, mens den andre er Neo A2 Lite. FOTO: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Om du søker etter pris på denne enheten finner du raskt ut at den kommer i to konfigurasjoner. Den ene koster rundt 1900 kroner, og er altså kun boksen hvor blant annet en enkel fjernkontroll følger med.

I vårt tilfelle har vi fått tilsendt en større pakke hvor fjernkontrollen Neo A2 Lite er inkludert. Det øker også prisen til 2150 kroner, men gir deg også en kontroll som blant annet kan by på et vanlig tastatur på baksiden – som igjen er hendig om du er en aktiv bruker av for eksempel en nettleser på TV-en.

Godt med tilkoblinger

Ser vi nærmere på Minix Neo U1 har den en god del tilkoblinger å velge mellom. Blant annet har du én HDMI-port, samt at du har utgang for både mikrofon og hodesett dersom du vil bruke boksen til å spille enkle spill på.

TILKOBLINGER: Neo U1 har hele tre USB-porter, dog er alle USB 2.0.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Videre har modellen inngang for kablet nett, samt en optisk lydutgang for deg som vil hente ut lyden på et eksternt anlegg. Boksen har også hele tre USB-porter, dog må du regne med at en av disse går med til senderen som følger medNeo A2 Lite.Alle tre USB-portene av typen 2.0, noe som er et minus i vår bok. Det gjør at ting overføres langt tregere enn nødvendig, og vi hadde gladelig lagt på prisen noen kroner for å fått på plass USB 3.0 i stedet.

Rask og altetende

Startsiden du kommer til når du slår på enheten minner mye om en startside på en Android-mobil. Med andre ord er det lett å kjenne seg igjen hvordan du bruker spilleren.

En av fordelene er hvor kjapp den er i bruk. Den er nemlig meget frisk i responsen når du ber den utføre oppgaver, og dette er noe vi setter pris på.

Det er dessuten enkelt å forstå hvordan den brukes, og selv om fjernkontrollens pekefunksjon ikke alltid henger like godt med i svingene, er dette en enkel plattform å bruke – gitt at du kjenner Android-systemet fra før.

IKKE OVERFYLT: Vil liker at den ikke kommer overfylt med apper og andre programmer vi ikke har noe bruk for. FOTO: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi har testet denne spilleren over en tid, og en ting skal den virkelig ha; den tygger unna det aller meste av ulike filformater. Med andre ord er den ikke kresen på noen måte, noe som ofte er kan være et problem.

Samtidig håndterer den 4K-innhold på en mesterlig måte. Vi lastet ned noen demoer mednettopp 4K med hele60 bilder i sekunder, og dette innholdet hadde spilleren ingen problemer med å takle.

Alternativer

Det finnes mange alternativer på markedet, ikke minst den nye generasjonen avApple TVsom har en fått på plass muligheten til å laste ned apper. Samtidig er prisen en del hyggeligere enn hva tilfellet er med Minix Neo U1. Er du på et stramt budsjett, finnes det fortsatt muligheter for å «smarte» opp TV-en din. En av disse kommer fra Google, og den lille sjarmøren heterChromecast. Denne har nettopp kommet i en oppgradert versjon og koster deg rett under 400 kroner.

TEST: Apple TV har endelig blitt voksen

Konklusjon

Minix Neo U1 kommer inn på markedet som en friskus, som på papiret blant annet kan friste med 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet og 10-bits fargerom.

Av tilkoblinger har spilleren det du trenger, som blant annet én HDMI, nettverkskabel og optisk lydutgang. I tillegg har den hele tre USB 2.0-porter, som etter vår mening er et minus. Her hadde vi gladelig betalt noen kroner ekstra for å fått på plass USB 3.0-porter.

I bruk er dette en kjapp spiller, hvor Android-plattformen ligger i bunnen. Og har du tidligere erfaringer med nettopp Android fra for eksempel mobiltelefoner, vil du raskt kjenne deg igjen når du starter opp Minix Neo U1. Den er generelt enkel å bruke, og er samtidig kraftig nok til å takle 4K med hele 60 bilder i sekundet uten problemer. Vimå si oss imponert over den generelle bildekvaliteten vi får servert.

Er du på jakt etter en relativt rask og kraftig strømmeboks basert på Android er dette en het kandidat.

Pris: Cirka 2000 kroner.

Teknokarakter.JPG

Pluss:

+ Godt med tilkoblinger

  • Takler omtrent alt av formater
  • Android-plattformen er enkel i bruk
  • Ekstern antenne gir gode WiFi-mottak

Minus:

- USB-portene er kun versjon 2.0

— Fjernkontrollen henger ikke alltid med på notene

— Forholdsvis høyt priset

— Ekstern

Mediehuset Tek.no er eid av TU Media.

Les også:

Les også

Iphone-brukere melder om store problemer etter oppdatering til Ios 9.3

Les også

Apple fra garasje til romskip på 40 år 

Sparer 7000 kroner i året:

Les også

Roger kaster ut Get-boksen uten å miste bredbåndet

Publisert: