Storberget: Tror ikke på forbud

Man kan ikke se på folk som vil inn i Norge at de planlegger å tigge eller rane Elkjøp, mener justisminister Knut Storberget.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Hanne Sofie Greves forslag om å forby utenlandske tiggere innreise i Norge avvises både av justisministeren og Politiets Fellesforbund.

— Jeg synes forslaget er merkelig. Det står sjelden i pannen på folk at de kommer for å tigge eller rane Elkjøp. Å stenge grensen er veldig vanskelig. Hva tenker Greve om menneskerettighetene til de som skal stanses ved grensen og kanskje bli straffeforfulgt? spør justisministeren.

Heller ikke Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund, mener tigger- og innreiseforbund er veien å gå.

— Det er veldig vanskelig å håndtere et forbud ved innreise, og det er ofte problematisk å få nok opplysninger. Det må være mulig å løse dette via et samarbeid mellom politi og kommune. Blant annet ved å reagere når man ser at det er organiserte bander i sving, sier Arne Johannessen.

Roser Bergen

— Organisert tigging er forbudt, understreker Knut Storberget.

- Men det virker likevel som mange organiserte bander er i sving både i Oslo og Bergen?

— Det er ofte vanskelig å bevise at det er snakk om organisert tigging, og det er uansett viktigere å ta bakmennene enn å straffe de som sitter der med koppen. Jeg synes Bergen har håndtert tigging på en fin måte, sier Storberget.

Han betegner arbeidet som gjøres av Exit-gruppen og andre i Bergen er banebrytende og helt nødvendig.

- I det siste har det vært mye fokus på menneskehandel og prostitusjon. Har man vært nok oppmerksomme på tvangskriminalitet?

— Mitt inntrykk er at politiet har fokus utover prostitusjon. Vi har ikke sett mye av tvangskriminalisering av mindreårige i Norge, men det er ingen grunn til å bagatellisere det. Menneskehandel kjenner ingen grenser og det gjør heller ikke verdens råhet overfor unger, sier Storberget.

Han er opptatt av at barn som tas for kriminelle handlinger må hjelpes på andre måter enn ved straffedom.

God returordning

- Hva bør gjøres?

— Det er veldig viktig å få til en god returordning med barnas hjemland. Og så må vi jobbe videre med å ta bakmennene. Regjeringen har nettopp bevilget 1,3 milliarder kroner som primært skal brukes til å få fatt i dem som står bak den 17-årige tyven.

Også Arne Johannessen mener økt fokus på bakmennene er viktig.

— Det er ikke noe enkelttiltak som kan løse dette. Men det er viktig at Norge samarbeider med landene barna kommer fra, sier politiforbundets leder.

VANSKELIG: Knut Storberget har lite til overs for Anne Sophie Greves forslag. Å stenge grensene er vanskelig, sier Storberget.

Arkivfoto: SCANPIX

Foto: Scanpix

Publisert