Knut Arild Hareide (KrF) gir seg i politikken

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide tar ikke gjenvalg til Stortinget og gir seg dermed som politiker, melder Vårt Land.

Publisert:

TAR IKKE GJENVALG: Knut Arild Hareide under KrFs landsmøte tidligere i år. Carina Johansen / NTB scanpix

– Jeg har verken jobbet for eller tenkt på noen omkamp. Da er dette en naturlig konsekvens, sier Hareide til avisen.

I september i fjor åpnet KrF-toppen for et regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Dette forslaget ble nedstemt med knapp margin på partiets landsmøte to måneder senere.

Hareide ga beskjed om at han ville ga av som partileder dersom forhandlingene om KrFs inntreden i den borgerlige regjeringen førte fram – og han trakk seg 17. januar i år.

Permisjon fra Schibsted

Nå varsler han altså en videre tilbaketrekking fra politikken. Til BT sier han følgende om sine planer etter at stortingsperioden er over i 2021:

– Jeg har permisjon fra min jobb i Schibsted. Likevel er det en stund til 2021. Jeg har derfor litt tid til å tenke på hva som da skal skje.

Hareide sier videre at han vil fokusere på å gjøre en god jobb for KrF og folket på Stortinget.

Til Vårt Land forklarer han tidspunktet for kunngjøringen slik:

– Det er ett år etter landsmøtet i fjor. Jeg har alltid respektert KrFs valg ved hver korsvei. Og må også respektere det de tok i 2018. Det er riktig av meg å få bort alle spekulasjoner om omkamp.

En Bondevik-posisjon

Hareide vil fortsatt være i KrF.

– Det vil jeg være, men på en annen måte. Jeg vil innta den posisjonen som Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og Dagfinn Høybråten har i andre posisjoner utenfor Stortinget. De har alle vært gode støttespillere og forbilder for meg, sier han.

Samtidig varsler den tidligere partilederen at han ikke vil være taus.

– Og jeg vil vise bredden i KrF. Selv om vi har tatt et valg, må vi ha en bredde med oss. Kjell Ingolf (Ropstad) er tydelig på at han ønsker dette, sier Hareide til avisen.

– Dette er veldig leit

Fylkesleder Astrid Aarhus Byrknes i Hordaland KrF sier Hareide varslet henne i dag før saken nådde media.

– Jeg har full forståelse for dette, men synes samtidig det er veldig leit at han skal ut av politikken. Jeg er blant dem som sitter umåtelig stor pris på den jobben han gjør, det han står for og måten han har ivaretatt vårt fylke, sier hun til BT.

Byrknes skulle helst sett at Hareide fortsatte.

– Jeg skulle ønsket at det var en mulighet for det. Men dette har han tenkt veldig nøye gjennom og han har tatt den avgjørelsen han har tatt, sier hun.

Til NTB sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad han har forståelse for at Hareide ikke ønsker renominasjon.

– Men samtidig regner jeg med at han kommer til å fortsette å være en viktig stemme i samfunnsdebatten i mange år fremover og at han kommer til å være en viktig politiker for KrF på Stortinget fram mot 2021.

Publisert: