Budsjettavtale i havn

De fire partiene på borgerlig side er enige om statsbudsjettet for neste år.

Publisert Publisert

De finanspolitiske talsmennene f.v.: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Terje Breivik (V), Helge André Njåstad (Frp) og Nikolai Astrup (H) snakker med pressekorpset etter budsjettforhandlingene i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB

Regjeringspartiene Høyre og Frp møtte samarbeidspartiene Venstre og KrF til det som ble det siste forhandlingsmøtet om neste års statsbudsjett i statsrådssalen onsdag klokken 16.15. Tre kvarter senere kom de fire forhandlerne ut og kunngjorde at de var enige om en avtale.

– Vi er enige, og vi jobber nå med å ferdigstille dokumentene, kunne finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) fornøyd erklære.

Avtalen vil bli presentert på en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget klokken 19 onsdag kveld.

Skattekutt rammer industrikommuner

Flere lekkasjer om budsjettet kom kjapt ut etter enigheten mellom de fire partiene.

De borgerlige partiene er enige om å fjerne maskinskatten, erfarer NRK.

Det er samtidig enighet om flere kompenserende tiltak for kommunene som rammes av skattekuttet.

Finansdepartementet sendte i sommer ut på høring forslaget om å endre reglene om eiendomsskatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk. Regjeringen anslår inntektstapet til minst 1,2 milliarder kroner for kommunene.

Det er særlig kommuner med store industribedrifter som rammes av at maskinskatten kuttes.

Etter gjeldende regler skal verdien av arbeidsmaskiner tas med i eiendomsskattegrunnlaget når de anses å være en del av foretaket.

Tesla-avgift vrakes

Regjeringens forslag om å innføre en engangsavgift for tunge og dyre elbiler er vraket i budsjettavtalen som presenteres onsdag, etter det NTB erfarer.

Avgiften skulle beregnes ut ifra bilens vekt og ville derfor ramme de tyngste og mest kostbare elbilene, derav kallenavnet Tesla-avgiften.

Miljøorganisasjonene, bilbransjen og begge regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre kritiserte avgiften da regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram.

– Forslaget virker ikke godt gjennomtenkt. Det kan gjøre det svært vanskelig å nå målet om at det kun skal selges nullutslippsbiler i 2025, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik, som mente avgiften rammet miljøvennlige familiebiler.

I budsjettforhandlingene som ble avsluttet med enighet onsdag ettermiddag, vant han fram med sitt syn, og en slik avgift blir altså ikke innført.

– Nær hverandre lenge

Astrup sier alle de fire partiene kan si seg fornøyde med budsjettet de nå har kommet fram til.

– Vi har vært ganske nær hverandre ganske lenge, men alt må falle på plass for at alle skal være fornøyd. Nå har brikkene falt på plass, sier han.

Finanspolitikerne vil ikke kommentere noe rundt det konkrete innholdet før budsjettet presenteres senere onsdag kveld.

Forhandlingene startet 7. november og skulle etter planen ha vært ferdig mandag kveld. Det gikk ikke. For Venstres del var forhandlingene i mål, mens KrF ennå hadde punkter de ville forhandle om. Særlig skal det ha vært spørsmål knyttet til innretningen på den såkalte maskinskatten samt partiets satsing på flere lærere gjennom lærernormen som skal ha vært gjenstand for diskusjon.

KrF fornøyd

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad understreker at han er fornøyd med resultatet som nå er oppnådd.

– Hvis ikke, ville jeg ikke inngått noen avtale, sier han.

– Vi har hatt gode forhandlinger og gode prosesser, og jeg er godt fornøyd med det vi klarte å oppnå, tilføyer han.

Han bekrefter at det ble flyttet på penger også på det aller siste budsjettmøtet, men vil ikke kommentere hva slags størrelse det er snakk om.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad sier budsjettavtalen har elementer fra alle fire partier, mens Venstres Terje Breivik slår fast at han er svært godt fornøyd.

Publisert