Visuell spissformulering

Årets mest diskuterte politiske reklame er Fremskrittspartiets brosjyre om innvandring og kriminalitet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Brosjyrens agitatoriske styrke, og det som gjør den omstridt, er at den fremlegger en meget tydelig påstand: Det er et problem at utlendingene skaper kriminalitet! Disse ordene står selvsagt ikke på forsiden, men med kjennskap til Fremskrittspartiet er budskapet åpenbart.

Påstanden kan egentlig bare utledes ved hjelp av teksten, så hvorfor snakker alle om den hettekledde mannen? For det ville vel ikke ha skapt like mye bråk hvis Carl I. Hagen i en debatt hadde sagt at vi ofte leser i avisen at «gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse», og at vi derfor må ha en strengere innvandringspolitikk?

Forklaringen er at teksten sammen med bildet blir til mye mer enn en halvstatistisk påstand. Sammen blir de til en levende beskrivelse av utlendingene som alvorlige voldsforbrytere, noe vi virkelig bør frykte.

Prøv i stedet å forestille deg bildet av en butikktyv, som visst er en mer alminnelig forbrytelse blant utlendinger i Norge. Ikke like skremmende, vel? Da er det noe annet når en person peker deg direkte inn i øynene med en dobbeltløpet hagle. At bildet er kornet og litt utydelig, skaper en dokumentarisk effekt og fremhever inntrykket av noe truende, rått og grovt. Dette er den harde virkeligheten, sier brosjyren. Og den krever harde grep, sier FrP.

Publisert: