10 millioner til å undersøke verge-saker

Statens sivilrett og Fylkesmennene får i revidert nasjonalbudsjett en ekstrabevilgning på 10,2 millioner for å undersøke vergemål.

VIKTIG: - Vergemål er en viktig hjelpeordning for dem som trenger det, ikke noe man skal påtvinges mot sin vilje, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Lise Åserud / NTB scanpix

NTB

Til VG opplyser Justisdepartementet at 364 personer så langt i år har kontaktet Fylkesmennene og sagt at de ikke ønsker verge.

– Altfor høyt

– Det tallet er altfor høyt, det burde jo være null. Nå må fylkesmennene gå inn i disse sakene og vurdere realiteten i hver sak, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til avisa.

– Vergemål er en viktig hjelpeordning for dem som trenger det, ikke noe man skal påtvinges mot sin vilje, tilføyer han.

18.000 vergemål gjennomgås

I fjor høst avslørte VG at staten manglet oversikt over hvor mange av landets 64.000 vergemålssaker som er frivillige. I ettertid bestilte daværende justisminister Tor Mikkel Wara en gjennomgang av 18.000 eksisterende vergemål, noe fylkesmenn mente ville være en nærmest umulig oppgave uten økte midler. Nå har de altså fått hva de etterspurte.

– Dette skal være nok til å utføre oppdraget, mener Kallmyr.

Potten på 10,2 millioner skal fordeles mellom Statens sivilrettsforvaltning og vergemålsavdelingene hos landets fylkesmenn.