Slik får du en rolig førjulstid

Gavene du trygt kan kjøpe allerede nå.

BEGYNN TIDLIG: Husk det er fullt mulig å forhøre seg i butikken om byttemuligheten, selv om det er tidlig, og dersom varen er kjøpt til fullpris og fra høstens kleskolleksjon eller sesong. Bøker kan man spørre om byttelapp til allerede nå, årets titler er ofte mulig å bytte uansett.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Er du blant dem som hver desember tenker: «Å, jeg skulle begynt på julegavene tidligere!»?

I år har du muligheten til å faktisk la det skje, her gir vi deg gode råd på veien sammen med et spark i baken.

Tre av ti panikkhandler

Nærmere tre av ti panikkhandler julegaver, viser tall fra DNB. De under 40 år panikkhandler julegaver oftere enn dem som er eldre. Menn panikkhandler noe oftere enn kvinner. I fjor fikk norske barn julegaver for 11, 5 milliarder.

I fjor brukte hver femte mer penger på julegaver enn planlagt. Særlig var det de under 40 år som brukte mer enn planlagt.

— Mange venter til siste liten med å kjøpe julegaver, da kan det fort bli dyrt og ikke minst stressende. Fordeler du gavene utover året, unngår du det store innhugget på kontoen i desember måned. Dessuten kan du hygge deg med juleforberedelsene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Les også

Ti enkle Netflix-tips du neppe visste om

Prøver å kjøpe litt gjennom hele året

FARE MED EKSTRAGAVE: Gyda Dobloug prøver å kjøpe litt gjennom hele året. Til barnebarna er det derimot en liten fare forbundet med tidligkjøpte julegaver.- Det kan bli litt vanskelig å spare dem, det blir fort fristende å overrekke dem som ekstragaver før jul, innrømmer hun.

Men kan man trygt kjøpe julegaver tidlig? Ja, og du har også statistikken på din side. En av fire vet ikke hva de ønsker seg — det vil si, de har svart at ikke ville klart å fylle ut en ønskeliste, viser den samme undersøkelsen.Rett ved Majorstuen T-banestasjon i Oslo ligger en typisk butikk å stikke innom før banen kommer. Det er akkurat det Gyda Dobloug gjør, og hun prøver å være tidlig ute med noen av julegavene.

— Jeg vil ikke si at jeg er i boks 1. desember, men jo, jeg prøver å kjøpe litt gjennom hele året. Ser jeg servisedeler på tilbud i januar, kjøper jeg til en venninne som samler. Bøker er noe jeg også kjøper tidlig. Da sier jeg til mottageren: «Denne kan du dessverre ikke bytte, men jeg tenkte den passet til deg. Faller den ikke i smak, kan jeg bare få den tilbake og så får du noe annet», sier Dobloug.

På tide å rydde?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

God skikk— og bruksånd

I de fleste sammenhenger er det helt «innafor» i en skikk- og bruksånd med tidligkjøpte julegaver, ifølge Reidar Helliesen.

KJØP TIDLIG AV FLERE GRUNNER: Mye positivt ved å kjøpe julegaver tidlig, mener skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen. - At gaven ikke er kjøpt i desember kan vitne om at det ligger omtanke og en historie bak, sier han.

— Ett forslag er å finne en gave som gjenspeiler stilen gavemottageren har. Til en som er opptatt av merket Burberry for eksempel, vil et skjerf være noe som faller i smak uansett om vedkommende har lignende skjerf fra før. Andre ting som nesten alltid faller i smak er eksempelvis en god flaske vin eller sjokolade, et sett med noen fine vinglass eller et fenalår, sier skikk- og brukseksperten.Han anbefaler dessuten å forhøre seg i butikken om byttemuligheten, selv om det er tidlig.

— Er gaven kjøpt til fullpris og fra samme kleskolleksjon/sesong som i bytteperioden vil det ofte være fullt mulig å få bytte i romjulen, sier han.

Seks tips

Inspirert av forbrukerøkonomene, Forbrukerrådet og redaksjonen har vi samlet disse tipsene for tidlige julegaver:

1. Tilbudsvarer nå: Det kommer alltid en ny vår og sommer. Trenger poden en større sykkel eller ny sparkesykkel neste sesong? Det er fremdeles mulig å gjøre skikkelige røverkjøp i sportsbutikkene på sommersesongvarer.

2. Gi en opplevelse: Tenk nytt og gi bort en opplevelse. En weekendtur til utlandet på nyåret kan være en opplevelsesrik gave og du kan få fine turer til en billig penge hvis du bestiller fly og hotellopphold tidlig. Matkurs, konsertbilletter, dansekurs er og noe som kan gi stor glede.

LURT Å HANDLE I NORGE: I år er det julegavekjøp i norske butikker som gjelder: Bare siden i fjor har dollarkursen blitt 24 prosent dyrere, pundet 19 prosent og euroen har hatt en økning på 11 prosent, ifølge tall fra Danske Bank.

3. Bøker: Det er sedvane i bokhandlerbransjen å bytte bøker, også uten byttelapp, dersom det er en av årets bøker. Flere bokhandler praktiserer allerede nå byttelapp til å gjelde for etter jul dersom kunden opplyser om at det er julegave.

4. Personlige og gjennomtenkte gaver: Samler lillebror på Duplo eller tante på et bestemt stålbestikk? Det er eksempler på gaver som kan kjøpes året rundt.

ER DET EN FEIL MED GAVEN? Og klagen til butikken ikke førte frem? Da kan Forbrukerrådet megle i saken. Nytt av i år er at de også kan hjelpe til hvis du kjøper en konsertbillett eller spabehandling, og det ikke blir som avtalt.

5. Lag en kalender eller album av barn og barnebarn: Del gjerne minner fra året som har vært i en bok eller innrammet.

6. Gi bort en tjeneste : Tilby deg å sitte barnevakt til noen som trenger det. Kanskje er det noen som også setter pris på å få hjelp til vasking eller laging av middag et par ganger i måneden.

Fyller opp pappeske

Sandmæl i DNB har en pappeske stående hjemme som hun fyller opp med salgsvarer året rundt.

— Lego, votter, luer eller spill til barn går aldri av moten. Interiørting til de voksne er også alltid noe man har bruk for, sier hun.

Les også

Forbrukerøkonom: Jeg fraråder folk å ha hele økonomien felles

Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank foreslår strikkede gaver.

— Kan du strikke? Hva med å strikke en genser eller teppe til din kjære eller dine barn eller barnebarn? Starter du nå kan det hende du rekker å bli ferdig til julaften, sier hun.

UNNGÅ TIDLIG JULEGAVEHANDLING PÅ NETT. Er gaven kjøpt på internett har du ikke bytterett i romjulen, fordi det for nettbutikkene ikke er etablert samme byttetradisjon. Du har angrerett i fjorten dager etter at du har mottatt varen, slik at er du tidlig ute lønner det seg å gjøre julegavene unna i butikken.

Er det aktuelt for deg å gi brukt til jul?

Les også

Elin ba om å få brukte gaver da sønnen fylte fire

Uheldig signal?

Reidar Helliesen sier det eneste han ville vært litt forsiktig med å kjøpe tidlig, er dyre gaver til de aller nærmeste, gaver som særlig trenger å klaffe. Da kan det være mer kinkig å ikke kunne legge ved en byttelapp.

Bør man si ifra til mottageren dersom en gave ikke kan byttes?

— Nei, jeg vil heller si at det er det motsatte som gjelder. Si bare ifra de gangene gaven kan byttes, eller mottageren ser det selv ved at byttelapp ligger på.

Les også

Denne Iphone-funksjonen bør du vurdere å slå av

Helliesen mener man ikke bør være redd for at tidligkjøpte gaver sender et uheldig signal.

— Tvert imot. At gaven ikke er kjøpt i desember kan vitne om at det ligger omtanke og en historie bak. Det kan være en spesiell, sjelden, eksklusiv eller vanskelig tilgjengelig gave man har kjøpt på en utenlandsreise noen måneder i forveien for eksempel. Å få høre at «denne fant jeg da, jeg tenkte at den ville passe deg, så jeg har ruget på den til jul» må da være ekstra hyggelig, sier han.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Ute etter flere lure tips og råd? Sjekk ut disse utvalgte sakene:

Publisert: