- Mange skutt og drept på Utøya

Falsk politimann skjøt vilt rundt seg.

MANGE SKUTT: Flere personer er meldt omkommet og skadet etter skytingen på AUFs sommerleir på Utøya fredag ettermiddag. Her blir en skadet person fraktet inn på Ullevaal sykehus i Oslo fra ambulansehelikopteret.
Publisert: Publisert:
  • Få siste nytt om eksplosjonen i Oslo
    SISTE: Hjelpearbeider Andre Scheie anslo overfor NRK tidligere i kveld at det kan være så mange som 25-30 tilsynelatende hardt skadde eller drepte på AUFs sommerleir Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Ved 21-tiden avkrefter politiet dette overfor Dagbladet.

— Nei, nei, men vi har fått informasjon om at det kan dreie seg om ti. Men dette er fremdeles veldig usikkert, sier Bjørn Erik Sem-Jackobsen, informasjonssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.

Ved 22-tiden bekrefter rikspolitisjef Sveinung Sponheim at ti personer er drept.

— Det er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Det ligger det som tilsynelatende er døde personer langs stredene, sier frilansfotografen Vegard M. Aas til VG Nett.

NRK viste fredag kveld helikopterbilder fra Utøya av en rekke personer som svømte i sjøen.

«Politimann» i avhør

Politiet kjenner identiteten til den antatte gjerningsmannen. Mannen sitter fredag kveld i avhør med Oslo politidistrikt.

Øyenvitner forteller at en mann utkledd som politimann har løsnet flere skudd på sommerleiren.

PST samarbeider nå med Oslo politidistrikt i etterforskningen av begge hendelsene.

— Vi vet ennå ikke hvilke våpen han har brukt, eller om mannen har operert alene om begge hendelsene eller tilhører en gruppe, sier rikspolitimester Sverre Sponheim til NTB.

Simen Brænden Mortensen skal ifølge VG Nett ha set det som trolig er gjerningsmannen. Han opplyser at mannen hadde norsk utseende og snakket vanlig østlandsdialekt.

Mortensen anslår at han er rundt «30-40 år».

— Vedkommende var utkledd som politimann da han kom ut til øyen. Vi har stor grunn til å tro at skytingen har en sammenheng med eksplosjonen i Oslo sentrum tidligere i dag, sier informasjonssjef i politiet, Bjørn Erik Sem-Jacobsen.

Les også

[No available link text]

Pårørende klemmer i køen

BTs reporter Magnus Aamo Holte er på vei til Utøya fredag kveld. E16 mot Hønefoss er stengt for alt annet enn utrykningskjøretøy, og køen er ifølge Aamo Holte veldig lang.

— Vi sitter i samme bilkø som mange av de pårørende, som også prøver å komme seg til Utøya. Mange av dem omfavner hverandre i bilene, forteller han.

Køsituasjonen er foreløpig uoversiktlig fra Aamo Holtes ståsted.

— Køen er så lang at vi ikke aner hvor i køen vi er.

Hopper i sjøen

En kilde bt.no snakket med like etter at dramaet på sommerleiren ble kjent, sa at minst tre personer var truffet av kulene.

Folk hopper i sjøen for å unngå kulene, opplyste BTs kilde tidligere i kveld.

Det er om lag 560 unge sosialdemokrater på øyen, ifølge NRK.no.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Vi får meldinger en alvorlig situasjon der - om en kritisk og alvorlig situasjon på Utøya, bekreftet Jens Stoltenberg overfor TV 2.

Ap-politikeren Bjørn Jarle Røberg-Larsen skriver på Twitter: «vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer».

Han legger til: «IKKE RING bekjente på Utøya. Det kan sette dem i fare. Vent til de ringer dere, selv om det er jævlig uutholdende». Bjørn Jarle Røberg-Larsen, som sitter på fylkestinget Hedmark, er ikke på Utøya selv.

En annen deltager på sommerleiren skriver dete:

«I'm safe. We've hidden in a tree. One of us is shot twice in the foot».

«Masse skyting»

VG Nett har snakket med en av de som befant seg på Utøya, den 120 mål store øyen som eies av AUF og der de årlig arrangerer politisk sommerleir på stedet.

— Vedkommende legitimerte seg som politimann da han skulle fraktes ut til øyen. Han opplyste at det dreide seg om en rutinesjekk i forbindelse med terrorangrepet i Oslo, forteller øyenvitnet.

— Plutselig hørte vi masse skyting. Folk måtte løpe og gjemme seg. Vi har også fått beskjed om å komme oss bort fra øyen, sier øyenvitnet.

Tips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert: