- Jeg vil ikke at mamma legger ut bilder av meg på nettet

Mamma har tatt noen stygge bilder av meg. Har hun lov å sende dem til hvem hun vil, spør jente (13).

tabildeav.jpg
  • Barneombud
  • Anne Lindboe
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Barneombud Anne Lindboe er fast spaltist i Aftenposten Junior og skriver blant annet om barns rettigheter.

Hei,

Mamma har tatt noen stygge bilder av meg. Hun sier hun skal dele dem med alle hun vil. Det vil jeg ikke at hun skal gjøre. Har hun lov til å sende bildene til hvem hun vil?

Hilsen jente (13)

Hei!

Foreldre skal ikke legge ut bilder av barna sine når barn selv ikke ønsker det!

På skolen lærer dere om nettvettregler. En viktig regel er at dere ikke kan legge ut bilder på nett av en annen uten å ha spurt om lov først. Selv om foreldre kan bestemme veldig mye over barna sine til de er 18 år, må de også følge denne regelen. Foreldre bør akseptere at barna ikke ønsker at de legger ut bilder av dem på nett.

Jeg foreslår at du forteller mammaen din om nettvettreglene dere lærer på skolen. Fortell at du synes det er viktig at hun også følger disse reglene. Hvis du ikke kan nettvettreglene, kan du søke etter dem på internett.

Foreldre skal ikke legge ut bilder av barna sine når barn selv ikke ønsker det!, skriver Anne Lindboe, Barneombud

Barnas beste

Du kan også minne mammaen din på at barn skal få lov til å bestemme mer og mer over seg selv etter hvert som de blir eldre. Det står i barneloven og i barnekonvensjonen. I lovene står det også at foreldre skal gjør det som er best for barnet. Det er derfor viktig å lytte til barn. Barn skal få muligheten til å bestemme selv om bilder av dem skal legges ut eller ikke.

Barneombud Anne Lindboe

Det kan hende mammaen din deler bilder av deg fordi hun er stolt av deg, og fordi hun synes du er kjempefin på bildene. Da kan det være lurt å si til henne at du ikke opplever det sånn. Minn henne på at hverken barn eller voksne må glemme nettvettreglene før de legger ut bilder på nett.

Få hjelp

Noen barn opplever å bli ertet og plaget på nettet. Det kan oppleves som alvorlig mobbing. Dersom det er vanskelig å få slutt på nettmobbing, kan barn og unge få hjelp av www.slettmeg.no. Det er en nettjeneste som gir råd om hvordan du kan få fjernet bilder og informasjon som er lagt ut ulovlig på nettet. Denne tjenesten kan du bruke selv eller med hjelp fra en voksen.

Hilsen Anne

Les flere spørsmål og svar til Barneombudet her:

Les også

- Hvem har jeg lov til å dra på ferie med når foreldrene mine er skilt?

Les også

Hvorfor må jeg være 13 år før jeg kan få sommerjobb? 

Andre spørsmål og svar fra Junior:

Publisert: