Gopro Hero5 får talestyring og GPS

Gopro har lansert to nye actionkameraer og sin første drone.

TRIPPEL: Gopro vil nå ha tre kameraer i salg: Hero Black 5, Hero Session 5 og Hero Sessio.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I et kameramarked hvor salget av både stillbilde— og videokameraer har stupt de siste årene, har actionkameraene vært den store vinneren. Kameraer som kan festes på hjelmer, sykler og nær sagt hvor som helst.

I 2015 ble det ifølge tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen solgt 91.000 slike kameraer i Norge. Det er 92 prosent av salget i video-kategorien. Til sammenligning ble det solgt tilsammen 120.000 kompakt- og systemkameraer samme år.

Nå er markedslederen Gopro ute med en ny generasjon actionkameraer, de såkalte Hero5 Black og Hero5 Session. Begge inneholder nyheter som talestyring, elektronisk bildestabilisering og GPS, og skal være vanntette ned til ti meter uten behov for et ekstra beskyttelseshus.

DELE: Gopro hevder Gopro Plus skal gjøre det enklere å dele bilder.

Muligheten til automatisk å laste opp bilder og videoer til den skybaserte abonnementstjenesten Gopro Plus, skal ifølge Gopro gjøre det mye enklere å redigere, få tilgang til og dele gode øyeblikk på farten med mobil eller PC. Gopro Plus blir tilgjengelig først i januar 2017, og skal fungerer for alle Gopro-modeller. Ingen droner har overlevd angrepene:

Les også

Her bruker politiet ørner i kampen mot droner

TØFT: Hero Black5 skal slåss om markedsandeler med blant andre Garmins Virb Ultra 30

Hero5 Black er utstyrt med en to-tommers berøringsskjerm, og kan som forgjengeren filme i opp til 4K med 30 bilder per sekund. Nøyer du deg med Full HD kan skuddtakten økes til 120 bilder per sekund. På stillbilder er det opptil 12 Mp som gjelder.Et ikke uvesentlig poeng for fotografer som raser nedover fjellvegger og sykkelstier er kvaliteten på bildestabilliseringen. Her skryter Gopro av «elektronisk videostabilisering av profesjonell standard». Så får tester vise hvor godt den leverer.

På skrytelisten står også vidvinkelvideo uten forvrenging og det Gopro kaller avansert vindstøy-reduksjon. Når det gjelder stemmestyringen kommer den i første omgang på sju språk, men flere vil angivelig bli lagt til etterhvert. Hvor norsk står på lista, vites ikke. Ei heller hvilke funksjoner som kan styres med stemmen.

Har du sett:

Les også

Denne dronen kan kjøre både i luften og under vann

Kompakt lillebror med 4K

4K: Nå kan også minstemann filme i 4K.

Også lillebror Session 5 kan filme i 4K, i motesetning til forgjengeren som stopper på 1440p. Men den har ikke mulighet for RAW-filer slik Hero5 Black har.Hero5 Black er tilgjengelig fra 2. oktober og vil ha en anbefalt pris på 4199 kroner, mens lillebror Hero5 Session skal koste 3199 kr.

Les også

Ikke kjøp et actionkamera før du har lest dette

Gopro går i luften

Det har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet at Gopro har jobbet med å utvikle en drone. Nå er den klar, og Karma er dens navn. Den anbefalte utsalgsprisen vil være 8499 kroner når den dukker opp i de første markedene 23. oktober. Det vil si, den leveres også i et kit med Hero Black 5 til 11.499 kroner.

KARMA: Gopros første drone er sammenleggbar.

Ifølge den amerikanske produsenten kan Karma-dronen skilte med avansert bildestabilisering og et kompakt design som gjør at den enkelt får plass i en liten ryggsekk. Enkel å fly skal den angivelig også være.

Karma veier 1006 gram, kan styres på opptil 1000 meters avstand og skal klare 4500 meters høyde. Toppfarten er oppgitt til 56 km/t og batteriet skal kunne gi en flytid på opptil 20 minutter.

Hvor god Gopro-dronen er og hvordan den står seg mot konkurenter som DJI og 3DR, gjenstår å se. Av de første rekasjonene å dømme, er det en del som stiller spørsmålstegn ved at den ikke kan settes opp til å følge brukerne når de gjør sine halsbrekkende stunt.

Stor kjøpsguide:

Les også

Norske myndigheter vil at flere skal fly droner

Teknologimagasinet:

Publisert: