- Lange var en fascinerende type

– De første landsmøtene var en skikkelig røre. Partiet var fullt av bygdetullinger og kverulanter som kunne krangle i dagevis, forteller Frp-veteran Knut Hanselmannhjernen

Publisert Publisert

For 33 år siden deltok han på det smått legendariske første landsmøtet til Anders Langes Parti for sterk nedsettelse av skatter og avgifter (ALP). Stedet var et pensjonat i Hjelmeland i Rogaland, og landsmøtedelegatene besto av en brokete gjeng. To ting hadde de felles: sterk misnøye med den politiske situasjonen i Norge, og at de alle var menn.

– Det tok flere år før det kom kvinner på landsmøtene. Jeg hadde med min kone, og hun var lenge den eneste kvinnen, forteller 61-åringen, som nå er partiets ordførerkandidat i Askøy.

Gin med stikkelsbær

Et noe fuktig juleselskap på slutten av 60-tallet var starten på Knut Hanselmanns politiske karriere. Der møtte han Anders Lange, den fargerike hundeelskeren som senere skulle stifte sitt eget parti.

– Han var en fascinerende type. Vi gikk tom for blandevann til ginen, men det ordnet Anders Lange. Det er eneste gangen jeg har drukket stikkelsbærsyltetøy med gin i.

Lange brukte Hundeavisen til å spre sine politiske meninger. Tilhengerne ble kalt hundeguttene, og Hanselmann ble raskt en av dem.

– Avisen skulle handle om hundehold. Men det ble mindre og mindre hund og mer og mer politikk, forteller han.

Hanselmann holdt seg også trofast til Anders Langes Parti gjennom de første turbulente årene.

– Hele landsmøtene gikk med til vedtektsdebatten. Det var mange jurister med i partiet, og de elsket å krangle om vedtekter. Politikken fikk vi ikke tid til å diskutere, minnes han.

– Utrolig utvikling

I 1975 kom Hanselmann inn i Bergen bystyre, som en av to fra ALP. Da Carl I. Hagen tok over partiet og skiftet navn til Fremskrittspartiet i 1977, hang han fortsatt med.

– Det har vært en utrolig utvikling. Vi var kanskje 30 stykker på Hjelmeland. Nå er det 250 delegater og vi var 525 på landsmøtemiddagen. Kanskje har det blitt litt for strukturert, for eksempel får bare 15 ordet i hver debatt. Det betyr at mange må reise hjem uten å få sagt meningen sin.

Dette ble også et tema i vedtektsdebatten i går. Flere delegater klaget over at landsmøtet var blitt for stort. Derfor ble det vedtatt endringer som skal gi færre delegater og mer taletid til hver enkelt.KNUT HANSELMANN

Publisert

HUND ETTER LANDSMØTER: Tidligere«hundegutt» Knut Hanselmann er enav veteranene i Fremskrittspartiet.FOTO: DAG KNUDSEN, STAVANGER AFTENBLAD