E-tjenesten undervurderte IS

Terrortrusselen mot Norge øker, i hovedsak fra militante islamistgrupper. Det mener E-tjenesten, som innrømmer å ha undervurdert Den islamske staten (IS).

Publisert:

LA FREM TRUSSELVURDERING: Sjef for etterretningstenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen t.h. la fram årets vurdering fra etterretningstenesten, her sammen med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NTB

— Vi skal være helt ærlige på at vi nok ikke fanget opp fullt ut hvor sterk misnøyen var blant sunniene i Irak mot regimet i Bagdad, og hvordan IS på en ganske lett måte kunne utnytte det til å komme på offensiven i de områdene. Situasjonen førte til at IS både fikk aktiv og passiv støtte fra brede sunnimuslimske miljøer. Vi må erkjenne at vi ikke så dette godt nok for ett år siden, sier sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, til NTB.

Da E-tjenesten torsdag la fram sin åpne trusselvurdering for 2015, var militante islamistgrupper i Midtøsten og Nord-Afrika et sentralt tema, især IS.

— På kort sikt vil det bli vanskelig å bekjempe dem i Irak og Syria, sa Grandhagen.

Destabilisert belte

IS, og tilstrømmingen av fremmedkrigere til opprørsbevegelsen, blir i dag sett på som én av de største sikkerhetsmessige utfordringene verden og Norge står overfor. I dag er IS svært sterk i Irak og Syria og har styrket seg i andre deler av Midtøsten, samtidig som andre islamistgrupper vokser i størrelse og styrke.

Etterretningstjenesten ser med bekymring på det de omtaler som «et belte av svake og destabiliserte stater som strekker seg fra Nord-Afrika via Midtøsten til Sentral-Asia».

— Libya er i ferd med å utvikle seg til et arnested for organisasjoner som al-Qaida og IS og eksporterer ustabilitet, mener Grandhagen.

Det har nå gått tre år siden Muammar Gaddafis regime ble styrtet. Likevel hersker kaos og anarki i landet - som E-tjenesten nå mener er svært sårbart.

Frykter ikke Russland

I tillegg til IS' ledende rolle, innrømmer Grandhagen at også utviklingen i Ukraina ikke var noe E-tjenesten forutså. Da daværende president Viktor Janukovitsj i 2013 nektet å undertegne frihandelsavtalen med EU, og i stedet vendte seg mot EU, forutså en ikke mulige konsekvenser og utviklingen videre i landet.

— Når det gjelder Ukraina stemmer det at vi ikke beskrev denne situasjonen konkret, men vi har i hvert fall over flere år fremhevet at den primære målsettingen i russisk utenrikspolitikk har vært å sikre kontroll over utviklingen i det nære utlandet. Så er det nok mange som har vært overrasket over hvor langt Russland har vært villig til å gå for å oppnå sine målsettinger der, sier Grandhagen.

Søreide: - E-tjenesten leverer

Etterretningstjenesten mener at Taliban vil rykke fram i Afghanistan i året vi er inne i, at Russland er ikke noen militær trussel mor Norge eller i nordområdene, mens regimet i Kina sitter trygt ifølge den åpne trusselvurderingen for 2015.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kommenterte Grandhagens selvkritikk om IS og Ukraina, med skryt:

— E-tjenesten leverer veldig gode produkter. Disse to områdene var vanskelig å fange opp for veldig mange etterretningstjenester, sier Søreide til NTB.

— Det var heller ingen etterretningstjeneste som i sin tid klarte å fange opp den arabiske våren. Sånn vil det alltid være noen ganger, sier forsvarsministeren videre.

Søreide og Grandhagen understreker at kontinuerlig utvikling, spesielt teknologisk, blir viktig for å opprettholde dagens kapasitet i E-tjenesten. (©NTB)

Publisert: