81 avganger kansellert på Flesland. Norwegian setter opp fire ekstraavganger

Samtidig som SAS-streiken fører til hundrevis av kanselleringer, setter Norwegian opp 8 ekstra innenriksavganger mandag og 14 tirsdag.

Publisert:

SAS har mange kanselleringer, mens konkurrenten Norwegian svarer med å sette opp flere avganger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mandag og tirsdag er 81 avganger med SAS fra Flesland kansellert, opplyser Avinor. Dette gjelder 42 avganger mandag og 39 avganger tirsdag. Her finner du oppdaterte opplysninger om alle kanselleringer fra Flesland.

Norwegian setter opp fire ekstraavganger til og fra Flesland tirsdag, melder selskapet. Det gjelder følgende fly tirsdag:

  • Oslo til Bergen, avgang klokken 19.55
  • Oslo til Bergen, avgang klokken 22.30
  • Bergen til Oslo, avgang klokken 21.15
  • Bergen til Oslo, avgang klokken 23.50

Ellers blir det i løpet av de to dagene ekstra flygninger i begge retninger på strekningene Oslo-Trondheim, Oslo-Bodø, Oslo-Tromsø og Oslo-Stavanger.

Les også

Seksåringer fra Bergen var strandet i Danmark: Ingen barn får reise alene med SAS

Tillitsvalgt: - Norwegian er til hjelp

Leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening sa fredag til NTB at han er positiv til at Norwegian har satt inn ekstra avganger i forbindelse med pilotstreiken i SAS.

– Vi ønsker ikke å ramme tredjepart, altså passasjerene. Det er til hjelp at Norwegian har kapasitet til å sette opp ekstra avganger, sa han.

Men SAS-kollegaer misliker de positive ordene om konkurrenten, ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen. Han sier til Flysmart24 at han ikke bestrider pilotenes rett til å streike, men reagerer på at de støtter Norwegian, som han mener utnytter situasjonen.

Over 60.000 rammet mandag

60.813 passasjerer rammes når 667 SAS-avganger innstilles mandag. Streiken kan ifølge analytikere koste selskapet nesten en halv milliard kroner på fem dager.

Mandag er den fjerde dagen med hundrevis av innstilte avganger etter at det ble brudd mellom partene fem timer på overtid natt til fredag.

Det er også varslet 546 innstilte avganger tirsdag, noe som rammer 48.949 passasjerer.

– Vi har stor medlidenhet overfor passasjerene og beklager på det sterkeste, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til NTB. Han understreker at selskapet jobber med full styrke for å finne alternativer for passasjerene.

Ingen kontakt

Et av hovedkravene til SAS-pilotene er økt forutsigbarhet i turnusen. I tillegg er lønn et tema.

– Pilotene må realitetsorientere seg. Mange andre yrkesgrupper, som for eksempel sykepleiere, jobber på ukurante tider med betydelig dårligere vilkår, sier direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, som representerer arbeidsgiversiden i konflikten.

Samtidig trekker han fram at en pilot som jobber i den variable arbeidsgruppa, har flere fridager enn arbeidsdager med maksimalt 179 arbeidsdager i året.

– Det er over et halvt år med fridager. Vi skjønner likevel at pilotene ønsker tydeligere planer fremlagt, men så er det en gang sånn at mange nordmenn ønsker å reise med fly på ukurante tidspunkter, sier Lothe.

Les også

Over 100.000 passasjerer vil bli rammet av SAS-kanselleringer mandag og tirsdag

– Uriktig

Lederen for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, opplyser til NTB at det ikke har vært kontakt mellom partene i løpet av helgen. Han mener uttalelsene og påstandene fra Lothe i NHO er «upresise og på flere områder uriktige».

– I tidligere konflikter har han kun bidratt til et vanskeligere forhandlingsklima der det har blitt vanskeligere for partene å finne sammen og lage gode løsninger. Som direktør i NHO med luftfart som ansvarsområde, bør han holde seg for god til å gi karakteristikker av avtalepartnere i avtaler han og NHO er en del av. SAS og NHO bør bidra til å løse konflikten og ikke fremføre uriktige påstander som bidrar til å forlenge denne konflikten, sier Skogvang

456 millioner på fem dager

Ifølge E24 estimerer danske Sydbank at SAS taper mellom 60 og 80 millioner svenske kroner hver dag flyene står på bakken, mens meglerhuset til DNB anslår det kan koste dem mellom 75 og 100 millioner svenske kroner dagen. Med de fem varslede dagene fra SAS beløper det seg til mellom 375 til 500 millioner svenske kroner, altså opp mot 456 millioner norske kroner siden fredag.

15 dager med streik kan ifølge meglerhuset medføre at hele årets antatte overskudd tapes.

Kan sjekke på nett

282 SAS-flygninger gikk som normalt søndag. Tidligere i helgen opplyste flyselskapet at noen passasjerer har gått glipp av reisen sin fordi de har trodd at alle SAS-avganger er kansellert. På SAS' nettsider ligger det en oversikt over hvilke flygninger som ikke rammes av streiken de neste dagene.

Publisert: