Fri lek trumfer idretten

Frykten for stillesitting gjør at vi presser barna inn i organiserte aktiviteter tidligere enn før, tror forsker, og slår et slag for den frie leken.

- Vi voksne må passe på å ikke organisere barnas hverdag så mye at de ikke får tid og rom til å leke for seg selv, sier forsker Merete Lund Fasting.
  • Ingvill Bryn Rambøl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mens foreldre og myndigheter er bekymret for barns skjermbruk og passivitet, viser medlemstallene til Norges Idrettsforbund at barn driver stadig mer organisert trening. Og de starter tidligere og tidligere.

— Nå er det aldersgruppen under fem år som øker mest, forteller Mads Andreassen i Norges Idrettsforbund.

Vi skrev i går om

Les også

familiers fritidsaktiviteter, er det stress eller er det status?

Familien Vivaldi/Huuse i Oslo driver med ti ulike fritidsaktiviteter. Det går i cheerleading, kor, fiolin, fekting, studiotrening, svømming, sykling, fotball , løping og langrenn.

Foreldrenes frykt for skjerm

Andreassen forteller at medlemsmassen under fem år har økt med 34 prosent på ti år. Blant barn i alderen 6–12 år er det flere medlemskap i idrettslag enn det er personer i befolkningen. Det betyr altså at mange har to idretter. Andreassen er ikke udelt positiv til økningen av organisert aktivitet blant de aller minste.

— Hvis den organiserte aktiviteten gjør at barna driver mindre med fri lek, er det uheldig, mener han.

Merete Lund Fasting er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og har forsket på barns lek i mange år. Hun tror tendensen til at barn begynner tidligere og tidligere i organiserte aktiviteter har å gjøre med foreldrenes frykt for at barna skal bli sittende inne og stirre i en skjerm.

— Mange foreldre synes det er vanskelig å sette grenser for barnas skjermbruk og tenker at løsningen er å sende dem på barneidrett en gang i uken. Men voksenstyrte aktiviteter må ikke bli erstatning for den frie leken, mener hun.

Hvis den organiserte aktiviteten gjør at barna driver mindre med fri lek, er det uheldig.” Mads Andreassen, Norges Idrettsforbund

- Klatre i trær er minst like utviklende

En studie av barn i Danmark og New Zealand viser at barn er mer aktive og utvikler sine motoriske evner bedre når de driver med fri lek enn når de deltar i organiserte aktiviteter.

Å hoppe tau, klatre i trær eller løpe opp akebakken med et akebrett er altså minst like sunt og utviklende som å være på fotballbanen og ta imot instrukser fra en trener. Derfor er det uheldig hvis barnekulturen i Norge blir slik at den frie leken erstattes av organisert aktivitet, mener Fasting.

— Noen forskere har begynt å snakke om at barn i dag har mistet lekeevnen, men det tror jeg er en overdrivelse. Vi voksne må likevel passe på å ikke organisere barnas hverdag så mye at de ikke får tid og rom til å leke for seg selv. Det er klart det blir et visst press i nabolaget hvis alle barna går på organiserte aktiviteter, men de voksne kan jo også ta initiativ til å møtes i akebakken eller på fotballøkka og la barna utfolde seg mer fritt. Slik kan foreldre og barn være aktive sammen ute–mens Ipader og mobiler ligger igjen hjemme.

Les også:

- Må vi akseptere en så høy pris bare fordi det er snakk om Bærum?

- Organisert vannvidd tar over for fri lek

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppeog Twitterprofilfor Familie og oppvekst.

Publisert: