Berit Svendsen går av som sjef for Telenor Norge: - En mørk dag i Telenors historie

Berit Svendsen går av som sjef for Telenor Norge, melder selskapet. – Folk er sjokkerte over at hun går, sier Telenors konserntillitsvalgte.

SLUTTER: Berit Svendsen og Telenors konsernsjef Sigve Brekke fotografert da de la frem Telenors resultat 3. kvartal 2017. SCANPIX

  • Hans O. Torgeren
  • Karen Tjernshaugen
  • NTB

Det skjer etter det som har vært omtalt som en maktkamp mellom Svendsen og Telenor-sjef Sigve Brekke. Ifølge VG og NRK skal han ha forsøkt å presse henne ut av jobben som sjef for Telenor Skandinavia.

Svendsen var en av Brekkes konkurrenter da han fikk toppjobben i konsernet i 2015.

Telenor-sjef Sigve Brekke har lenge forsøkt å bytte ut Berit Svendsen som leder for Telenor Skandinavia, opplyste kilder til NRK tidligere i august. Kildene bekrefter overfor kanalen at Svendsen kjemper for å beholde posisjonen sin i teleselskapet.

I vår og sommer skal Brekke ha tilbudt Svendsen alternative jobber i Telenor, men hun – som er en av Norges mest profilerte kvinnelige næringslivstopper – takket nei.

– En mørk dag

Konserntillitsvalgt Esben Smistad i Telenor beklager at Berit Svendsen (55) må gå fra Telenor. Han er konserntillitsvalgt for 1.000 organiserte i El og IT Forbundet i Telenor i Norge.

Tirsdag morgen hadde han fått en rekke henvendelser fra sine medlemmer som reagerte på Berit Svendsens avgang etter 30 år i selskapet

– Folk er sjokkerte over at hun går, sier Smistad til NTB.

– Vi mener at dagen i dag er en mørk dag i Telenors historie. Det er en trist dag for Telenors ansatte i Norge som har mistet en leder som engasjerte og motiverte, sier Smistad videre.

– Har forsøkt å finne løsning tilpasset Berits ønsker

– Jeg har forsøkt å finne en god løsning tilpasset Berits egne ønsker, og samtidig sikre utvikling av kompetanse og erfaring både for henne og andre. Jeg har stor respekt og forståelse for at utenlandsoppdrag ikke alltid passer. Nettopp derfor har jeg prøvd å imøtekomme Berits ønsker og behov, sier Telenor-sjef Sigve Brekke i en pressemelding.

Berit Svensen på et av bildene som ble tatt til et portrettintervju i Aftenposten i november 2017. Stenersen, Tor

– Siden Berit selv har vist et stort engasjement for å arbeide videre med Skandinavia og jeg ønsket å beholde henne i konsernledelsen, var nettopp ett av tilbudene å fortsette som sjef for denne regionen og overta etter meg som styreleder i Telenor Norge, sier Brekke videre.

Berit Svendsen har vært leder av Telenor Norge siden 2011 og tok i mars også over ledelsen for Telenor Skandinavia. Hun fratrer nå begge disse jobbene.

Styreleder Gunn Wærsted beklager at Svendsen nå forlater selskapet.

– Jeg synes det er svært synd og trist at Berit har valgt å takke nei til de tilbud hun har fått om nye roller i Telenor. Jeg oppfatter at konsernsjefen har strukket seg langt for å etterkomme hennes ønsker, sier Wærsted.

– Forlater Telenor med stolthet

– Jeg forlater Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst gjennom 30 år. Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og frem av fantastiske kolleger og medarbeidere. Sammen har vi tatt Telenor til nye høyder. Det er blitt lagt merke til også langt utenfor selskapet.

Svendsen ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre.

– Nå skal jeg ta litt fri og nullstille meg før jeg helt sikkert gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted, sier Berit Svendsen.

Styret i Telenor Norge har utnevnt Petter-Børre Furberg som ny administrerende direktør for Telenor Norge. Morten Karlsen Sørby er utnevnt til fungerende sjef for virksomheten i Skandinavia etter Svendsen.